Epi talu maitsvad ja tervislikud tooted on eriti silmapaistvad ning eelistatud, kuna Inge keedised sisaldavad palju vähem suhkrut kui teised poeletil müüdavad tooted ja on vitamiinidest pungil. Perenaise sõnul püüdleb ta alati just selle poole, et kõik tooted oleksid võimalikult vitamiinirohked ja tervislikud.

Puhas ja hoolikalt valitud tooraine

Perenaise Inge sõnul on kõik Epi talu tooted puhas käsitöö, ehtsal puupliidil tehtud ja neile ei ole lisatud lisaaineid. “Ma ei taha, et inimesed sööks midagi sellist, mis on tervisele kahjulik – kas siis kasvanud-kasvatatud keemiliste väetiste või tõrjevahenditega või lisaainetest pungil,” pajatab Inge. Perenaise suur soov on teha sellist talutoitu, mis oleks täiesti naturaalne ja maitseks samal ajal hästi.

“Tooraine tuleb peamiselt Saaremaa taludest, metsadest ja põldudelt. Kuna kõik aastad pole ühesugused, on vahel Saaremaalt keeruline hankida näiteks sinist ploomi, ka pihlakad ei kanna igal aastal ühtemoodi,” tõdeb perenaine. Teed korjab Inge oma talumaadelt. “Õunad on pärit nii minu oma kui ka teistest taluaedadest. Üldiselt on välja kujunenud oma usaldusväärsed talunikud, kelle käest aiasaadusi ostan,” kinnitab Epi talu perenaine.

Ketšupid, teed ja mitu juustumoosi

Epi talu tootevalikust on nii ketšupid, moosid kui ka teed. “Ketšupeid ja moose valmistan 7 erinevat sorti, lisaks on valikus uued juustumoosid, mis on klientide poolt väga hästi vastu võetud,” selgitab Inge. Perenaise sõnul leiab toodete sortimendist ka 18 erinevat sorti teesid.

Inge räägib, et kõige populaarsemad tooted on ketšupid ja juustumoosid, kuid perenaise enda lemmik on rabarberiketšup. Tema meelest sobib mustasõstraketšup eriti hästi uluki- ja pardiliha juurde, sõstraketšup erinevate lihade kõrvale, õunaketšup karriga passib hästi nii kala kui ka kana kõrvale ning pihlakaketšup on väga meeltmööda toidugurmaanidele. Ploomiketšup on Inge valikust kõige krehvtisem, kuid perenaise kinnitusel on ka sellel oma tarbijaskond.

Epi talu perenaine valmistab ka sõstramahla, mida ta ise hellitavalt morsiks kutsub. Perenaise kinnitusel on see tema lapselapse üheks suureks lemmikuks, kuna selles ei ole üldse suhkrut ja selle maitse on igati värske. “Morss ei ole keedetud, vaid pastöriseeritud,” selgitab Inge Uulits toote eripära.

Mustasõstraketšup on parim!

2014. aastal võitis Epi talu mustasõstraketšup Toiduliidu korraldatud konkursil Lääne-Eesti väikeettevõtjate seas esikoha ja sai pronksmärgi. “See tunnustus tõi meid tuntud tootjate hulka ja nõudlus selle toote järele suurenes märgatavalt,” muheleb Inge.

Perenaine on kuulnud, et toitumisnõustajad soovitavad lisada hoidistele parema säilimise eesmärgil palju suhkrut. Tema sõnul saab aga läbi palju väiksema suhkrukogusega, kui järgida korralikult hügieeninõudeid, kasutada puhtaid marju ja steriilset taarat. “Oluline on jälgida puhtust,” kinnitab Inge ja lisab, et ükski tehtud moos pole käärima läinud.

