Munast ja piimast valmistatud joogid ei ole just igapäevased. Nii ongi suvisel ajal hea võimalus nendega katsetada ning palaval päeval keha kosutada. Siinkohal jagame (muutmata kujul) mõne hea karskete jookide tegemise retsepti Eesti Karskusliidu 1930. aasta väljaandest “Jookide valmistamine kodusel teel”.

Inglise piimalimonaad

¼ kg suhkrut sulatatakse ½ liitris vees, lisatakse ½ liitrit värsket piima, 150 grammi sidrunimahla ja ¼ liitrit soovitud magusat marjamahla. Segatakse ja kurnatakse.

Piimaselters

Piimaselters koostub 1 osast värskest piimast ja 1 osast soodaveest (seltersist). Mõjub kurgu- ja külmetushaiguste vastu.

Hispaania piim

Piim keedetakse ja jahutatakse lamedas nõus. Paar munakollast lüüakse vahule, lisatakse suhkrut ja sidrunikoort ning pannakse jahtunud piimasse.

Munast ja piimast valmistatud jook ehk Hispaania piim.

Lõbustusjook

2 l keevale piimale lisatakse 250 grammi riivitud mandleid, 1 apelsini riivitud koor, 1 sidruni riivitud koor ja 250 grammi suhkrut. Segu keedetakse kord üles, kurnatakse, lüüakse 8 munakollast vähe vahule ning tarvitatakse kohe.

Õunalüpsis

1 osa keeva piimale lisatakse 1 osa õunamahla, keedetakse piima tardumiseni, jahutatakse ning lastakse sade põhja vajuda. Valatakse selginud vedelik pealt ära ja lisatakse soovi korral suhkrut.

Sidrunimahlaga munapiimalimonaad

Segatakse ¼ liitrit vett, ¼ liitrit värsket piima, 30 grammi sidrunimahla ja maitse järele suhkrut. Saadud segule lisatakse hästisegatud muna, kurnatakse ja juuakse jääga läbi õlekõrre.
Sidrunimahlaga munapiimalimonaad.

Sillibub

Segatakse 1 liiter rõõska koort, 1 liiter õunamahla, veidi suhkrut ja 2 sidruni mahl (on soovitatav vähe sidrunikoort juurde lisada). Jook asetatakse tunniks jääle, lüüakse vahule ja serveeritakse klaasides.

Munamorss

Paar munakollast segatakse tolmsuhkruga selle sulamiseni. Lisatakse ¾ liitrit vett ja ühe sidruni mahl. Hästi läbi segada.

Munavesi

Munakollane segatakse suures klaasis sooja veega. Lisatakse suhkrut ja jahutatakse. Külmalt juua.

Chaudeau (lugeda šodoo)

1 liitri õunamahlaga segatakse 6 munakollast. Vastava suhkruhulga juurde lisamisel soojendatakse vedelik (mitte keeta), lüüakse vahule ning serveeritakse tassides.