“Toorvee kvaliteet erineb piirkonniti tulenevalt geoloogilistest erisustest, mitmetes Eesti piirkondades on olnud probleeme raua sisaldusega ning kõrgenenud fluoriidide tasemega,” selgitas Tamm ning lisas, et ühisveevärgist tarbijateni jõudvas vees suuri erinevusi ei ole, kuna vesi peab vastama kõikjal samadele kvaliteedinõuetele.

“Inimesed, kes saavad oma vee eraveevärkidest vastutavad oma joogivee kvaliteedi eest ise ning nende veekvaliteedi kohta on andmeid vähe,” lisas Tamm. Kuigi vee karedust joogivees eraldi ei hinnata võib Tamme sõnul vee kõrgenenud karedus põhjustada koduseadmete rikkeid, kuna vees sisalduv kaltsium ja magneesium on kodumasinatele väga kahjulikud. Just seetõttu on mitmetel veega kokku puutuvatel seadmetel eri töörežiimid erineva veekareduse jaoks.

Kareda vee tõttu tekib kodumasinatele kergemini katlakivi, mis ähvardab kodumasinaid peamiselt küttekehade läbipõlemisega ning soojusvahetite ummistumisega. Teisisõnu määrab vee karedus, kui kergesti vee kuumutamisel masinasse katlakivi tekib.

Espressomasinates takistab katlakivi veevoolu, vähendab boileri efektiivsust ning tekitab probleeme vee kuumenemisel. “Lihtsamalt öeldes, masinast välja tuleva kohvi kogus väheneb ning kohvi valmistamise temperatuur pole enam see, mis ta ideaalis olema peaks,” selgitas Saeco espressomasinate esindaja Karmo Sahtel ning lisas, et tänu veevoolu vähenemisele hakkab ka kohvimasina pump tugevamini tööle, muutes kohvi valmistamise märksa mürarohkemaks.

Sahtel rõhutas, et regulaarne katlakivi eemaldamine kodumasinatest ja seejuures kohvimasinatest on ülioluline, kuna katlakivi eemaldusel on otsene seos nii masina elueaga kui jookide kvaliteediga.

Kohvimasinate puhul mõjutab katlakivi näiteks espressole omast crema kihti ning kohvi maitset. “Espresso on tuntud just kuldjaspruuni crema kihi poolest, mis täiuslikul espressol on kohev, kergelt vahtrasiirupise värvusega ning maitselt magus. Katlakiviga muutub crema kiht aga hoopis õhukeseks ning tumepruuniks, lisandub ka mõrkjas maik,” kirjeldas Saeco esindaja. Harvad pole ka juhud, kus katlakivi kogunedes hakkavad katlakivitükid lendlema ning jõuavad seeläbi kohvijoogi sisse. “Nende imepisikeste tükikeste puhul on tegemist kontsentreeritud mineraalidega, mis mõjutavad kohvi maitset märkimisväärselt ning on ka visuaalselt kohvijoogis näha,” nentis Sahtel.

Seadista masin vastavalt vee karedusele

Espressomasina ostmisel soovitab Sahtel enne masina kasutamist mõõta kasutatava vee karedust.

“Vee karedus on lahustunud magneesiumi- ja kaltsiumiühendite sisaldus vees. Kareduse mõõtmiseks on espressomasinatel kaasas ribatestid, mis tuleb asetada kasutatavasse vette ning seejärel tulemust oodata,” lausus Sahtel.

Ribatestil oleva nelja ruudukese värvuse järgi saab määrata vee karedusastme ning sellele vastava espressomasina seadistuse, mille järgi saab masin aru, kui tihti ehk mitme liitri vee kuumutamise järel tuleb teha hooldus katlakivi eemaldamiseks.

“Kui seade on valitud “karedam” kui vesi tegelikult, siis küsib masin puhastust varem kui tegelikult vaja. See tähendab lisa aja- ja rahakulu hooldusvahendite näol. Kui aga seade on liialt “pehme”, siis ei küsi masin katlakivi eemaldust piisavalt tihti. See tähendab, et katlakivi jõuab tekkida, mis omakorda suurendab elektrikulu ja ajakulu vee soojendamisel,” selgitas Sahtel.

Lisaks vastavalt vee karedusele masina seadistamisele tulevad katlakivi vähendamisel appi ka veefiltrid ning katlakivieemalduse vahendid. Veefiltrite eesmärgiks on vähendada kohvimasinates katlakivi teket ning filtreerida vett, eemaldamaks sealsed mikroobe, kloori ja raskemetalle. Isegi kui veefiltreid kasutatakse, tuleb siiski aeg-ajalt teha ka katlakivi eemaldust. “Veefiltrite kasutamine pikendab katlakivieemalduse vahemikku, kuid kindlasti ei tohi arvata, et veefiltreid kasutades pole katlakivi üldse tarvis eemaldada,” kirjeldas Sahtel.

Katlakivieemalduse tsükkel sõltub eelkõige vee karedusest, valmistatud kohvide arvust ning kasutatavast veefiltrist, kuid keskmiselt läheb espressomasinatel katlakivi eemalduse märgutuli põlema kord kvartalis. Erandiks on näiteks Saeco uuemate mudelite AquaClean veefiltrid, mida kasutades tuleb katlakivieemaldust teostada vaid kord kahe aasta jooksul. “See eeldab, et veefiltreid vahetatakse regulaarselt iga kolme kuu tagant vastavalt masina indikatsioonidele. Enne katlakivi eemaldust peab vahetatud olema kaheksa veefiltrit,” ütles Sahtel. Teisisõnu saab enne katlakivieemaldust valmistada üle 2000 kruusi kohvi.

Katlakivi eemaldamata kohvimasina garantii ei kehti

Katlakivi tule põlema süttides tasub katlakivi eemalduse protsess koheselt ära teha, vältimaks katlakivist tekkinud ummistusi, mis võivad lõppeda espressomasina remondiga. “Kui hooldus on pikka aega tegemata, siis ei suuda ükski protseduur kogu tekkinud katlakivi eemaldada ning see võib lõppeda sellega, et on vaja espressomasina küttekeha või ka muu veesüsteem välja vahetada,” kirjeldas kodutehnika hooldus- ja remondiettevõte Simson ServiceNet EE assistant Triinu Blumenfeldt.

Ekslikult arvatakse, et katlakivi võib eemaldada ükskõik millise katlakivieemaldajaga või hoopiski koduste käepäraste vahenditega nagu äädikas.

“Äädikas puhastab katlakivi ainult osati, jätab kohvile kõva kõrvalmaitse, millest on keeruline lahti saada ning kogu protsess võtab kolm korda kauem aega,” selgitas Blumenfeldt ning rõhutas, et puhastamiseks võib kasutada vaid spetsiaalseid kohvimasinatele mõeldud vahendeid. Lisaks tasub eelistada just selle firma vahendeid, kelle espressomasinat omatakse. “Teiste firmade toodete kasutamine võib masinat kahjustada ja jätta vette jääke,” lausus Blumenfeldt ning lisas, et kogu protseduuri läbimiseks kulub umbes pool tundi.

Sahtel rõhutab, et kohvimasinate puhul tuleb tähele panna ka seda, et kui vastavalt juhistele katlakivi ei eemaldata ning masin vajab seetõttu remonti, siis garantiiperiood enam ei kehti. “Garantii kehtimise eelduseks on see, et masinat on korrapäraselt kasutatud ning hooldatud,” nentis Sahtel.