“Kõik maitsed ja ideed sünnivad iseenda katsetuste läbi, poti ääres mekkides,” selgitab perenaine naeratades. Perenaise sõnul lisab ta ketšupitesse hoopis õunaäädikat, mis toimib ka säilitajana. “Ainsad tooted, kuhu ei ole lisatud äädikat, on tikri- ja pihlakaketšupid. Suhkruks on nii ketšupites kui ka moosides ainult mahe rafineerimata roosuhkur, mille sisaldus jääb vahemikku 15–20%, mis on tublisti vähem kui tavaliselt poodides olevatel hoidistel,” selgitab perenaine. Sel põhjusel on Epi talu moosid ka tavapärasest veidi vedelamad ja hoidised ei ole nn üle keedetud, et säiliks võimalikult palju vitamiine ja teisi kasulikke toitaineid.

Kiired ajad talus

Inge sõnul on kõige kiiremad ajad talu jaoks oktoobrist poole detsembrini, siis tuleb head-paremat jõuluperioodiks teha. “Suvekuudel on talus ka abiline, rohkem kahjuks ei ole võimalust abilist palgata,” mõtiskleb Inge.

Perenaine tunneb, et tema tegemiste juures ei ole olnud midagi keerulist, kuna ta on ise seda kõike õppinud. Nõukogude ajal oli ju ikka kombeks, et sahver oli omatehtut täis. Perenaine usub, et tuleb leida oma nišš ja teha kõike suure kirega, küll siis ka ettevõtmised õnnestuvad. “Talutoode on natuke kallim küll, kuid selle-eest on maitse mitu korda parem. Kohalike inimeste toodete ostmisega aitad ka kohalikke tegijaid, need tooted on tehtud südamega,“ kinnitab ta.

Perenaine on püüdnud ka teistele alustavatele tegijatele julgustavat hoogu anda: “Kui on soovi ikka midagi teha, siis on ainult pealehakkamist vaja. Samuti on vaja palju kannatust. Eks selline ettevõtmine päris noortele peredele ei sobi, kuna tervet peret selliste mahtudega ära ei toida, aga pensionilisana on see väga hea,” selgitab perenaine.

Saaremaa oma moosikoolitus

Perenaisel on mõttes ka moosikoolitusi tegema hakata, aga hetkel ei oleks selleks veel vastavat ruumi. “Õpitoad oleks kindlasti mingi tulevikumõte, mida võiks suuremalt ette võtta, kuna huvilisi on juba praegu,” kinnitab Inge.

“Ehtsa talutoidu” märki on Epi talu tooted kandnud umbes aasta. “Märk on kindlasti aidanud rohkem turustada. Tänu sellele märgile saime Selveri laatadele ja ka muude kampaaniatega on lihtsam. Epi talu tooteid leiab Rimide “Talu toidab” osakonna lettidelt, Solarisest, Kaubamajast, Pärnu Port Arturist, Tartu Eedeni ja Lõunakeskuse Maksimarketist ja lisaks veel mõnest väiksemast poest ning muidugi kohalikust Saarte Sahvrist ja Rae ning Liiva Konsumist. “Oleme liitunud ka Saare OTTiga ja muidugi kohapealt talust saab alati kogu valiku,” kinnitab perenaine.

Epi talu perenaine on alati oma ettevõtlikkusega silma paistnud ning ka sel suvel pidas Kuressaare lossipargis väikest kioskit, kus pakuti head ja paremat kohalikelt talunikelt.


Epi talu:

  • Kvaliteetne, naturaalne, kohalik tooraine.
  • Epi talu tooted on tervislikud ja pakatavad vitamiinidest.
  • Tooted: rabarberiketšup, pihlakaketšup, mustasõstraketšup, õunaketšup, juustumoosid, mahlajook, 18 erinevat teed, marineeritud seened jpm.
  • Epi talu moosid sisaldavad ainult 15–20% roosuhkrut.
  • 2014. aastal võitis Epi talu mustasõstraketšup Toiduliidu korraldatud konkursil Lääne-Eesti väikeettevõtjate seas esikoha ja sai pronksmärgi.

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.