2016. aastal loodud pereettevõte toodab praegu lisaks erinevatele tatratoodetele ka tudra- ja kanepiõli. Milliseid tooteid Karmelis tatrast valmistatakse ja miks on tudraõli kasulik, räägivad talu peremehed Aivar ja Karel Lember.

Esimesed tegutsemisaastad on olnud Saaremaa tatrakasvatajatele väga keerulised. Eelmisel aastal jäi vihmade tõttu 20 hektarit saaki põllule. Tänavune saak jäi kesiseks kolme kuu pikkuse põua tõttu. Oblikate ja rabarberi sugulane tatar on ka väga külmatundlik. Nii saab tatraseemet külida alles mai viimastel või juuni esimestel päevadel, kui öökülmad on möödas. Talus kasvatatakse ka Euroopast ja Aasiast pärit vähenõudlikku põld- ehk õlitutra ning väheses koguses õlikanepit.

Milles seisneb tudra, kanepi ja tatra kasulikkus?

Inimene peab iga päev tarbima vajalikus koguses oomega rasvhappeid, soovitatavalt vahekorras üks ühele. Tudraõli rasvhapete sisaldust peetakse eriti heaks. Oomega-3- ja oomega-6-rasvhapete suhe on tudraõlis kaks ühele, linaseemneõlis kolm ühele.

Tudraõli on ka üks väheseid külmpressõlisid, mis kannatab kuumtöötlemist ja mida võib kasutada nii salatites kui ka praadimisel. Seda võiks tarbida ka toidulisandina, paar supilusikatäit päevas.

Tudraõli vähendab vere kolesteroolitaset, alandab vererõhku ja parandab ka vereringet.

„Mina võtan iga päev paar lusikatäit, siis on palju jaksu ja tunnen ennast hästi,“ kinnitab Aivar ja lisab, et ega maitsel ka väga viga ole. Vitamiinirohke tudraõli on ka väga hea niisutava toimega ja seda kasutatakse laialdaselt kosmeetikatööstuses.

Kanepiõlil on tudraõliga võrreldes mõistagi iseloomulik kanepimaitse ja roheline toon. Ka kanepiõlis on inimesele heas tasakaalus oomega-3- ja oomega-6-rasvhapped, mis toetavad rakkude, lihaste ja närvide normaalset funktsioneerimist terves kehas.

Õlis on ka palju E- ja A- vitamiine. Kanepiõli sobib eriti hästi salatitesse ja kastmetesse, kuid kuumutamiseks see ei sobi.

Kiudainerikas tatar sisaldab rohkelt aminohappeid, selles on suurel hulgal mineraalaineid, vitamiine, ensüüme ja mikroelementidest näiteks vaske, räni jpm. Tatral on vererõhku ja vere kolesteroolitaset alandav toime. Kui tatart süüa, jõuab glükoos verre pika aja vältel, kuna tatar hoiab veresuhkru kaua stabiilsena. Tatar aitab ka parandada seedimist ja pidurdab liigseid isusid. Lisaks on tatar oma olemuselt gluteenivaba.

Tutra saab koristada augustis

„Ehtsa talutoidu“ märki kandvas Karmeli talus kasvatatakse, korjatakse, kuivatatakse ja töödeldakse kogu tooraine ise. Selleks ehitati ümber ka kohalik vana viljakuivati ja selle laoruumid. Tutra saab koristada tavaliselt augustis.

Teraviljakombainiga korjatud küpsed tudraseemned puhastatakse, kuivatatakse ning puhastatakse hoolikalt veel korra, seejärel, kui aeg käes, pressitakse külmtehnika abil kuldkollane tudraõli. Võrreldes teiste külmpressitud õlidega seisab tudraõli väga hästi, kaotamata oma kasulikke omadusi.

Ka tatart saab koristada kombainiga. Tatra viljaks on pähkel, mida tuleb töödelda spetsiaalse mehaanilise tatrakoorijaga. Koorija abil saab toota tatratangu ja peentangu. Selline mehaaniline meetod ei ole küll suures masstootmises kasutatava aurutamismeetodi kiirusega, kuid nii säilivad tatras olevad kasulikud toitained.

Karmeli talu kõige esimesteks tatratoodeteks olidki tavaline tatar ja peentang. Peentangust valmib ainult tatra jaoks kasutatavas kiviveskis ka valge jahu, koorimata tatrast tume jahu. Selle aasta suvel hakati talus tootma ka mannat, mis sobib nii pudru valmistamiseks kui ka näiteks paneerimiseks.

Talus kasvatatavast kanepist saadakse kanepiseemneid, millest saab igaüks valmistada erinevaid määrdeid ja kanepipiima või lisada neid küpsetistele - salatitele. Pressitav kanepiseemneõli aga sobib kenasti erinevatele toitudele. Karmeli õlid sobivad samuti väga hästi naha ja juuste hoolduseks, kas siis algupärasel kujul või kodus isetehtud kehahoolitsusvahendi komponendina.

Tulevikus rõhutakse kvaliteedile, mitte kvantiteedile. Peremehed Aivar ja Karel loodavad, et järgmine aasta toob hea saagi.

„Kõige tähtsam on, et kolmandat aastat järjest ei tuleks halba ilma, muidu läheb päris keeruliseks,“ kinnitavad mõlemad. Tulevikus soovivad peremehed rõhuda pigem kvaliteedile ja tootmiskindlusele, kuid tootevalikut ei planeerita lähiajal laiendada.

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.