Selleks et piparkoogilõhn kodus jõulude ligiolekut kuulutaks, pole palju vaja. Tehke lihtsalt koos laste, vanavanemate või sõpradega üks tore piparkoogiküpsetamise päev. Vaja on ainult häid inimesi, natuke aega ja koostisaineid.

Esmalt looge meeleolu: tehke köök puhtaks, pange mängima vahvad jõululaulud ja süüdake küünal. Hea tujuga õnnestuvad kõik asjad alati paremini.

Asjad kokku

Enne tainategu ajage retseptist näpuga järge ja otsige kõik vajalik valmis. Miks? Kui töö juba käimas, ei unusta te siis midagi ära ega aja sassi.

Suhkru pruunistamiseks ei maksa kasutada madalat panni. Minu kogemuse järgi on kõrge pott selleks tööks kõige parem ja ohutum. Madalalt pannilt lendavad väga tulised pritsmed kergesti üle ääre ning hakkavad kuumal pliidiraual kärssama. Ka on pruunistuva suhkruga tulist panni liigutades hõlbus end kogemata põletada. Seega võtke parem suur (maht 5-6 liitrit) roostevaba pott.

Vaja on veel kaalu, pipraveskit maitseainete segu jahvatamiseks, puulusikat, tainakaabitsat, jahusõela, väikest sõela maitseainete segu sõelumiseks, mõõtekannu vee jaoks, tee- ja supilusikat.

Kui kõik abivahendid ning toorained (vt minu lemmikpiparkookide retsepti; loomulikult võib natuke teise maitsega piparkooke teha ka oma pere lemmikretsepti järgi) on kenasti valmis pandud-mõõdetud, siis hakake pihta!

Oma siirup

Siirup tekitab alati kõige rohkem küsimusi ning just siirupi pärast jäävadki kodupiparkoogid tihti küpsetamata. Tegelikult pole siirupitegu sugugi nii keeruline. Pange pott tulele, valage sinna 200 g suhkrut ja laske sellel sulada. Tehke seda pliidi keskmisel kuumusel, muidu hakkab suhkur kiiresti kärssama.

Kui suhkur juba tasapisi sulab ja mullitab, tuleb seda pidevalt puulusikaga segada. Samaaegselt hakkab see ka pruunistuma. Jätkake segades sulatamist, kuni suhkur võtab kena tumepruuni värvuse. Liialt suitsema ärge seda laske, muidu saate väga tumedad, veidi mõrkja ja kirbe maitsega piparkoogid. Kuna suhkru pruunistamisel tuleb kööki natuke suitsu, pange ventilaator tööle või praotage õhuakent.

Nüüd tõstke pott tulelt valamusse. Ettevaatust, kogu asi on väga kuum! Pruunistatud suhkrule valage korraga ja kiiresti peale juba väljamõõdetud kuum vesi (see ei pea olema keev). Ei maksa ehmuda, kui potist kerkib pahvakas aurusegust suitsu! Nii peabki, tasapisi täitub kodu piparkoogieelsete lõhnadega...

Kui vee ja kuuma suhkru suitsune reageerimine on lõppenud, tõstke pott tagasi pliidile ning lisage ülejäänud 600 g suhkrut. Kuumutage ja segage seni, kuni ka lisatud suhkur ära sulab.

Nüüd võtke pott tulelt. Seni, kuni siirup jahtub, saab tegelda maitseainetega.

Maitse järgi maitseaineid

Jahvatatud kaneeli, muskaatpähklit, kakaod, ingverit ja koriandrit tuleb võtta igaüht teelusikatäis; ülejäänuid (pipar, vürts, nelk) pool teelusikatäit. Jahvatage kõik ained koos pipraveskis peeneks ning sõeluge väikese sõelaga läbi. Nüüd võib need jahtuvale siirupile lisada. Soe siirup toob maitseained kenasti esile. Lisage ka sool, või, mesi ja paar supilusikatäit pähkliõli.

Tainast saab sõtkuma hakata alles siis, kui see on jahtunud alla 40 ºC. See on nii seepärast, et kuumas jahu paisub ja "küpseb" ning tainas jääb siis hiljem venima. Ja oi kui raske on venivat tainast rullida, sellest mingigi välimusega piparkooke saada. Kuumas kalgendub ka muna, aga piparkoogist ei tahaks küll keegi leida valgeid munatükke!

Kuni siirup veel jahtub, jõuate läbi sõeluda ja sedasi ära õhustada valmis mõõdetud jahukoguse. Siis lisage jahule sooda-sidrunhappe segu. Kui kasutate tainas hapukoort, tuleb sidrunhapet poole vähem võtta kui soodat (tavaliselt on nende vahekord 1 : 1). Kloppige munad lahti. Kuna piparkooke teeme kord aastas, ei tohi selle juures  koonerdada ega kaloreid lugeda. Nii et taina sisse lähevad ikka kõige paremad munad, või ja hapukoor.

Tainategu

Siirup on nüüd parajaks jahtunud ning selles on juba sool, või ja maitseained. Kõik see lõhnab (muidugi ka maitseb) oivaliselt!

Tainas segage kokku samas potis. Esmalt lisage hapukoor ja lahtiklopitud munad, siis segage kõik läbi. Enne jahu lisamist võtke välja puulusikas, peske käed ja käärige käised üles - ees ootab sõtkumine, mis on kõige raskem töö. Lisage siirupile enamik retseptis nõutud jahust ning hakake sõtkuma. Aidake tainakaabitsaga kaasa, et kogu väärt kraam poti servade küljest tainasse saaks.

Kuna rasvainet on tainas piisavalt, peaks see tasapisi hakkama käte küljest lahti lööma. Valmis tainas peab olema mõnusalt pehme ja soe, tunduma veidi sõmer. Et seda maha jahutada, oleks hea seda mõne aja (nt 1-3 tundi) külmkapis hoida. Niikaua, kui tainas külmkapis on, saab köögi ära koristada ning ette valmistada küpsetusplaadid, tainarulli ja küpsisevormid.

Rullima ja küpsetama

Kui tarvilik aeg möödas ning ettevalmistused tehtud, võtke külmikust tainas. Lõigake sellest parajad tükid ja rullige need umbes 3 mm paksuseks. Loomulikult võib teha ka õhemaid või paksemaid küpsiseid.

Kuna tainas on rasvainet piisavalt, ei tohiks nüüd jahu järele enam vajadust olla. Kui rullida ohtra jahuga, jäävad piparkoogid jahused ja kõvad.

Kui tainas on lahti rullitud, laske fantaasial lennata! Vormida võib ükskõik millise kujuga piparkooke. Kui tahate neile ka ilusat läiget, määrige neid pealt hästi lahti-klopitud muna-vee seguga (1 muna kohta 2 sl külma vett).

Piparkooke küpsetage 225 ºC juures umbes 10 minutit. Ja ennäe imet - ongi valmis!

Nüüd kaunistage piparkoogid glasuuri või sulašokolaadiga või just nii, nagu teile meeldib. Piparkoogilõhnalisi rahulikke jõule! 


Minu lemmikpiparkoogid

Siirup
800 g suhkrut,
sellest 200 g pruunistamiseks
250 g vett

Tainas
300 g võid
2-3 sl pähkliõli
3 sl mett
250 g hapukoort
3 muna
¼ tl soola
2 tl soodat
1 tl sidrunhapet
1,5-2 kg jahu

Maitseainete segu
kaneel, muskaatpähkel, ingver, kakao, koriander, pipar, vürts, nelk

Artikkel ilmus ajakirjas Maakodu.