KUUS RETSEPTI: Kuninglikud road kohast
Koha on Eesti vete üks maitsvamaid kalu, kuid tema tabamine pole harrastuskalamehele kaugeltki lihtne ülesanne.
Kes hingelt kalamees, oskab lugu pidada Ajakirjade Kirjastuse ja MTÜ Kalale avaldatud teatmikust, kus on kirjeldatud koha eluviise, levikut ja püüginõkse eri veekogudes. Vähem tähtis pole ka see, mida kaladega kodus ette võtta. Selleks puhuks mõned retseptid.
Marineeritud ja grillitud koha oliiviõlikastmes
- 800 g kohafileed
Marinaad
- 4 sl sojakastet
- 8 tl mett
- 4 tl austrikastet
- 24 koriandrilehte
- 2 tšillikauna
- 12 sl sidrunimahla
- 12 sl oliiviõli
Salat
- erinevaid salatilehti
- 4 tl oliiviõli
- 4 tl palsamiäädikat
- soola
- suhkrut
Kaste
- 4 sl oliiviõli
- 4 sl palsamiäädikat
- 4 tillioksa
- soola
- pipart
- tšillit
Segage kokku marinaadiained ja pange kohafileed marinaadi. Grillige sütel keskmisel kuumusel u 5 minutit ühelt ja 5 minutit teiselt poolt. Puhastage ja peske salatilehed ning rebige parajateks tükkideks. Maitsestage palsamiäädika, oliiviõli, soola ja suhkruga.
Segage kokku kastmeained.
Serveerimisel asetage salat taldrikule ja sellele kohafileed ning ümbritsege kastmega. Kaunistage tüümiani ja tilliokstega. