KÖÖGINIPP | Vähem koostisaineid annab toidule puhtama maitse
Lia Virkus, Tiina Lebane ja Pille Enden kirjutavad uue kokaraamatu eessõnas, et võtsid raamatuga “Osta 5” vastu väljakutse teha süüa lihtsamate retseptide järgi.
Seetõttu on nad raamatusse valinud retseptid, mille järgi ei ole vaja poest osta rohkem kui viis toiduainet. Lisaks sellele, et nii ei hirmuta retsept pikkusega, pääseb vähemate toiduainetega nende kvaliteetki paremini esile.
Suvikõrvitsa- kodujuustupirukas
- 4 muna
- 400 g kodujuustu hapukoorega
- 100 + 50 g sulatatud võid
- 2 dl nisujahu
- 400 g suvikõrvitsat
- soola ja pipart
- võid vormi määrimiseks
Pange tainas võiga määritud 24 cm läbimõõduga pirukavormi. Laduge suvikõrvitsaviilud ringina pirukale ja suruge osaliselt taina sisse. Raputage peale soola ja pipart ning niristage üle 50 g sulavõiga. Küpsetage 200kraadises ahjus 40–45 minutit või kuni pirukas on pealt kuldpruun ja krõbe ning seest läbi küpsenud.
- 450 g kartuleid
- 300 g kuumsuitsulõhet
- 2 sl mahedat sinepit
- 2 sl hapukoort
- sidrunimahla
- hakitud tilli
- soola ja pipart
- riivsaia paneerimiseks
- õli praadimiseks
Vormige kartuli-kalamassist kotletid ja paneerige riivsaias. Pange 30 minutiks külmkappi. Praadige kotletid mõlemalt poolt kuldpruuniks, 3–4 minutit kummaltki poolt.
- 1 sibul
- 400 g kalkuni- või kanafileed
- 700 g kartuleid
- 1 pakk külmutatud köögivilju
- 400 ml toidukoort
- soola ja musta pipart
- hakitud tilli (soovi korral)
Koorige ja hakkige sibul, kuumutage õlis klaasjaks ning tõstke pannilt ära. Nüüd kuumutage pannil ribadeks lõigatud kalkunifileed ning maitsestage soola ja pipraga.
Kartulikihile puistake soola ja pipart, soovi korral ka hakitud tilli. Kallake peale koor. Kui vormiroog pole vedelikuga kaetud, niristage peale veel 1–2 dl vett.
Küpsetage ahjus 200 kraadi juures 40–50 minutit, kuni vorm on kaunilt pruun või kuni kartulid ja liha on pehmeks küpsenud.
- 2 suurt broilerifileed (400–500 g)
- maitsestamiseks soola-pipart
- 8–16 õhukest salaamiviilu
- 100 g (suur pall) mozzarella’t
- õli vormi määrimiseks
- 400–500 ml pastakastet (näiteks Felixi pasta- või tomatikaste)
- lisandiks riisi, värsket spinatit, lehtsalatit või basiilikut
Määrige väiksem ahjuvorm õliga, asetage fileerullid vormi ja jagage pastakaste lusikaga tõstes peale. Katke vorm fooliumiga. Küpsetage 200kraadises ahjus 45–50 minutit. Võtke rullid ahjust välja ja laske kuni 10 minutit tõmmata. Tõstke siis rullid serveerimisalusele ja lõigake paksudeks viiludeks. Valage vormi valgunud kaste eraldi kaussi ning pakkuge lisandiks koos kuuma keeduriisi ja roheliste salatilehtedega.