Lisaks piimasüsteemile tuleb tähelepanu pöörata ka espressomasina veesüsteemile. JURA brändijuhi Ott Viirmanni sõnul on Eestis kraanivesi – sõltuvalt piirkonnast – väga erineva kvaliteediga ning kohati ka väga lubjarikas. Olenevalt vee karedusest tuleks otsustada, kas kasutada espressomasina kaitsmiseks veefiltrit või katlakivieemaldamise tablette. Veefilter hoiab ära katlakivi tekke ja eemaldab kohviveest mikroobid, raskmetallid ja muud ühendid, mis võivad mõjutada kohvi aroomi ja maitset. 


Katlakivi eemaldamine

Kui tavapäraselt tuleb katlakivieemaldust teha keskmiselt kord kvartalis, siis uuemate masinate puhul vaid kord kahe aasta jooksul. Vahetades veefiltreid vastavalt kohvimasina märguannetele, tuleb esimest korda katlakivi eemaldada alles pärast kaheksa veefiltri vahetamist, kasutades selleks espressomasinatele mõeldud katlakivi eemaldit.


Vastavalt vajadusele tuleb tühjendada vedeliku- ja kohvipaksusahtlit, niipea kui masin sellest märku annab. Kui on soov toiming läbi viia enne vastavat märguannet, tasub teha seda siis, kui espressomasin on sisse lülitatud. Vastasel korral ei saa masin aru, et sahtel on tühjendatud ning kuvab tühjendamisvajaduse teate järgmisel korral varem kui vaja.


Kohvivalmistamisüksuse puhastamiseks eemaldage kohvipaks raskelt ligipääsetavatest kohtadest harjaga ja puhastage sooja veega. 


Iga 200 valmistatud kohvijoogi järel tuleb käivitada espressomasina automaatne puhastusprogramm, mille raames spetsiaalsete tablettide abil eemaldatakse ladestunud kohviõli jäägid. Pärast automaatpuhastust puhastage käsitsi ka kohvivalmistamisüksus, et kohvivalmistamise moodulisse ei jääks puhastustablettidest ühtegi jääki. Seda võib teha jooksva veega pärast kohvirasvade eemaldamist.


Lisaks kodusele hooldamisele vajavad masinad ka professionaalset parandust. Hoolduskeskusesse peaks pöörduma juhul, kui seadme puhastamine mingil põhjusel ei õnnestu või masin tavapäraselt ei funktsioneeri.

Asjatundjate abi

Peamised põhjused hooldusesse pöördumiseks on tingitud seadmete normaalsest kulumisest, hooldustoimingute tegemata jätmisest ning veekvaliteediga mittearvestamisest. Vahel tuleb ette, et kohviubade sisse on sattunud mõni kivi või pähklikoor, mis on veskiterad ära lõhkunud.

Enne hooldusesse pöördumist helistage hoolduskeskusesse, veendumaks tehniku sekkumise vajalikkuses. Kui masinal siiski on remondivajadus, pöörduge vaid vastava brändi volitatud hoolduspartnerite poole, et olla kindel tehtavate tööde kvaliteedis.