Küülikuliha on hõrk ja sisaldab vähe rasva, seetõttu sobib teda rammusamaks teha õli, searasva või peekoniga, ning seda saab iga kokk vaadata oma äranägemise järgi.

Küülikuliha hautatakse tihti õlles või kuivas veinis, siin oleme kasutanud kodumaist poolkuiva Põltsamaa Lossiveini, mis annab juurde pisut marjasemat maitset. Tervel jahutatud küülikul on tihti alles ka maks, millest võib valmistada kiire väikese üllatuse − pasteedi suupistelauale.

Väga maitsva tervisliku pasteedi saab samuti põldubadest, kuid kel pole aega ube keeta, võib haarata ka konservipurgi järele.

Marineeritud kõrvits on jõululaual tuntud lisand prae kõrvale. Keedetud kõrvitsapüreest saab aga kombinatsioonis toorjuustuga imemaitsva magustoidu. Kes siingi rammusaga liialdada kardab ja on nõus pisut järele andma maitses, võib toorjuustu asendada kohupiima või tihkema jogurtiga.

Suupistelaud
Oapasteet, maksapasteet, röstitud teraleib, kodused hoidised (näiteks marineeritud kukeseened, hapukurk) ning küüslaugu, õli, mee ja äädikaga marineeritud keedupeet.

Oapasteet

150 g kuivatatud põldube
1 porgand
1 väike sibul
50 g pehmet võid
soola, pipart, suhkrut

Leota ube vees üle öö. Keeda oad ja porgand eraldi pehmeks, lisa keetmise lõpus soola. Lase ubadel keeduvees jahtuda. Haki sibul, kuumuta see nõrgas kuumuses pehmeks ja klaasjaks. Kui vedelikku on ubadel palju, nõruta üleliigne (jäta alles), pane oad, kooritud porgand, kuumutatud sibul ja või köögikombaini või kasuta saumikserit. Püreesta ühtlaseks massiks. Maitsesta soola, suhkru ja vähese, värskelt jahvatatud musta pipraga. Kui pasteet on väga tihke, lisa pisut kurnatud keeduvett või pehmet võid. Pane serveerimisnõudesse ja hoia serveerimiseni külmkapis.

Maksapasteet

ühe küüliku maks
leotamiseks piima
15 g sibulat
15 g peekoni rasvasemat osa
15 g keedetud porgandit
25 g võid
1 tl brändit
soola
musta pipart
suhkrut

Puhasta maks kelmetest ja pane pooleks tunniks piima sisse likku, et vähendada mõrkjat maitset. Pärast seda kuivata maksatükid majapidamispaberiga.
Lõika peekon ja sibul kuubikuteks ning pane panniga madalale kuumusele. Kui sibul on pehme, lükka see panni serva äärde, lisa pannile maksatükid ja prae need küpseks. Lisa brändi. Lase veidi jahtuda.
Pane kõik kaussi, kus saab saumikseriga püreestada, lisa tükeldatud keedetud porgand ja või, püreesta, kuni saad ühtlase massi.
Maitsesta vähese soola ja värskelt jahvatatud pipraga.
Pane valmis pasteet serveerimisnõusse ja hoia serveerimiseni külmkapis.
Paku krõbedal röstitud leival või saial.

Küülikupraad veinis

1 terve küülik
250 ml Põltsamaa Lossiveini
1−2 sibulat
6 küüslauguküünt
2 sl mett
mõni oks värsket tüümiani
salveilehti
150−200 g suitsupeekonit
musta pipart
soola

Tükelda küülik, alustades koibadest. Valmista marinaad: lisa veinile mesi, sool, värskelt jahvatatud pipar, sega läbi, lisa 1 purustatud küüslauguküüs, tüümian ja salveilehed. Lase lihal marineeruda paar tundi või soovi korral üle öö.
Enne ahju panemist tõsta liha koos marinaadiga ahjuvormi, lisa suurteks sektoriteks lõigatud sibul ja ülejäänud terved küüslauguküüned, sega läbi, kata suitsupeekoni viiludega. Küpseta praeahjus 220 kraadi juures, kuni liha kergelt pruunistub. Tõsta välja, niisuta liha kastmega, lisa 1 dl kuuma vett või köögiviljapuljongit, kata fooliumiga ja pane ahju 170 kraadi juurde 1,5 tunniks küpsema. Kontrolli küpsemise keskel, et vedelik ei aurustuks. Eemalda foolium ja lase lihapinnal veel 10−15 minutit pruunistuda.
Serveeri kuumalt hapukapsa ja meekaalikatega, küüliku juurde sobivad hästi ka ahjus küpsetatud bataaditükid ja krõbedad ahjukartulid.

