200 vabakana ja paabulinnud

Sepa mahetalu maadel jookseb vabalt ringi ligi kakssada värvilist kana ja kümmekond kukke. “Vabakanad munevad sinna, kuhu ise soovivad, seega korra päevas tuleb tervele hoovile tiir peale teha ja kõik peidetud pesad üles otsida. Mõnikord jäävad pesad leidmata ja siis võib peidupaigad üles leida hoopis tibude piuksumise järgi,” räägib mahetalu perenaine.
Sepa mahetalu.

Kirjude kanade vahel patseerib uhkelt ka paabulinnupaar, kelle saamislugu meenutab muinasjuttu. Mõni aasta tagasi sai Nele naabritelt sõnumi, et tema kanad on liikvele läinud ja proovigu kanad metsast kinni saada. Perepoeg läkski metsa linde otsima, kuid leidis eest hoopis ilusa kireva isase paabulinnu, püüdis linnu kinni ja tõi koju. Mõne korra üritas paabulind plehku panna, kuid pärast seda, kui talle sai paariline ostetud, on isane paabulind jäänud koduseks ja jalutab nüüd uhkelt oma valdustel.

Piimakari ja kaks kitse

“Piimakarja kuulub üheksa lehma, kes annavad päevas ligikaudu 150 liitrit, sõltuvalt sellest, millisel karjamaal nad söövad ja millises lüpsijärgus on,” jutustab Nele.
Sepa mahetalu.

Mahetalus on ka kaks kitse, kes on toodud Üvasi talu perenaise Anne Grünbergi juurest ja kelle piimast valmistab perenaine Nele mõningaid tooteid iseendale tarbimiseks, kuna lehmapiim perenaisele ei sobi.

Talutooted

Toodete hulgast leiab midagi igale maitsele, kuid põhitoodeteks on kujunenud sõir, jäätis, grilljuust, või, hapukoor ja kohupiim. Neist kõige populaarsemad on jäätis ja sõir. “Uued maitsed tekivad üldjuhul vastavalt vajadusele või klientide tellimustele,” räägib perenaine. Retsepte mõtleb Nele ise välja, otsib lisa internetist või raamatutest, aga üldiselt on tema arvates kõige õigem loominguline suhtumine. Perenaine on osalenud ka praktilises juustutegemise õpitoas, mida juhendas juustumeister Prantsusmaalt.
Sepa mahetalu.

“Sepa mahetalus on võimalik osaleda ka õpitubades, kuid need toimuvad üldjuhul rohkem sügisel ja talvel, kui on veidike rahulikum aeg,” selgitab talu perenaine.

Ehtne talutoit

Sepa mahetalu tooteid on võimalik leida Pärnu ja Viljandi OTTi kaudu, Saku Selveri juures olevalt taluturult, “Ehtsa talutoidu” üritustelt ja laatadelt. “Ehtsa talutoidu” märk võtab Nele arvates väga hästi kokku seda, mida väikesed talutootjad teevad.
Sepa mahetalu.

“Kindlasti aitaks talutoidu propageerimisele enam kaasa, kui talunikud ise märki rohkem oma toodetel kasutaksid,” arvab perenaine. Tema sõnul eristab selle märgiga tooteid teistest just ausus, kuna toodetes ei kasutata säilitusaineid ega kõikvõimalikke stabilisaatoreid-emulgaatoreid. “”Ehtsa talutoidu” tooted on valmistatud ausatest toorainetest, mis on kokkuvõttes inimese tervisele märksa sobivamad kui suurtootjate omad. Jäätis on üks ilmekamaid näiteid, kui võrrelda suurtootja jäätise ja talus toodetud jäätise etikette,” nendib perenaine.

Elust maal

Perenaine tõdeb, et taluelu ei ole kerge, kuid iga uus päev teeb alati meele rõõmsaks. “Seda, et talus on raske ja keeruline, kogeb mõnikord lausa üle päeva, aga palgatööle ma tagasi enam ei läheks, sest siin on ka väga palju asju, mis teevad meele rõõmsaks,” tunnistab mahetalu perenaine Nele.


Sepa mahetalu:

  • 200 vabakana
  • Üle 10 kuke
  • 9 lehma
  • 2 kitse
  • 2 paabulindu
  • Talutooted: sõir, jäätis, grilljuust, või, hapukoor ja kohupiim
  • Õpitoad

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.