UURI JÄRELE: Miks on hapendatud toidud tervisele kasulikud?
Toitude hapendamine on tuhandeid aastaid vana komme, mis levinud üle terve maailma. Raskestiseeditavate toitude puhul aitavad hapendatud toidud seedimist toetada ja kasulike soolebakterite hulka suurendada.
Hapendamise ehk fermenteerimisprotsessi käigus toimub teatud bakterite ning pärmseente ainevahetus – esialgu hapnikuvaeses keskkonnas ning seejärel hapniku osalusel, kus need organismid kasutavad käärimisel vabanevat energiat ära oma elutegevuseks.
Köögiviljade kääritamisel alustavad piimhappebakterid seda protsessi glükoosi lagundamisega, mis ajapikku kiireneb ning jõuab lõppfaasi paari nädala möödudes.
Selle kõige tulemusena säilib toit kauem ning sünteesi tagajärjel tekivad inimorganismile vajalikud seedeensüümid, B-grupi vitamiinid, oomega-3 rasvhapped ning mitmesugused probiootilised tüved. Need kasulikud ained aitavad ennetada soolevähki ja -põletikku ning leevendada laktoositalumatust.