Samas märkis vaid neljandik kõigist vastajatest, et eemaldab mittetöötavad elektriseadmed vooluvõrgust või peseb pesu võimalusel madalamal kuumusel. Ühtlasi laseb vähene hulk vastajatest toidul valmides järelküpseda ning vaid 13% kodudest seadistab toatemperatuuri võimalusel madalamale, kuigi iga madalam kraad tähendaks ühtlasi ka küttekulude vähenemist kuni 5% võrra.

“Kodudes on tavaliselt suurimad energiakulutajad küttesüsteemid ja veevärk, kuid samas kasutame alati teatud määral ka elektriseadmeid. Nii nagu energiasäästu test näitab, ei ole elektrikuludelt säästmiseks tegelikult tarvis väga palju ette võtta – piisab ka mõningate lihtsamate harjumuste muutmisest,” selgitas Eesti Energia elektritoodete üksuse juht Taavi Pungas.

“Pesumasina kasutamine madalamal temperatuuril, toasoojuse vähendamine kraadi võrra või mittetöötavate elektriseadmete eemaldamine vooluvõrgust on vaid mõned lihtsad näited nippidest, mille abil oma tarbimist teadlikult säästlikumaks kujundada ja energiakulusid kuni 20% võrra vähendada,” rääkis Pungas.

Ta tõi välja, et koduse energiatarbimise analüüsimist lihtsustavad ka nutikad abivahendid, näiteks Eesti Energia mobiilirakendus, mille abil jälgib oma elektritarbimist nüüdseks enam kui
25 000 klienti.