Loomulikult on Kuubale oma jälje jätnud kommunism, kuid see jälg on olnud ka omamoodi õnnistuseks. Tänu sellele on säilinud saare omapära ning Kuuba pole muutunud tüüpiliseks troopikakuurordiks … veel.

Samuti on Kuubal metsikut loodust säilinud enam kui ühelgi teisel Kariibi mere saarel.

Endise hiilguse heiastus

Kuubat on sageli kirjeldatud kui kerjusemantlis pagendatud printsi, kes ootab oma aega, et õigusjärgsele troonile asuda. Havanna tolmuste ja vahel lagunema kippuvate fassaadide tagant võib aimata endiste aegade luksust, kohati välgatab sealt kulda ning endiste aegade hiilgust.
Veidi enam kui kahe miljoni elanikuga Kuuba pealinn Havanna on selles osas parim näide. Hispaanlased asutasid selle juba XVI sajandil ning tänu oma suurepärasele strateegilisele asukohale sai Havannast tugipunkt Ameerika edasiseks hõivamiseks. XVIII sajandi keskpaigaks oli Havanna juba Lima ja Mexico City järel Uue Maailma suuruselt kolmas linn. Lisaks oli tegu ka üliolulise sadamaga – seal asetses ainus kuivdokk lääne pool Atlandi ookeani. Kuuba jõukus oli tuntud, see põhines kohvil ja tubakal, kuid eelkõige roosuhkrul. Suhkruparunite valitsemisaeg kestis saarel peaaegu XIX sajandi lõpuni, ning kes teab, milline oleks saar siis, kui see kestnuks kauem.

Ajalugu tahtis aga teisiti ning XX sajand saabus Kuubale koos auga välja võideldud iseseisvusega, mille jooksul jõudis riik olla südamesõber tervelt kahe suurriigiga, nii USA kui Nõukogude Liiduga. Neist esimene tõi küll majandusliku õitsengu, kuid sellesse kippus uppuma saare oma nägu; teine peatas amerikaniseerumise, aga selle hinnaks oli tasahilju alanud ning hiljem üha kiirenenud heaolu allakäik.

Tulemus tundub aga tänapäeva turistidele meelepärane. Mis võiks olla veel romantilisem, kui jalutada munakivisillutisega tänaval keset koloniaalajastul ehitatud linna, mis näib olevat püsinud peaaegu muutumatuna Kariibi mere piraatide ajast saadik.

Kultuuriline sulatuskatel

Kuuba kultuuri on troopikapäikese köetud sulatusahjus küpsetatud u viimased 500 aastat. Selle tähtsamad komponendid pärinevad Hispaaniast, eriti Kanaari saartelt ja Lääne-Aafrikast. Lisaks on hulka segatud veidi hiinapärasust, törts mõjutusi Põhja-Ameerikast, näpuotsaga pärismaalaste kultuuri ning veel üht-teist.

Tulemuseks on luksuslik Hispaania koloniaalstiilis arhitektuur, USA retroautod ja veidi nõukogude sümboolikat, ning kõik see on pakitud käsitsi rullitud sigarite aroomi. Kuna suur osa Kuuba majandusest on ajalooliselt püsinud suhkrurool, ei saa üle aga ümber ka rummist ning sellest valmistaud kokteilidest. Kuuba on nii mojito kui daiquiri kodumaa rääkimata rummi ja Coca-Cola segust nimega Cuba Libre.
Kuuba värvikas kultuur

Sama mitmekesine kui kuubalaste kultuuripilt, on ka nende religioosne maailmavaade. Enamik elanikkonnast on roomakatoliiklased, kuid suuruselt järgmine religioon on santería.

Tegu on orjade poolt kokku sulatatud uskumustega, mis seob eneses katoliiklikud traditsioonid ja nende pühakutekultuse ning Lääne-Aafrikast toodud usu yoruba.

