Tegu on Haapsalu ühe vanima majaga, mille ehitusaastaks on märgitud 1790. Seda maja on pere pidanud oma kõige armsamaks kohaks juba 20 aastat. Möödunud aastast on see neile päriskodu.

Kuna tegu on Haapsalu ühe vanima hoonega, kujunes renoveerimine päris keeruliseks. Erkil oli selleks plaan olemas: säilitada delikaatselt vana ja väärtuslik, täiendada seda sobivuse korral loominguliselt oma oskustega ning lisada kodule tänapäevaseid mugavusi. “Visioon ruumist oli tegutsema hakates alati olemas, kuid tulemus sai ootamatuste tõttu sageli algsest plaanist erinev,” tõdeb Erki. “Ja remont käib siiamaani!”

Suurim proovikivi asus maja keskmes, mida pere nüüd täiesti õigustatult nimetab kodu südameks. See on massiivne ja paksude kivimüüridega mantelkorsten. Sinna sättis pere armsa vana mööbliga sisustatud köögi ja kaminaga söögitoanurgakese.

Korstna suitsuruumi seinad ja lagi on mustad kui öö. Just sellesse ruumi tõusis vanasti kütmise suits. Aastasadu tagasi suitsutati selles kala ja liha. Koopalaadsest ruumist sai Erki loominguline pesa, kus on kirjutatud hulk viimase paarikümne aasta helitöid.

Viimati valmis siin heliteos “Kullane rand”, milles oli oma osa rannarootsi rahvaviisidel. Esmaettekanded toimusid Haapsalu kultuurikeskuses Eesti Vabariigi 101. sünnipäeva pidulikul vastuvõtul ja Tallinnas Rootsi-Mihkli kirikus.

Erki leidis tapeedikihtide alt väga vanad ja käsitsi kirjutatud noodid, mis panid teda mõtlema. “Teada on, et Tšaikovski peatus just ühes selle tänava majas. Aga millises, seda ei teata,” märgib ta.

Loe artiklit ja vaata pildigaleriid siit.

Juulikuu Maakodu teemad:

Suur roosi-eri! 20 lk
Roniroosid minu aias
Roosikavalerid lubavad kaunitaridel särada
Roosiaednik soovitab! Need sordid on vastupidavad
Taimekahjustajate kostüümidraama roosiaias

Maakodu 30! Maakodu rajas poolteise päevaga kauni aia
Külaskäik. Väliköök, milles peituvad killukesed pealinna ajalugu
Teeme ise. Riiul, mille tegemiseks naelu ei kulu
Riigimehe maja. Tõnissonide häärber Eerikal. Kas maakodu või äärelinna
villa?
Maja taastamise blogi. Natuke seest ja natuke väljast
Tehnika. Milline murutraktor valida? Kangide või rooliga juhitav?
Kuukummardaja kalender
Võimalus. Vana kasvuhoone elu saab pikendada
Looduse vägi. Vereurmarohi lõikab noata
Algaja mesiniku ABC. Kuldne kraam
Köök. Grillimisjuust halloumi
Lastetuba. Liivasegust mereelukad
Kaaslane. Antti Kammiste: olen eluaeg arvanud, et kass peab majas olema.

Maakodu esikaas 2019, juuli