Maja väljanägemise eest hoolitsedes langetatakse ohtlikuks muutunud puid ja võsa. Paratamatult jääb selle tagajärjel maha palju oksi.

Kirjutame värskes numbris, millist puiduhakkurit selliseks tööks vaja läheb ning millised on nende tööpõhimõtted. Ilmade soojenedes on aias üha enam tegemist. Seda, milliseid lillesülemeid aeda, rõdule ja terrassile sättida, seda uurisime Järve aiandustalust. Mullu suvel olid neid eriti nägusad ja värviküllased lilleanumad.

Aiatoimetaja Marju Vitkar tutvustab ka uusi põnevaid aiaviljaseemneid, mille kasvatamisega tasub katsetada.

Maastikuarhitekt Eneli Niinepuu soovitab alustada lipumasti ümbritseva maatüki korrastamist. Ajakirjast leiate väärt ideid ja jooniseid, kuidas ja milliste taimedega lipumasti alust kujundada.

Aiakahjuritest on taimekaitse doktori Eha Kruusi luubi alla sattunud kevadise viljapuuaia kurikavalaid pikakoonulisi õielõikajaid ehk kärsaklasi. Tundes vaenlast, on temast lihtsam jagu saada.

Lisaks leiavad värskest ajakirjanumbrist inspiratsiooni kindlasti ka väikeaia omanikud, kes elavad ridaelamute piirkonnas. Väikese aia kujundus võib olla paras pähkel, sest tuleb varjata rohelist eluruumi kõrvaliste pilkude eest, sobitada taimede ja inimeste soove kokku päikse liikumisega. Näidisaia, mille loomislugu ja sinna valitud taimede nimekirja saate ajakirjast uudistada, kujundas Pille-Riin Villem.

Kanassaare küla Zipa talu kaunist aiast, mille rüpes Angela ja Ago Sillamäe kuhugi ei kipu, leidsime vahva kiige. Tegemist on toreda ripptooliga, mille Angela tegi abikaasa abiga endale aiatöödest lõõgastumiseks. Aia eest hoolitsemist võetakse enamasti kirega, aga väike puhkus kulub igale hoolsale aiapidajale ära!

Kellel seejärel meisterdamishuvi tärkab, saab tuppa või õuemajja mõne vana aknaraami mööbliks ehitada. Vaimustavaid ideid selleks leidsime meie varasemalt külastatud kaunitest maakodudest.

Puhkepausidel tahaks ikka midagi head. Maitsvaid koduseid roogi, mida kevadel süüa ja teisetelgi pakkuda, tegi meile sel korral Kärri Jürisson.

Põnevaid käsitööõllesid uudistasime Juminda poolsaarel. Sealse õllepruulikoja teinud peremees Ulvar Veldi kinnitab - kätte on jõudnud käsitööõllede kuldaeg.

Kui puhkepausiks aega jääb, tasub lastega koos ette võtta rätipoisi tegemine. Tore ja hõlpsalt valmiv kaltsunukk, mida saab riietada riidetükkidest tehtud kehakatetesse, arendab laste käelisi oskusi ning mänguvõimalusi.

Kaunist kevadet Maakodu seltsis!

Ajakirjanduse müügilettidelt leiate maikuu Maakodu alates laupäevast, 30. aprillist.