Inimesed ajavad tihti segamini infrapuna-küttepaneelid ja infrapunakiirgurid. Kiirgur eraldab lähis-infrapunakiirgust ja seda soovitatakse kasutada peamiselt vaid rõdude ja terrasside kütmiseks, sest kiirgus mõjub pealetükkivalt. Infrapuna-küttepaneele võib aga kasutada ööpäev läbi, sest infrapuna-pikklained üksnes ei kiirgu, vaid ka läbistavad, murduvad, peegelduvad.

Kolmandik energiasäästu

Kui tavaline õli- või elektriradiaator kütab õhku, siis infrapuna-küttepaneelid kütavad soojaks eluruumi seinad, laed, põrandad ja mööbli ning hakkavad sealt soojust tagasi andma. Õhk jaheneb kiiremini kui esemetes akumuleerunud soojus ja see annab energiasäästu kuni 30%.

Tavalised konvektsioon-radiaatorid soojendavad eelkõige õhku, soe õhk tõuseb üles ning jätab põranda jahedaks. Temperatuurierinevus lae ja põranda vahel võib ulatuda koguni seitsme kraadini.

Infrapuna-küttepaneel ühtlustab soojuse kogu ruumis ning kaotab külma õhuvoolu tunde aknast, välisseinalt ja põrandalt. Inimene tajub kohe naha kaudu hubast ja mahedat soojuskiirgust. Seinad, põrandad ja esemed on toas meeldivalt soojad ja kuivad. Infrapuna-küttepaneel hakkab soojust andma 30 sekundi möödudes.

Küttepaneel sobib kõikjale

Infrapuna-küttepaneelid sobivad nii lisa- kui ka põhikütteks. Kui korterit või suvekodu ei köeta neli-viis kuud, siis muutub see niiskeks, võib tekkida hallitus. Sel juhul sobib väga hästi infrapuna, mis hoiab ära niiskuse ja hallituse tekke. Paneele ja radiaatoreid juhivad termostaadid, millega saate määrata sobiva temperatuuri.

Infrapuna-küttepaneelidega köetavates ruumides on temperatuur jaotunud ühtlaselt, kiirgussoojus loob hubase ja püsiva toatemperatuuri. Infrapuna-küttepaneelid hoiavad ära aknaklaaside jäätumise ja uduseks tõmbumise. Need võtavad vähe ruumi, neid on lihtne paigaldada ja eemaldada, hooldust ega remonti need ei vaja.

Et paneelide valik on suur, alates peeglitest kuni piltideni, siis saab neid sobitada igasse interjööri. 2018. aastal jõustuvad uued eurodirektiivid kohtkütteseadmetele, tooted peavad muutuma energiasäästlikumaks. Seepärast on tootjad hakanud otsima uusi küttelahendusi.

Kliimamuutused, kõrged elektrihinnad ja ressursside taastumatus sunnib meid kõiki oma energiatarbimist ümber kujundama. Infrapuna-küttekehad võivad õige kasutamise korral olla kõige optimaalsem lahendus.

Infrapuna-küttepaneelid on kõige efektiivsemad elektril põhinevad küttekehad.