On olnud juhuseid, kus päritud vara on omal käel müüki pandud ja sellele ka ostja leitud, ent notaris selgub, et tehingut teha ei saa, sest pärimistunnistus puudub. Maakleriga koos tegutsedes selliseid olukordi ette tulla ei saa. Teadlikumad võivad muidugi ka ise esmalt notari poole pöörduda, et pärimismentlust algatada või pärandist loobuda.

Pärandist saab loobuda kolme kuu jooksul. Oluline on ka see, mis hetkest tähtaeg jooksma hakkab - tähtaeg hakkab kulgema hetkest, kui pärija saab teada või peab teada saama pärandaja surmast ning oma pärimisõigusest.

Kolme kuu möödudes läheb pärand pärijale üle automaatselt. Ent ilma pärimistunnistusta pärandvara müüa ei saa.

Kinnisvaramaakler aitab kindlaks teha, et ka kõik muud päritud kinnisvara puudutavad dokumendid oleksid enne ostu-müügitehingu sõlmimist olemas ja kehtivad.

Samuti aitab maakler lahendada kõiki muid võimalikke ette tulevaid probleeme. Kõige sagedamini on vaja kompromissi leida juhul, kui pärijaid on palju, kinnisasi läheb ühisomandisse ja tehinguid saab teha vaid ühiselt.

Pärijad ei ela aga pahatihti samas linnas või maakonnas, osa neist võib elada ka mujal riigis. Vahel ei jõuta kokkuleppele, mida varaga teha, näiteks kui üks pärijatest ei soovigi vara müüa, vaid seda ise kasutada, või pole müügihinnaga nõus. Maakler aitab leida parimaid lahendusi, et pärijad ei peaks hakkama vara jagama kohtus ja kulutama selleks suuri summasid.

Probleeme võib tekkida ka siis, kui päritud vara on laenuga koormatud. Seetõttu on vahel mõistlik hoopis pärandist loobuda. Pärandit vastu võttes on võimalik tellida pärandvara inventuur, et teha kindlasks pärandaja vara, sealhulgas võlad.

Enne päritud kinnisvara müümist võib seda koormava laenu ennetähtaegselt tagasi maksta. Probleeme võib tekkida ka siis, kui pärija on alaealine laps. Siis pole võimalik päritud kinnisvara ilma kohtu loata müüa. Maakler oskab vastata ka kõigile pärandvara puudutavatele maksuküsimustele.

Et mitte kulutada oma väärtuslikku aega kõigi seadusest tulenevate nõuete ja maksuküsimustega kurssi viimiseks, on mõistlik pöörduda pärandvara müügisooviga maakleri poole, kel on teadmised ja kogemused võimalike kerkivate takistuste ületamiseks.

Allikas: Arco Vara