Mati Vaus

Mis ajab fotograafiahuvilise mehe soojast toast kaameraga õue? Miks mitte pildistada inimesi?
"Fotograafia hakkas mind huvitama just siin saarel.Vallandajaks sai siinne äge loodus, ja muidugi loomad ja linnud. Linde on siin eriti palju, loomadega on aga nii, et kui juhtub olema jahihooaeg - nagu praegu, siis on nad peidus. Inimesi las pildistavad päris fotograafid, ma siin askeldan oma vabast ajast. See on mu hobi,” vastab Mati.
Tallinnas elanud mees läks 12 aastat tagasi Hiiumaale, et oma isa kodukandis puhata. Saar aga hakkas nii meeldima, et nüüd ta mandrile elama minna enam ei taha. Ehk isegi seepärast,et harrastusfotograafi enda arvates on tal parim looduspilt veel tegemata.
Lindudest on Mati lemmikmodellid merikotkad, kullilised ja pistrikud.
Keda loomadest tahaks kõige enam jäädvustada?
"Sellele küsimusele on raskem vastata, eks vist ikka sellised, keda on kõige raskem pildile saada," lausub Mati."See võiks olla ikka hunt või uhkete sarvedega hirv. Karusid ju meie saarel kahjuks ei ole."
Hunti oli ta nooruses kohanud, aga siis ei olnud tal veel fotokaamerat ega huvi pildistamise vastu. "Olin oma uhke ja ilusa Saksa lambakoeraga õues, kui nägin üle lumise välja üht üksikut suurt hundi moodi koera meie poole tulemas. Suur kogu jäi ühtäkki seisma. Mu koer tormas tema juurde. Lumi lendas, kui kaks tugevat isast kokku said,” meenutab Mati. "Jooksin neid lahutama. Aga siis kostus niuksatus. Nägin hunti metsa poole silkamas. Kontrollisin oma koera üle, ta ei olnud õnneks viga saanud. Aga praegu mõtlen,kui kogu selle juhtumi oleks videole saanud - see olnuks ikka vägev!”
Looduse ilu jäädvustamise kõrval mõtleb mees murega kõige enam sellele, et metsade mahavõtmine ja jahimeestele nn „rohelise tule” andmine muudab maastikud peagi trööstituks.
Kui hiljuti Matit rõõmustas kohtumine eriliselt suurte sarvedega põdraga, kellest ta sai ka foto tehtud, siis nüüd on mehe hinges kurbus ja pettumus. "Selle põdra tõmbasid jahimehed maha...Varsti saab loomi pildistada vaid loomaaias, kahjuks. Juba praegu peab metsas käies vaatama, et ise kuuli ei saaks. Seal on jahimehi juba rohkem kui loomi!”
Sellele vaatamata ei jäta mees jonni- tõmbab aga taas kummikud jalga ning läheb fotojahile.
Nüüd rõõmustab ta oma tabamustega ka teid, armsad lugejad!

Kavalpea õhtupäikeses.
Armas võrukael - kärp.