Kuidas sellise eluni jõuda ja kas enne uue pereliikme võtmist saab midagi ära teha? Tiia on tähele pannud, et enamasti võetakse teiseks lemmikuks koer, ja tavaliselt on niipidi kohanemine raskem.

Eelkõige tuleb vältida olemasoleva looma ehmatamist. Kui võimalik, võiks proovida oma lemmikut peagi saabuva uue olukorraga varakult harjutada. “Seda tuleks teha juhul, kui kodus on kass, kes ei ole varem koeri kohanud ega käi õues. Kutsuge sagedamini külla oma tuttav koeraga, kes on kassidega harjunud. Kogu külaskäigu aja võiks koer toas olla rihma otsas. Kassil lastakse teda lihtsalt jälgida,” räägib ta.

Sellist hetke ette teades soovitab käitumisnõustaja osta veterinaarapteegist rahustavaid feromoone – nende toodete turva- ja rahutunnet loov toime on teadlaste poolt tõestatud ning need on kasutusel ka paljudes loomakliinikutes. Samuti on saadaval ka taimsed vahendid, kuid nende toime tõestamata. Kassidele Feliway ja koertele Adaptil – neid võiks soovi korral ja uue pereliikme lisandumisel toaõhku piserdada.