Kuuba kultuurist rääkides ei saa aga kindlasti mööda minna muusikast. Selle saare muusikatraditsioonidest on võrsunud tšatša, mambo, boolero, rumba ning tänapäeval kõige tuntum − salsa. Ülituntud on ka Kuuba muusikud. Iga muusikahuviline leiab siit kindlasti vähemalt paar tuttavat nime: Omara Portuondo, Chucho Valdés, La Lupe, Albita, Compay Segundo, Celia Cruz, Elena Burke, Eliades Ochoa, Gloria Estefan, Olga Guillot, Mongo Santamaría, Paquito D'Rivera.

Kariibi roheline pärl

Kui pool sajandit kestnud kommunism tegi liiga kuubalaste majanduslikule heaolule, siis saareriigi loodusele tuli see ainult kasuks. Kõige paremini võib seda näha Kuuba metsadest. Kunagi olid pea kõik Kariibi saared enam kui 90% ulatuses kaetud troopiliste metsadega, kuid need langetati, et vabastada maa suhkruroo- ning banaanistandikele. Kuubal oli enne kommunistliku valitsuse võimuletulekut vaid 14% metsa. Tänapäevaks on see protsent tõusnud aga tervelt 26-le. Niisugune tulemus on ülioluline, kuna saareriigi 6522 taimeliigist koguni 49,5% on endeemsed, see tähendab, et kasvavad looduses vaid seal ning ei kusagil mujal maailmas.

Kuuba loodus

Mitmekesine on ka Kuuba loomariik. Kuigi omamaised suuri loomi leidub vähe, on seda mitmekesisem linnuriik. Üks Kuuba tõmbenumbreid on maailma väikseim lind kimalaskoolibri (Mellisuga helenae), kes kaalub vaid kuni 1,6 grammi.

Loomulikult ei tähenda see, et Kuuba loodus piirdub vaid metsade ning suhkrurooväljadega. Sinna mahuvad veel Sierra Maestra mäestik, troopilised sood ning otse loomulikult pimestavvalge koralliivaga ning passaattuultest hellitatud rannad ning mangroovid.

Maakodu lugejareis Kuubale toimub 28.04.–11.05.2016. Ühele meie tellijale naeratab õnn ja tema pääseb reisile tasuta! Need, kes oma õnne ei usalda, saavad end reisile registreerida

Maakodu telefonil 661 3370 või reisifirmas Albion Reisid telefonil 5645 5850.


Reisid maalima äärele - Kuuba

Albion Reisid

28.04-11.05.2016

Reisijuht Teet Toome

Kuubasse minnes tekib tunne, et justkui kukume läbi aegruumi kõveruse eelmise aastasaja keskpaika. Kuuba on kui lilleõis, mis on kohati närtsinud ja pudeneb, ent samas paljastab kaunilt arenenud seemnekupra. Pisut lohaka fassaadi taga pakitseb sisemine ilu. Olge valmis selleks, et Kuubas tuleb loobuda endistest stereotüüpsetest tõekspidamistest ning lubada lasta end üllatada, võluda, segadusse ning hämmingusse ajada. Teist Kuuba sarnase ajalooga riiki maailmas pole - majanduslikult vaene ent tohutult rikka kultuuriga, piltilusad arhitektuurilised aarded on kaetud üsna nähtava tolmukihiga.

Endise Hispaania koloonia värvikat kultuurilist tausta on mõjutanud nii Prantsuse, Aafrika, Ameerika, Jamaika kui ka Taino põliskultuur. Kui Castro 1960 aastatel vajutas majandusliku arengu stoppnuppu säästis ta tahtmatult ka palju hävimisohus olevaid traditsioone. Kuuba säilimine on ime iseenesest. Kuuba kütkestab reisijaid oma kaunite randade, lahtede, mägede, rummi, muusika ja lopsaka loodusega. Kuuba mõistmise ja säilimise võti on kindlasti ellujääjatest, improviseerijatest, unistajatest, küünikutest ja elutarkadest kuubalased ise. Kuuba ajab vahel marru ent kindlasti liigutab pisarateni.

1. päev. Lend Tallinn-Havanna

Kogunemine lennujaamas kell 04.00 Lend LH885 Tallinn-Frankfurt (Lufthansa) 06.20-07.50 Lend DE2184 Frankfurt-Havanna (Condor) 09.30-14.20 Vastuvõtt Havanna lennujaamas ja transfeer hotelli.

