Erinevatel katusematerjalidel on nii plusse kui miinuseid, kuid kõige tähtsam on siiski õige paigaldus. Kuna materjalide hinnaklass võib kõikuda väga suurel määral, oleneb palju ka hoone projektist, millise katuse kasuks otsustada. Valik on suur ja lai, kuid teadmised katusekattematerjalide omadustest ja erinevustest võivad valiku tegemise oluliselt lihtsamaks muuta.

Kuna kõik materjalid teevad siiski oma töö ära, siis üks olulisi asju majale katuse valimise juures on õige stiil. Majale annab see väärtust juurde, kui katus sobib majaga täiuslikult.

Erinevad katusekattematerjalid
  • Kuigi savi- ja betoonkatused näevad sarnased välja, siis teadlikum pilk teeb nendel kindlasti vahet. Autentsed savikatused on kindla ajaloolise stiiliga ning kaalult raskemad kui betoonist katus, samuti on nende paigaldamine väga erinev. Savikatusekivi on õrnem, kuid ajaloolistele majadele väga hästi sobiv. Betoonkatused on hinna poolest odavamad kui savikatused ning neid saab valida paljudes erinevates värvitoonides ning stiilides.
  • Selline näeb välja klassikalise S-kujuga katusekivi, mis peaks tänapäevases funktsionaalsuses oma kvaliteedi ning väljanägemisega rahuldama ka nõudlikumaid kliente. See kivi on populaarne näiteks vanalinna majade renoveerimisel.
  • Valtskatust kasutatakse enamasti eramute katuste katmisel ning seda seetõttu, et nad on püsivad ja õhukindlad.
  • Üks hinnasõbralikumaid variante on asfalt-katus, mis on ka tulekahju aeglustava funktsiooniga ning peab vastu aastakümneid. Seda katusevarianti on lihtne paigaldada ning seda leidub paljudes eritoonides.
  • Kiltkivi katus võib pealtnäha tagasihoidlikule majale palju juurde anda. Kiltkivi on juba looduslikult veekindlam, kui kivikatus. Kuna kivipoorid on kinni, siis ei pääse vesi kividesse, ning katus peab kauem vastu. Neid on lihtne hooldada kuna tekstuur on libe, siis ka sammal ja mustus ei hakka nii kergelt külge. Nende hinnaklass on natuke kõrgem kui teistel alternatiividel.
  • Puitkatus ei ole enam nii populaarne kui kümme aastat tagasi ning ta on ka palju tuleohtlikum kui teised materjalid, kuid siiski mõned inimesed eelistavad seda ajaloolist varianti, kuna puiduga on lihtne töötada.
  • Metallist katustel on värvivalik suur ning nad sobivad kokku paljude modernsete projektidega. Tihtipeale vanemad metallkatused kipuvad roostetama, kuid tänapäeval seda probleemi enam ei tohiks olla. Metallid võimaldavad loojal luua just neid kujundeid ja motiive, mida inimfantaasia toota suudab. Need katused on taskukohased, tulekindlad ning peavad kaua vastu.
  • Erilahendustega katuseid on viimasel ajal üsna palju kasutama hakatud. Näiteks asfaltkatusele on paigaldatud taimed või on katus kaetud päikesepaneelidega.

Katusevalikuid on palju ning me soovitame kindlasti enne paigaldust tutvuda erinevate valikutega ning küsida nõu professionaalidelt.

Allikas: Arco Vara