Mareti sõnul sai kõik alguse Anu Aljasmäest, kellel oli mõttes Saaremaal olles kuusevõrsetest siirupit keeta. Millegipärast võlusid teda aga hoopis kadakad ja esimene katsetus sündiski neist. “Meie tutvusime Anuga Pilguse mõisas, kus Anu kokana töötas, ja seal sündis ka esimene suur potitäis mõnusat kadakasiirupit,” jutustab Maret. Kuna siirup tuli väga hea, tekkis Maretil soov Anu ideed suuremalt teostada. Seega pakkus ta välja mõtte valmistada siirupit oma Orbu talu koduköögis. “Sealt edasi läks kõik suure energia ja õhinaga käima,” meenutab Orbu talu perenaine Maret.

Kadakavõrsete korjamine

Siirupi valmistamine algab sobivate võrsete korjamisest. Siirupiemandate sõnul on kadakavõrsete korjamine väga meditatiivne protsess, mille käigus minnakse kahe-kolmekesi mere äärde võrseid lõikama. "Mere ääres on palju kadakaid, siis saab igaüks vaadata endale koha välja ning madistab nii kaua kadakate vahel, kuni korv on täis. Hea korjekoht võib anda poole tunniga terve kotitäie võrseid,” jutustab Liisi. Kuid iga kadaka küljest võrseid korjata ei maksa – õige puu on ilus ja terve. “Puu peab ikka siirupiemandat kutsuma,” muigab Maret. Perenaised kinnitavad, et tervet kadakat nad koju ei too, vaid naksavad ainult paraja suurusega võrsete otsi. “Meie kasutame oma toodetes ainult värskeid kadakavõrseid ja marju ehk käbisid,” selgitab perenaine Liisi.

Liisi meenutab ka oma päris esimest kadakavõrsete korjamist: "Ma kartsin seda kadakat, see torkis ja päris õiget kogust ma kokku ei saanudki." Nüüdseks on võrsete korjamine juba niivõrd käpas, et Liisi lausa ootab mere äärde minemist. “Korjamine on ääretult vahva tegevus, igaüks kaob põõsaste vahele ära ja kui väga vaikseks läheb, siis hõikame üksteist,” muigab perenaine.

Iga kadaka otsast aga võrseid korjata ei maksa, sellepärast käivadki siirupiemandad mere ääres. “Kadakat korjame mere äärest. Meil on maaomanikega kokku lepitud, et liigume oma korjekohtadega praegu mööda Saaremaa läänerannikut edasi, 5–10 kilomeetri kaugusel talust,“ jutustavad Orbu talu siirupiemandad.

Kadakasiirupi keetmine

Kui soovitud kogus võrseid käes, pannakse need Mareti sõnul õigele puupliidile neljaks päevaks suurde potti tõmbama. Nii kaunistabki Orbu talu pliiti mitu uhket pilgeni täis võrsepotti. Perenaine jutustab, et tuli ei pea kogu aeg all olema, kuna potid hoiavad ka ise hästi sooja. “Neljandaks päevaks vajuvad võrsed ise poti põhja ja potti tekib tugev tummine tõmmis. See on selline kena, läikiv ja näeb välja nagu must tee või mitmeaastane konjak,” selgitab Liisi. Siis lisatakse läbikurnatud tõmmisele suhkur ja keedetakse gaasipliidil ühe päevaga mõnusaks siirupiks. Edasi tuleb villimistöö, korkimine ja sildistamine.

Seda kõike teevad siirupiemandad oma väikses taluköögis, kus kuigi palju ruumi ei ole. “Reaalsus on see, et koduköök jääb liiga kitsaks ja selleks, et saaksime kõiki ideid teostada, on vaja suuremaid võimalusi,” selgitab Maret. Siirupiemandad loodavad, et 2017. aastal saab talu kõrval valmis uus tootmishoone.

Mareti sõnul on esialgset kadakasiirupi retsepti pidevalt täiendatud, seega 2011. aasta siirup ja 2013. aasta oma maitsevad isemoodi. “Siirupil ja siirupil on vahe. Isegi siis, kui see on tehtud kevadistest võrsetest ning külmemal ajal pügatud kadakatest,” selgitab Maret Künnap. “Kevadel on kadakavõrsed õrnad, maikuus aga kadakad tolmlevad ja on mõnusalt pehmed ning võrsevedelikku täis, siis jääb kadakasiirup ka hästi tummine. Sügisel on kadakal palju marju ja siis jääb tõmmis vahasem,” jutustavad siirupiemandad.

Kadakatooteid on palju

Praeguseks on Orbu talu kadakasiirupite valik väga lai ja kindlasti leiab igaüks endale meelepärase maitse. Kokku valmistatakse 14 erinevat toodet ja nädalas valmib taluköögis 50–100 liitrit ehedat siirupit.

