„Tihti imbub kevadine lumesulamisvesi läbi konstruktsioonide ja kahjustab sellega siseviimistlust. Hullemal juhul pääseb vesi aga konstruktsioonide vahele ja teeb korralikult kahju puitkonstruktsioonile. Meie varasemate aastate kogemus näitab, et sulamisvee põhjustatud siseviimistluse kahju suurus on keskmiselt 3000 eurot. Tõsised konstruktsioonikahjud aga ulatuvad üle 20 000 euro. Kokkuvõttes sõltub paljugi talvest, hoone ehituslikust kvaliteedist ja sellest, kuidas vesi majja imbub. Olulist rolli mängib ka see, mis hetkel kahju märgatakse,“ rääkis Gilden sulalume põhjustatud kahjudest.

Õigeaegne lumetõrje päästab halvimast

Kindlustaja sõnul kujutab eramajadele, suvilatele ja väiksematele kõrvalhoonetele raskeks muutunud sulalumi nõnda suurt ohtu, et võib lõppeda katusekonstruktsiooni purunemisega. Levinud on ka olukorrad, kus talvise tuisuga on lumi pööningule pääsenud ning sulades põhjustanud veekahjusid kogu majale. Hullemal juhul võib talveks hooleta jäetud vanadele suvilatele ja kõrvalhoonetele aga lumevaip lausa kokkuvarisemisega lõppeda.

„Isegi, kui lumekogus ei paista ohtlikuna, on majaomaniku või -haldaja kohustuseks vältida lumemassi kogunemist katustele. Õnnetuse vältimiseks on kõige targem katus õigeaegselt lumest puhastada iseseisvalt või spetsialisti abiga. Koristustööd on kindlasti soodsamad, kui õnnetuse tagajärjel kahjude likvideerimine,“ selgitas Gilden.

Majafassaadile on kurja juureks aga sügisel puhastamata jäetud vihmaveerennid ja torustik, mis võivad sulailmaga põhjustada pidevat vee pritsimist fassaadile. Kui see siis vahelduvate temperatuuridega sulab ja jälle külmub, võib lõpuks krohvitud fassaad lagunema hakata.
Kindlasti tuleks ka talveunes suvilat või maamaja käia suuremate ilmamuutuste järel vaatamas, et kevadel ootaks ees kahjudeta vara ning saaks murevabalt aiarõõme nautima asuda.