Permakultuur ehk jätkuloomine on inimasustuse ja põllumajanduse/aiapidamise kavandamise viis, mis jäljendab looduses leiduvaid mustreid. (Põhjalikumalt lugege https://et.wikipedia.org/wiki/Permakultuur.) Siis, kui valmib Lilleoru uue õppekeskuse ümber planeeritud permakultuuri õppeaed, saavad huvilised seda kõike vaatama minna.

Lemmiktööriist – umbrohulõikur

Klaudia van Gool oli Lilleorus juba teist korda. Permakultuuri põhimõtete järgi on ta elanud üle 20 aasta, viis aastat tagasi hakkas pidama ka vastavaid koolitusi. Tal on keskkonnateaduste ja rakendusliku permakultuuri metoodika diplom.

Klaudia räägib, kuidas ta permakultuurini jõudis: “Kasvasin üles Hollandis, 25 aastat tagasi tulin elama Inglismaale Cornwalli. Maja ümber oli väike aed, algul ei osanud seal suurt midagi teha. Kuna mul olid kaks tütart, kes nüüd on täiskasvanud, ei saanud ma minna aianduskooli. Teadmisi hankisin raamatukogust, nii leidsingi permakultuuri “isa” Bill Mollisoni raamatud. Pärast esimest permakultuuri kursust pühendusin sellele täielikult. Oma maalapil on hea väikselt tegutseda.

Juba esimene kursus muutis mu mõttemaailma. Ma ei ostnud enam ebavajalikke asju, eelistasin taaskasutatud esemeid, toidupoes valisin vähem pakendatud tooteid, et ei tekiks prügi jne.

Edasi loe juba  Maakodu aprillinumbrist Suvi aias.