Liisi sõnul valmib talu põhiline kadakasiirup tavalisest suhkrust, mille lisanditeks on rabarberi- ja ploomimahl, astelpaju- ja pihlakamarjad, sarapuu- ja Kreeka pähkel. Lisaks siirupile valmistatakse ka kastmeid, millele lisatakse ürte ja vürtse. “Spetsiaalselt meie küla auks valminud kastme üheks koostisaineks on Saaremaal toodetud leedrimarjaäädikas. Kuid meie uusimaks tooteks on hoopis kadakane näpusool, mis sisaldab kuivatatud kadakaokkaid ja kadakamarju,” selgitab perenaine Liisi.

Üheks Orbu talu erilisemaks tooteks on kadaka-lagritsamarmelaad, mis sünnib koostöös ühe teise talunikuga. “Meie unistus teha marmelaadikomme sai teoks tänu Minna Sahvri Siret Elmile,” rõõmustab Liisi. Perenaise sõnul rändavad nüüd kadakaekstrakt, kuivatatud okkad ja kadakamarjad üle mere Raplamaale, kus tehakse tellimusel kadakamarmelaadi ja kadaka-lagritsamarmelaadikomme.

Perenaine Liisi räägib, et uued maitsed sünnivad suuresti tänu klientidele, kes jagavad oma soove ja nõuandeid, kui külastavad neid laatadel-degusteerimistel. Siirupiemandate sõnul on iga toote sünnilugu olnud erinev ja omamoodi. Näiteks krehvtise kastme retsept on Mareti sulest, aga särtsakas kaste on Anu Aljasmäe looming.

Igavese nooruse eliksiir

Siirupiemandate sõnul on üle maailma liikvel erinevaid uskumusi ja rahvatarkusi, milleks kadakas hea on, millal on õige kadakat korjata või mille puhul kadakat tarvitada. “Kadakas on rahvausu järgi elujõu ja tervise andja, toob merelist kosutust kopsudesse, suvesooja kontidesse ja annab häälele väge,” kirjeldab Maret vanarahva uskumust. Rahvatarkuse järgi ei tohi ka niisama kadakaoksi näpistada ja murda. Suhu võetud kadakamarja ei tohi välja sülitada, vaid see tuleb korralikult ära süüa.

Maret pajatab, et juba enne firma ametlikku registreerimist sündis ka siirupiemanda legend, mis saadab iga toodet: “Ükskord elanud Saaremaal ühes väikeses külas kena rõõsade põskede ja erksa meelega neiu. Külapoistele ta meeldinud kangesti ja nad tiirutasid igal talgul ning peol neiu ümber nagu mesilased ümber siirupi. Neiu aga poistest välja ei teinud, vaid tegi tööd. Kõik, mis neiu ette võttis, õnnestus tal imeväel. Ükskord augusti tähisel õhtul läks ühel noormehel õnneks oma käsi vargsi ümber neiu piha panna ja musugi kätte saada! Pärast seda olnud poisil ka eluaeg punased põsed ja muigel suu!” Maret räägib, et just sellepärast saabki saarlasi võrrelda kadakaga, kuna nad on sama visad, elujõulised ja jonnakad, kuid terve jumega.

Kadakaid ei soovitata koju vaasi tuua, kuna vanarahva tarkuse järgi viivat kingitud või vaasi toodud kadakaoks kodust rahu ja võtvat toojalt hingerahu. “Saaremaa on kadakatega kaetud ja meie, saarlased, vaatame kadakat kui tavalist põõsast, aga seda ta pole mitte. See iidne põõsas on saatnud meid aegade algusest peale, elab siin saare vaeses pinnases tuulte ja tormide käes,” pajatab Aivi. Ta on ka lugenud, et kui kadakas maha lõigata, siis taime energiaväli ei kao, vaid säilib. “Kõige laialdasemalt on levinud uskumus, et kes sööb iga päev ühe kadakamarja, see püsib igavesti noor,” muigavad siirupiemandad ja lisavad, et legend siirupiemandast lisab sellele väega taimele veelgi enam salapära.

Orbu talule on antud ka “Ehtsa talutoidu” märk, mida pererahvas kannab uhkusega. “See on meile loomulik, saarlasena olen kasvanud maal, kus kõik ongi ehtne ja aus. Ühtne märk toetab ettevõtjaid,” ütleb Maret. Kõiki siirupiemandate siirupeid müüakse üle Eesti erinevates öko- ja käsitööpoodides, laatadel ja muidugi Saaremaal Orbu talus. Peagi valmivat ka siirupiemandate e-pood, kust saab mugavalt kõiki tooteid osta.

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.