Majutus Havannas hotellis H10 Habana Panorama 3*+.

2. päev Havanna ekskursioon

Hommikusöök. Havanna vanalinn on kantud UNESCO maailma kultuuripärandi nimistusse. Kogu Ladina-Ameerikas ei ole suuremat koloniaalstiilis linna kui on seda Havanna. Ekskursioon koloniaalse Havanna vanalinna tänavatel, tutvume tähtsamate vaatamisväärsustega: Kapitoolium, Katedraaliväljak, Palacio de los Capitanes Generales, Plaza de Armas (keskväljak) jm.

Lőunasöök (hinna sees) elava muusikaga restoranis El Patio.

Pärastlõunal Revolutsiooniväljak ja tuur 1950ndate Havannas, panoraamilised vaated Vedadole ja Maleconile ning legendaarsele Hotel Nacionalile. Külastame Coloni kalmistut ja endist kõrgklassipiirkonda Miramari, kus asub Vene saatkond ja kuulus Quinta Avenida.

Külastame kohalikku köögi-ja puuviljaturgu.

Sõidame klassikaliste ameerika autodega Havanna tänavatel. Õhtune programm: tunnustatud kabaree Tropicana. Elav orkestrimuusika, veetlevad tantsijad, show "Paradiis tähtede all". Hind 98 USD. Transport hotell-kabaree-hotell on hinna sees.

Majutus Havanna vanalinna hotellis H10 Habana Panorama 3*+.

3. päev Havanna ekskursioon Hemingway jälgedes

Hommikusöök. Heimingway armastas Kuubat ja Kuuba Hemingwayd. Täna vaatame Havannat kuulsa kirjanikuga seotud paikasid.

Täna käime sigaritehases (Kuubal valmistatakse maailma parimaid sigareid), külastame 16. sajandil ehitatud Morro-Cabana kindlust, mis oli suurim kaitseehitus uues maailmas.

Lõunasöök (hinna sees) restoranis Divina Pastora.

Pärastlõunal külastame Kariibimaade Picassoks kutsutud Jose Fusteri galeriid.

Majutus Havanna vanalinna hotellis H10 Habana Panorama 3*+.

4. päev Havanna-Vinales-Las Terrazas (350 km)

Hommikusöök. Hommikul sõidame Kuuba kõige rohelisemasse provinsti Pinar del Río, mis on tuntud kui tubakamaa. Peatume Mirador de Vinalesis, et nautida muljetavaldavat panoraami kuulsatele kaljudele ja maalilisele Vinalesi külale Mogote'i orus. Tutvume veiste tõuaretuskeskusega.

Lõunasöök (hinna sees) restoranis Palenque'is.

Cueva del Indio – laskume koopasse ja teeme paadisõidu maa-alusel jõel.

Külastame Jardin Caridadi lilleaeda.

Sõidame Las Terrazasesse, UNESCO biosfäärikaitsealale. Majutus La Terrazas hotellis La Moka (3*+)

5. päev Las Terrazas-Cienfuego (345 km)

Hommikusöök. Hommikul külastame Las Terraza kogukonnakeskust, kus tutvume lähemalt kohalike elu-olude, rõõmude ja muredega.

Aldea Taína indiaaniaküla, kus on taastatud näitlikult põlisrahvaste eluviis. Lõunasöök (hinna sees) restoranis "La Boca" ning sõit Cienfuegosesse, kus jalutame linnas ning külastame Parque Martí'd (peaväljakut) ning linna uhkeima arhitektuuriga maja: Palacio de Valle't. Käime Tomas Terry teatrimajas, (ehitatud 1887).

Majutus hotellis Jagua (3*+).

6. päev Cienfuegos-Trinidad (90 km)

Hommikusöök. Sõidame Trinidadi, koloniaalstiilis linna, mis on kantud UNESCO maailmapärandisse. Jalutuskäik linnas, Canchánchara baaris avaneb vőimalus maitsta kohalikku meelikööri.

Lõunasöök (hinna sees) restoranis Paladar.

Käime Kuuba suurimas botaanikaaias.

