Ent juba järgmisel nädalal läheb siin lahti Nõmme Lastekaitse Liidu laager ning taluõuel algab suur sagimine.

Kõik, mis ümberringi näha ja imetleda, on sündinud Nõmme Lastekaitse Liidu vabatahtlike, Kärt ja Tiit Mere pereliikmete, sõprade, laagriliste ning vabatahtlike abiliste ühistööna.

Lümandu külas Märjamaa vallas asuvas Uuetoa talus oleks peidus justkui imeline magnet: tuled korraks uudistama, aga jäädki käima. Ja ega niisama käijate peale siin hea pilguga vaadatagi, sest ikka on tarvis ühele või teisele tööle käed külge panna. Aga tööd siin jätkub: pool rehielamust ootab renoveerimist, vaja oleks sauna, suvekööki, tööriistakuuri jne.

Plussid kaalusid miinused üles

Kärt Mere on mittetulundusühingu EAPN (Vaesuse Vastu Võitlemise Euroopa Võrgustik) Eesti juht ja üleeuroopalise võrgustiku asepresident. Pedagoogiharidusega, õpetajaametit pidanud ja 20 aastat Nõmme Lastekaitse Liitu juhtinud Kärt Mere on suure pere ema. Koos abikaasa Tiiduga on nad tublideks inimesteks kasvatanud neli last. Lisaks on nad lühemat või pikemat aega kasuvanemateks olnud kaheksale lapsele, kes on nende hoole alla sattunud vanemate kaotuse või keeruliste peresuhete tõttu. Neist viimane, pesamuna, läheb kuuendasse klassi.

Kuus aastat tagasi lastelaagrite pidamiseks sobilikku talukohta otsides, käidi läbi paljud paigad. Lõpuks jäi pilk peale kreegivõsa varjus asuvale pikale rehielamule. Pole mõtet kirjeldada maja, mis on neli aastat seisnud tühjana. Tegelikult oli see hooleta juba kauem, sest seal elanud eakas perenaine suutis kütta vaid kööki ja üht tuba, õues toimetamiseks tal jaksu enam polnud.

Kärt pani ritta plussid ja miinused. Plussiks oli suur maja, mitu kõrvalhoonet ja hea võimalus korraldada lastekaitse liidu laagreid. Miinused jäeti aga tagaplaanile. Ametlikult on suvekodu omanik Kärt, Nõmme Lastekaitse Liit kasutab ja haldab talu tasuta kasutuslepingu alusel.

Kärdi poeg Ott, kes on ametilt ehitaja, ütles aga otse:

“Ema, sa oled hull! Osta see maja, kui tahad, aga ära looda, et mina siin ühegi naela seina löön.” Nii lootusetuna tundus talle olukord.