Suvemajas on algusest lõpuni kõik peremehe ja -naise enda kätega tehtud ning ühtegi töömeest nad palganud pole. "Oma kodu tahaks ikka ise teha ja disainida," märgib Pille.
Andrus ütleb, et suvemaja puhul oli eesmärk ehitada see taaskasutuse põhimõttel n-ö juba kasutusel olnud materjalidest. Siin on puitu, pae- ja telliskivi, klaasi, betooni, kuid kõik kokku moodustavad mõnusa terviku. Ja terviklik pole suvemaja üksnes seest, aga ka väljast, kus see sulandub kokku elumaja, aia ja kogu ümbrusega.

Projekt ja nägemus oli peremehel peas ning sammhaaval järgnes teostus. Pille sõnul ammutasid nad inspiratsiooni ja ideid ka ajakirjadest.

Suvemaja ehitus algas võimsatest nurgapostidest ja taladest, need veeti kohale ühest vanast talumajast. Punastest tellistest, mis on pärit kunagi räämas olnud Tondi kasarmutest, on tehtud külmsuitsuahi, mille üks osa on pikk pink. Suitsuahju ehitas peremees ise, abiks 1960ndatest pärit raamat väärt õpetustega.

Maja ühe seina moodustab puuriit. "Mõte oli selles, et saaks lihtsalt küttepuid kätte ja nüüd võtamegi riidast, aga ikka tagumisest reast. Teine põhjus oli, et õhk suvemajast läbi käiks," ütleb Andrus. Osaliselt katab seinu kaubandusest ostetud rullaed. Tavaliselt on see pajust või pilliroost, kuid siin hoopis männikoorest. Päikesepoolne suvemaja sein on klaasist, alumine osa aga paekivist.

"Klaas ja betoon sobivad hästi ja seetõttu otsustasime just need materjalid kokku panna," ütleb Andrus. Paekivist ehitas peremees pika iste. Et see liiga külm ei tunduks, pani perenaine soojenduseks peale õhukese vahtplastikihi, mida omakorda katab kootud riie.

Vana materjal au sees

Kööginurga tööpind on samuti peremehe kätetöö. Kiviplaadi koostisesse kuuluvad valge tsement ja graniitkillustik. Nipp seisneb aga lihvimises – nimelt tuleb kauni kivisäbrulise pinna saamiseks ca 0,5 sentimeetrit ära lihvida. Kivist ja betoonist tööpind on käe all üllatavalt sile ja soe, ühtegi viimistlusvahendit siin rohkem kasutatud pole. Samasugust tehnikat ehk lihvitud betooni on kasutatud ka õues, näiteks katab selline pind garaažiesist.

Valamukapi uksed on aga samuti vanadest lauajuppidest tehtud ja siis üle võõbatud. Perenaise meelest sai neid uksi kaua oodatud, sest ega vana materjali leidmine nii lihtne enam olegi. Lõpuks leidis Andrus materjali ühe vanavara- ja materjalikoguja käest.
Suvemaja kaunistavad kübarad, vanad nõud, nagid, vasest anumad, puukotad, jms. Pille ütleb, et neil Andrusega on vanade asjade kiiks juba ammu küljes. Nurgas on teler, mida suveõhtul hea ajaviiteks vaadata. Pille suvine elu möödubki peaasjalikult õues. Süüa valmistab ta suvemajas, külalisi võõrustab pererahvas samuti seal. Suvekuumaga on perenaine suisa aiakiiges maganud.

"See koht justkui tõmbab inimesi, ka külas kogunetakse ikka meie juurde," naerab Pille. Ta ütleb, et ka talvel on suvemajas tore olla − soojuskiirurgid ja kaminatuli tõrjuvad külma, läbi klaasseina hakkab kevadine päike aga majakest usinalt soojendama. "Talvel me ka grillime siin. Ja kui inimesed väga ootavad esimesi kevadisi sooje ilmu, et esimest korda õue grillima minna, siis meil on juba grilliisu ammu rahuldatud," ütleb Pille.