Pärastlõunal sõidame lähedalasuvasse suhkruveski orgu, külastame Iznaga suhkruparunite villat ning "Orjatorni".

Majutus hotellis Brisas Trinidad del Mar (3*+)

7. päev Trinidad-Sierra Escambray-Trinidad

Hommikusöök. Hommikul sõidame mööda maalilist ja käänulist teed üles Topes de Collantese looduskaitsealale, möödume kohviistandustest ja metsikutest Escrambay mägedest. Jätkame teekonda vene veoautodega Guanayara matkaraja alguspunkti. Matkame 3km piki Rio Melodioso kallast läbi muljetavaldava, endeemilise floora ja faunaga looduse. Võimalus ujuda kärestikega palistatud looduslikes vetes, millele järgneb lihtne lőunasöök (hinna sees) Finca La Gallegas, vaikses looduskaunis kohas. Naaseme Trinidadi. Õhtupoolikul avaneb vőimalus tantsida kohalikega "Casa de la Trovas".

Majutus hotellis Brisas Trinidad del Mar (3*+)

8. päev Trinidad-Santa Clara-Varadero (335 km)

Hommikusöök. Teel rannahotelli peatume Santa Claras, et külastada Kuuba rahvuskanglase Che Guevara mausoleumi. Õhtuks jőuame Kuuba ühele parimale rannale Varaderos.

Majutus "kõik hinna sees" hotellis: Sol Palmeras (4*), standardtuba.

9. päev Varadero

Vaba aeg ja meelelahutus Kuuba ühel parimal rannal Varaderos.

Majutus "kõik hinna sees" hotellis: Sol Palmeras (4*), standardtuba.

10. päev Varadero

Vaba aeg ja meelelahutus Kuuba ühel parimal rannal Varaderos.

Majutus "kõik hinna sees" hotellis: Sol Palmeras (4*), standardtuba.

11. päev Varadero

Vaba aeg ja meelelahutus Kuuba ühel parimal rannal Varaderos.

Majutus "kõik hinna sees" hotellis: Sol Palmeras (4*), standardtuba.

12. päev Varadero

Vaba aeg ja meelelahutus Kuuba ühel parimal rannal Varaderos.

Majutus "kõik hinna sees" hotellis: Sol Palmeras (4*), standardtuba.

13. päev Varadero-Frankfurt

Hommikusöök. Päev Varaderos

Lend DE2199 Varadero-Frankfurt 19.25-11.15+1

14. päev Frankfurt-Tallinn

Lend LH884 Frankfurt-Tallinn 13.00-16.20

Hind 3285 eurot

Hinnas:

  • Lennud
  • Majutus programmis märgitud hotellides
  • Ekskursiooniprogramm koos sissepääsudega
  • Programmis märgitud söögikorrad
  • Jootraha
  • Reisijuhi teenus
  • Lisaraha eest
  • Kuuba turistikaart 35 eurot (viisa)
  • Reisikindlustus (Kuuba puhul kohustuslik)
  • Reisiprogramm

Reisikorraldajana anname endast parima, et reis toimuks täpselt nii nagu lubatud. Samas jätame endale õiguse teha reisiprogrammis muudatusi ja muuta majutuskohti (kindlustades seejuures võimalikult ligilähedase või parema standardi). Teeme seda juhul, kui see on meist sõltumatutel põhjustel vajalik või vältimatu. Meie programmi läbiviimine sõltub tihti ka kohalikest oludest, nagu liiklusummikud, ootamatu ilmamuutus jne. Reisijuhil on õigus teha programmis muudatusi, näiteks asendades ühe külastusobjekti teisega.

Meie Kuuba reisi ajal on võimalus heita pilk Kuuba inimeste igapäeva tegemistele. Reisijad peaksid olema teadlikud sellest, et Kuuba infrastruktuur on paiguti vähem arenenud ja seoses sellega võib programmis tekkida väiksemaid muutusi. Havanna hotellid on üldjuhul elegantsed ent maapiirkondades on hotellid „ rõõmsalt maalähedasemad“. Mõned päevad on pikad ja päeva jooksul tuleb sõita bussi või veoautoga mööda künklikke teid.