Muster taltsaks

Pärn soovitab kangamustrite taltsutamise ühe võimalusena kombineerida kirjut kangast ühevärvilisega. Selleks leidke kirjust kangast värv, mis meeldib või kodusisutuses juba olevate toonidega kõige enam sobib ning valige talle naabriks teine just seda värvi kangas.

Vaimuka mustrimölluga kardina võite sobitada kokku olemasoleva Rooma kardinaga, näiteks õmmeldes sellest külgkardina. Uuele kirjule kardinale võib mahenduseks lisada sobivat tooni ilukandid ning riputuspaelad, mis hoiavad tekstiili ümaral kardinapuul.

Vahetades üht kardinat, võttes aluseks teise mustritest laenatud värve, saate edaspidigi hõlpsasti toa ilmet muuta. Lähtuda võib kas või aastaaegadest – valides esiletoomiseks mustrist kas külma või sooja koloriidiga tooni.


Kui võimalik, lisage toa sisustusele kardinatest laenatud värviga aksessuaare, näiteks vaase, lillepotte, kausse, valgustikupleid või pleede, ning ruum saabki kohe teise ja värskema ilme. Kõige lihtsam on alustada diivanist, mille patjadele saab õmmelda ühest kardinakangast või siis kombineerida kahest kangast kokku omanäolised padjakatted.

Eriti hästi sobivad moekad mustrid ja värvikirevus laste ning noorte tubadesse. Fantaasiaküllus ja kirevus aknakatetes hoiavad õppuri vaimu erksana.

Mitmed uued kardinakangad on pimendavate omadustega. Kangas on näiteks kolmekihiline ja keskmine kiht on must, millest valgus läbi ei pääse. Nende omadustega sobivad sellisest kangast kardinad kõige paremini näiteks väikelaste tubadesse, kus lapsed kipuvad suvel päikesega ärkama, või ruumi, kus vaadatakse kodukino.

Kardin mahendab valgust ja pehmendab ruumi akustikat. Valitud mustrite ja värviga saab aga rõhutada meelepärast stiili.

Paljud vastsed koduomanikud ei taha esialgu akendele kardinaid, sest meie kliimas soovid ju nautida iga päikesepaistelist päeva. Kahjuks kipub kevadine päike pleegitama nii diivanikatteid kui toolikangaid. Pimendav kardin kaitseb mööblit ja vaipu seesuguste murede eest. Tasub teada, et polüesterkardinakangad on kergesti hooldatavad, teflonkattega tekstiilid sobivad välimööblile ning ka varikatusteks, sest need on pleekimiskindlad ja vetthülgavad. Ja kui kord polüesterkangast tüdinete, saate nendest midagi muud õmmelda, kui see ei ole just pimenduskangas.

Kitsa külgkardina saab nüüd loomulikuna lainetama panna. Selleks läheb vaja õrna voldiga laia kardinapaela, mis tuleb õmmelda kardina ülaossa.
Kui soovite kardina akna eest kõrvale tõmmata ning küljele kinnitada, siis ei pea selleks alati naela seina taguma. Piisab, kui leiate endale kardina- või kangaärist sobiva kuju ja värviga magnetiga kinnitused.

Mustri- ja värvimängud

Hollandi kangadisain. Öökull, arukas ja taiplik lind, on üks soositum kujund mustris. Pimendavat polüesterkangast sobib kasutada nii paneel- kui Rooma kardinana. Tasakaalustamiseks sobib näiteks meekollane kardin või siis sellest õmmeldud kaunistavad detailid, mis aitavad kirju kanga kollaseid toone paremini esile tuua. Kollane kardinakangas on toodetud Hispaanias, laius 280 cm.
Suvetoa rõõmus aknailu. Heegeldatud motiividega pimendavas kardinakangas on palju rõõmsaid värve, mida hõlbus sobitada oma koduste heegeldatud laudlinade või tikitud padjakatetega. Kui kodus näputööd veel ei ole, võib sama kardinakangast kokku panna valge või punase kangaga ning õmmelda sellest laualina või diivanipadjakatted. Kangas on toodetud Hollandis.
Rõõmus puuvillase- ja polüestrisegune lilleline kangas sobiks hästi elutoa külgkardinaks. Kevadistes värvides kangas on toodetud Hispaanias, laius 280 cm. Selle mustri kõrvale sobiks näiteks pistaatsiapähkliroheline Rooma kardin. Aknakatete kõrvale lauale võiks mõlemast kangast kombineerida ka laudlina.
Belgias toodetud digitrükiga puuvillane kardinakangas võiks sobida Mary Poppinsi või siis unistava loomuga noore tuppa. Seesugune liblikate ja kohvritega muster rahuneb kindlasti beeži kõrval.
Hispaania kardinakangale on trükitud makrovõte kootud mustrist, hästi sobib kudumitest lugu pidavale perele soolaleivakingituseks. Kirjust kangast leiab küllaga värve, mis võimaldavad uut aknakatet kodukujundusega siduda. Näiteks sobib kootud mustriga kardina kõrvale oranžist kangast kant või koguni täiendav kardin. Oranž puuvilla- ja polüestrisegu kangas on 280 cm lai.
Kõik sinise toonid on moes. Mere värvide ja mustritega kangad passivad peaaegu igasse rannaküla majja. Kõik need kangad sobivad Rooma, paneel- või ka pehmeks külgkardinaks. Kaunistuseks leiab kangakauplusest valgeid, siniseid ja punaseid dekoratiivnööre ja nööpe. Triibuline ja täpiline kangas on kaht pidi kasutatavad. Sobivad tooli- ja padjakateteks, päevatekiks või isegi tekstiilist kiigeks. Kõiki neid mustreid saab nii akna ees kui mujal omavahel kombineerida. Kangad on polüestri- ja puuvillasegu, 280 cm laiad.
Digitrükiga Belgias toodetud kardinakangast vaatavad vastu kingad ja päikeseprillid. Seesugune muster peaks hästi sobima teismelise piiga tuppa. Kangas on puuvillane. Soliidseks naabriks võib sobitada näiteks pronksja ning kergelt läbipaistva Türgi kardinakanga, mille laius on 300 cm.
Hispaanias toodetud suureõieliste lillede ja sulgedega pimendav polüesterkangas sobib iseloomu andma nii elu- kui söögitoas. Kardinakanga laius on 140 cm.