Mida seejuures silmas pidada?

1. Selgita välja allergia põhjustaja.

Allergiast tekkinud ebamugavustundel võib olla rohkem kui üks põhjus. Tolmulestad kipuvad eelistama kogunemiseks teatud tüüpi patju ja voodikatteid ning just need võivadki tekitada allergia- või astmahooge.

Allergeenidega tuleb võidelda erinevalt, seega on tähtis, et teaksid, millised ärritajad sinu ebamugavustunnet tekitavad või seda kõige rohkem soodustavad.

2. Vaheta oma voodipesu täisnaturaalsetest materjalidest valmistatud voodipesu vastu.

Voodipesu võib sisaldada inimese poolt loodud tehiskiudusid, mis ärritavad su nahka. Kui tulemuseks on punetus või ekseem, siis oleks sul ilmselgelt mugavam magada täispuuvillast või siidist voodiriietega. Kontrolli ka patju ja voodikatet, et nendegi sisu ei oleks sünteetiline.

3. Kaitse oma voodipesu väliste allergeenide eest.

Tolmulestad, kõõm ja hallitusseente alged võivad kasvada voodipesu sees ning need pääsevad sealt välja ainult siis, kui klopid patja või vahetad madratsi poolt.


Tolmulestade ja kõõma voodisse sattumise vältimiseks kata madrats ja padjad hüpoallergiliste eemaldatavate katetega. Katted on tavaliselt valmistatud tihedamast materjalist, moodustades sellega tolmulestadele ja kõõmale suurema takistuse.

4. Katseta sulepatjade ja -tekkidega magamist.

Vastupidiselt tolmulestadele ja kõõmale ei tekita suled tavaliselt allergiaid. Seega võib ka nende kasutuselevõtmine tuua kaasa olulise muudatuse. Sama mõju võib olla ka teistel alternatiivsetel materjalidel nagu näiteks mäluvaht või polüesterkiud, mis on mõlemad antimikroobse toimega ning võitlevad seetõttu tolmulestade ja hallituse vastu.

Padja ja teki ümbrismaterjal peaks kindlasti olema puuvillasest materjalist, mis on naturaalselt hüpoallergiline kiud, samuti on seda lihtne puhastada. Regulaarne pesemine omakorda aitab ära hoida hallituse kasvamist ning mõni minut kuumas pesukuivatis tapab kõik tolmulestad lõplikult.

5. Vali sellised sulepadjad ja -tekid, mis on valmistatud puhastatud sulgedest.

Pestud suled sisalduvad vähem allergeene. Märget puhastatud sulgede kohta saad vaadata toote infosildilt.

Allikas: textelle.ee