Täisväärtusliku une jaoks on oluline õppida lõõgastuma, lülitada end välja töömõtetest ning olmemuredest ja teha magamistuba võimalikult mõnusaks ning hubaseks.

Õige temperatuur, rahulikud värvitoonid ning mugav magamisase aitavad uinuda ning end kenasti välja puhata. Kuidas aga kontrollida, kas madrats on veel korralik ja kasutuskõlbulik või tuleb hoopiski uue vastu vahetada?

Kas voodis on vaja madratsit vahetada?
  • Täpset „parim enne“ aega on raske määratleda, aga üldiselt soovitatakse vahetus kindlasti ette võtta siis, kui madrats on üle seitsme aasta vana.
  • Tundlikud ja allergiate käes kannatavad inimesed peaksid madratsit vahetama ja värskendama teistest tihedamini – isegi kui puhastad madratsit regulaarselt ning vahetad korralikult voodipesu, jäävad aja jooksul madratsisse tolmukübemed ning mustus, mis võivad lõpuks hakata su und häirima.
  • Nii nagu aja jooksul muutub meie keha, muutub ka see, milline madrats kõige mugavam tundub. Kui tunned ühtäkki, et voodi pole enam nii mugav kui vanasti, siis vaata kõigepealt üle madratsi seisukord. Ja mida vanemaks saad, seda kõvem peaks su magamismadrats olema – see aitab vältida kangeid lihaseid ning seljavalusid.
  • Aeg uue peale mõelda on ka siis, kui magades jääb selg valusaks ning küljealune tundub ebaühtlane ja mügarlik.
  • Madrats kriiksub ja vedrud teevad häält – kindel märk sellest, et nii enda kui ka naabrite huvides on soetada uus magamisase.
  • Ärkad öösel ilma otsese põhjuseta üles – probleem võib olla ebamugavas madratsis.
  • Ja muidugi kui voodis juhtub elukaaslane või abikaasa olema, siis küsi kindlasti tema käest ka: inimesed vajavad erinevat tüüpi madratseid ja hea oleks leida selline, mis mõlema kehatüübile ning magamisasendile kõige paremini sobib.

Selleks, et madrats kauem vastu peaks, hoia teda hoolikalt, kasuta kattemadratsit ja kaitselina ning ära lase lastel voodi peal hüpata, sest ka see lühendab madratsi eluiga.

Allikas: Textelle.ee