Hapukapsas ingveri ja apelsiniga
Neljale

0,5 kg hapukapsast
1 apelsin
pöidlasuurune jupp ingverijuurt
1 sl toiduõli
vett
maitse järgi mett või pruuni suhkrut
Pane hapukapsas koos vähese veega potti, lase keema. Lisa riivitud ingverijuur, pisut riivitud apelsinikoort, apelsinist välja pigistatud mahl ja toiduõli. Lase kapsal kaane all 1 tund haududa, vajadusel lisa vahepeal vett, maitse viimistle mee või pruuni suhkruga.
Suurematele hapukapsa austajatele on soovitatav valmistada rooga topeltkogus.

Meekaalikad
Neljale

1 kaalikas
2 tl mett
soola
1 sl toiduõli

Puhasta kaalikas ja lõika sellest suured tükid. Aseta need keevasse vette ja keeda poolpehmeks. Kurna vesi ära, sega kaalikad õli, soola ja meega läbi. Tõsta ahjuvormi ning küpseta 200 kraadi juures, kuni kaalikas on pehme ja kuldpruun.

Kõrvitsa-toorjuustukook soolase maapähkli karamelliga

Põhi:
125 g piparkooke
50 g sulatatud võid
soovi korral 1 tl apelsinilikööri või rummi

Püree:
450 g puhastatud kõrvitsakuubikuid
150 g vett

Kate:
6 muna
3 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
600 g maitsestamata toorjuustu (nt Farmi)
1 sidruni riivitud koor
3 tl sidrunimahla

Soolapähkli karamell:
2 dl vahukoort
1,5 dl fariinsuhkrut
1 tl külma võid
100 g soolatud ja röstitud maapähkleid
puisteks soolahelbeid

Purusta piparkoogid köögikombainis, sega sulatatud või ja likööriga.
Valmista ette 24cm läbimõõduga lahtikäiv küpsetusvorm: kata koogivormi põhi küpsetuspaberiga, kinnita põhjale rõngas ja määri sisemised küljed võiga.
Tõsta piparkoogisegu vormi põhjale ja silu metall-lusikaga ühtlaseks. Aseta külmkappi seniks, kuni valmistad koogile katte.

Keeda kõrvitsakuubikud vees pehmeks, püreesta saumikseriga ühtlaseks püreeks. Lase jahtuda.
Klopi munad suhkruga läbi, lisa lahtisegatud toorjuust ja kõrvitsapüree. Maitsesta segu vanillsuhkru ning sidrunikoore ja -mahlaga.
Vala kreem koogipõhjale ja küpseta eelsoojendatud ahjus 180 kraadi juures 1 tund, lülita ahi välja ja lase koogil veel 15 minutit ahjus seista. Ava ahjuuks, kontrolli, et kook oleks keskelt hüübinud ja lase sel jahtuda. Pane jahtunud kook koos vormiga külmkappi.
Külmalt koogilt eemalda vorm ja tõsta kook ettevaatlikult vaagnale.

Karamelli valmistamiseks pane vahukoor koos fariinsuhkruga keema, keeda 10 minutit keskmisel kuumusel, lisa 1 tl võid ja keeda, kuni tekib paksem veniva konsistentsiga kaste. Lase jahtuda ja sega juurde jämedalt hakitud soolapähklid. Vala leige karamellkaste külmale tordile ja silu ühtlaselt laiali. Lase külmkapis tunnike seista.

Puista tort enne serveerimist üle soolahelveste ja soolapähklitega ning serveeri kuuma joogi kõrvale.

NB! Tort on soovitatav valmis küpsetada päev varem ja hoida külmkapis, seejärel valmistada peale karamell. Enne lahtilõikamist peaks karamell külmkapis tahenema.

Loominguliselt osavad abilised köögis olid Kaisa Kangur ja Viktor Jelissejev. 

Kaunist pidulauda pühadeks!