Kui näiteks Iirimaal on valvesüsteem igas teises kodus, siis Eesti leibkondadest kasutab koduvalvet vaid 7 protsenti.

Turvafirma tähelepanekul aga näitab viimaste aastate trend sissemurdmiste liikumist keskustest välja.

„Varaste loogika on lihtne: ohutum ja lihtsam on rünnata kaugemal asuvaid kohti, kus vahelejäämise riski vähendavad nii hõredam asustus kui ka pikem reageerimisaeg politsei ja ka turvafirmade poolt. Neis tingimustes peab majaomanik oma kodu turvalisusega seonduva hoolega läbi mõtlema ning võtma kasutusele kõik seadusega kooskõlas olevad võimalused,“ ütleb Villu Õun.


Muuda varga töö raskemaks!

- Sissemurdmise seisukohalt on seestpoolt liblikaga avatavad uksed turvarisk, sest näiteks akna kaudu sisse tunginud varas saab välisukse seestpoolt avada ja esemed lihtsamalt ja kiiremini majast välja toimetada. Seetõttu soovitame kasutada seestpoolt võtmega avatavaid turvalukke.

- Hoovi ripakile jäetud tööriistad ei pruugi peibutada oma väärtusega, kuid võivad osutuda vargale praktiliseks tööriistaks, olgu selleks aeda ununenud kirves või kuuri najale jäänud redel. Alahinnata ei maksa ka asjade väärtust vargale. Näiteks metallist tünn võib olla vargale piisav motiiv, et hoovi ronida ja edasi ringi vaadata.

- Aed pakub maakodule kindlasti lisaturvalisust. Liikumisanduritega välisvalgustus tekitab kutsumata külalises ebamugavust, samuti aitab hea valgustus näha ka kõige pimedamatesse nurkadesse õuel. Soovitame õues ja hoones kasutada taimeriga valgustust, mis lülitub sisse ujuvgraafiku järgi.

- Maakodust lahkudes ära unusta vaadata üle kõrvalhooned ja kuurid. Tööriistad on sageli kallimad kui kodune elektroonika, mistõttu kõiki neid hooneid, kus hoitakse vähegi väärtusliku vara, tuleb kaitsta korralike uste ja kindla lukustusega. Samuti võiks paigaldada neisse ka andurid.

- Vanaraua kogujatel soovitame viia metall kokkuostupunkti enne pikemat suvekodust lahkumist. Samuti on mõistlik ümbritseda kogumisala ajaga, mis takistaks võõrastel väljas oleva vara kerget pealelaadimist.

- Varga vastu on abiks ka lokaalne signalisatsioon: isegi inimtühjas kohas on vali sireen piisavalt häiriv, et lühendada varga tegutsemisaega.

- Turvafirmasse ühendatud valvesüsteemi olemasolul veendu selle toimivuses. Valvesüsteeme tuleb hooldada kord aastas, hooldamata seadmete töös on võimalikud tõrked. Tee kontrollhäire veendumaks, et signaal jõuab turvafirma juhtimiskeskusesse.

- Elektrikatkestuse järgselt tuleks samuti veenduda, et maakodus olevad süsteemid toimivad. Koduvalve olemasolul saad voolukatkestusest teada ka oma turvafirmalt.

- Suvekodude puhul kasutatakse VOIP telefoniteenusel põhinevat signaaliedastust küll harva, kuid kui see siiski on nii, soovitame dubleerida signaale lisa GSM-modemi või raadiosaatja abil.

- Valvesüsteem aitab tuleohu ära tunda. Koduvalveseadmete hulka kuulub suitsuandur, mis edastab vajaliku häire juhtimiskeskusele isegi siis, kui valvesüsteem ise ei ole aktiveeritud.

- Suitsuandur peab olema paigaldatud hoone igale korrusele, eluruumidesse ja magamistoa ees asuvasse ruumi. Ei tasu paiguta suitsuandurit kööki ja vannituppa, kus lendlev rasv ja veeaurud võivad põhjustada valehäireid ning lühendada seadme eluiga.

- Kindlusta maakodu ja selle sees oleva vara.