Saame aru, miks keegi on kunagi käitunud nii, nagu ta käitus - näeme selgelt kogu tervikpilti selle sündmuse ümber. Enamjaolt kulgeb ju elu ikkagi nii, et me lähtume endast ja enda ümber toimuvast, laiemat pilti märkamata.

Juulis kehtib väga hästi ütlemine, et pane ennast teise olukorda. Mingis mõttes olemegi terve kuu kellegi teise olukorras, sest märkame ju kõike. Mõistame, miks naaber kunagi teravalt ütles, miks armastatu hülgas, miks laps käitus nii pööraselt ja miks töökaaslane tegi nii, nagu ta tegi.

Me justkui õpiks sel kuul teiste vigadest. Näeme kõrvalt kedagi käitumas meie mõistes täiesti pööraselt ja ennasthävitavalt ja siis järsku näeme seoseid - ise käitume tegelikult samamoodi, teise käitumine on meile peegliks. See peegel aitabki juulis palju endas ja enda ümber muuta.

Istudes näiteks väliüritusel kõrvuti inimesega, kelle käitumine häirib, taipate peagi, et käitute tegelikult ise vahel samamoodi ja siis juba märkate, kuidas inimesed ümberringi oleks justkui teie enda perekond, kõik teevad samu asju ja annavad teile „etenduse“, kuidas teie elu kõrvalt vaadates välja näeb. See omakorda annab juba tõuke muuta ennast ja oma elu.

Me hakkame käituma arvestavamalt, mõistlikumalt, armastavamalt, austavamalt ja ausamalt.

Kui te aga juhtute kuu lõpupoole märkama inimesi, kes on silmnähtavalt agressiivsed ja rahulolematud, siis need on need, kelle peegel nii must on, et enam läbigi ei paista. Need on inimesed, kes keelduvad nägemast, märkamast ja muutumast.

Nende tee saab aasta teisel poolel olema üsna keeruline.

Elu tahab meid suunata uutele radadele, aga selleks peab juulis aduma rolli ja vastutust oma elu kujunemisel. Ja neil, kes keelduvad, saab uuel rajal raske olema. Nende teel on lakkamatult nõgeseid, mis kõrvetavad, putukaid, kes hammustavad ja isegi metsamarjad on hallitanud maitsega. Neile ei meki elu ja keegi teine on süüdi.

Juuli ja august toovad kaasa suured muutused maailmas üleüldiselt. Viimaste kuude traagilised sündmused on meid nii läbi raputanud, et kõik on väsinud valust, vaevast ja vihkamisest.

Adutakse, et on vaja teistsugust lähenemist kõigele ja kõiges, selleks, et midagi positiivselt lahenema hakkaks. Ja just selline kollektiivne adumine toob kaasa laiemas plaanis suuremad arengud parema maailma suunas.

Kõlab aateliselt, aga esimesi tulemusi saab näha juba selle aasta lõpul, kui sõlmitakse kokkuleppeid, mida keegi uskudagi ei julgenud.

Kuid tulles aga tagasi juuli juurde: kes raha pärast oma pead vaevama on pidanus, saab nüüd puhata - raha hakkab liikuma ja jätkub seda kenasti. Mitte küll kõigeks, aga selleks kindlasti, mida vaja ja mis asja ette läheb. Suvila saab remonditud, korteris tapeet vahetatud ja lapsele uus jalgratas ostetud. Mitte küll nii kallis, kui laps soovis, aga asjalik sellegi poolest.

Kui maasikaid süüa nosite, siis pakkuge võhivõõrale enda kõrval ka, tema teeb samuti suu magusaks ja päike võib sellest hetkest alates eredamalt paistma hakata, rääkimata heast tujust kõigile.


Evelin Liiva on Eestis avanud neli Väikese Ingli nime kandvat poekest, kus müüakse eelkõige kõiksuguseid kivikesi ja neist tehtud ehteid, mis inimesele uskudes jõudu annavad. Lisaks veel lilli ja raamatud, heliplaate, looduslikku kosmeetikat, viirukeid ja muud.

Poe Facebooki lehekülje austajad aga saavad iga kuu eel või alguses Väikeselt Inglilt sõnumi, mis on märksa pikem ja sisukam kui horoskoop ajalehesabas.

Evelini ja Väikese Ingli lugu saate lugeda 2015. aasta detsembrikuu Maakodust.