Mööbli valimisel jälgitakse küll eelkõige stiili ja funktsionaalsust, kuid sageli saab määravaks ka hind. Et ost end ära tasuks ja mööbel peaks vastu aastaid, on oluline seda õigesti kasutada ja hooldada ning pöörata tähelepanu materjali kvaliteedile. Üldiselt saab just kvaliteet määravaks, kas mööbliese püsib tervena kolm või 35 aastat.
Miks eelistada puitmööblit?
  • Mööblit (v.a. pehme mööbel) valmistatakse enamasti kolmest materjalist: metallist, plastist või puidust. Metallmööbel on vastupidav ja seda on lihtne puhastada, seega sobib see hästi kööki. Plastikmööblist pakutakse kauplustes kõige suuremat valikut erinevaid toole ja laudu terrassile ja aeda. Kõige vastupidavam ja nõutum materjal mööblimaastikul on aga vaieldamatult puit.
  • Puidust mööbliesemed on teeninud inimesi väärikalt aastasadu. Ka tänapäeval kohtab kodudes kõige rohkem just puitmööblit. See on keskkonnasõbralik ja tänu pikale ajaloole on puit usaldusväärne lahendusvariant. Lisaks pakub puit valikut igale maitsele – tumedamast, heledamast, värvitud, omapärase mustriga või mitmest puuliigist kombineeritud mööbliese.
  • Puitmööbli materjal jaguneb puuliigi järgi tugevaks ja pehmeks puiduks. Osa mööblit on tehtud tugevast puidust nagu tamm, vaher, kirss või kask. Ka pehmet puitu (mänd, kuusk, seedripuu) kasutades valmistatakse kaasajal väga kvaliteetseid tooteid, kuid need vajavad suuremat hoolt, sest on altimad kriimustustele. Suurt rolli mängib loomulikult ka see, kuidas on puitu töödeldud. Kvaliteetse puitmööbli tunneb ära sileda pinna ja servade ning ühtlase värvi- või lakikihi järgi.
  • Kui puuliik sinu jaoks mööbli puhul oluline ei ole, vaid tähtsam on välimus või muud omadused, siis kvaliteedis ei tasu järeleandlusi teha. Mööbel on midagi sellist, mis võiks pererahvast teenida pikki aastaid.


Allikas: Textelle.ee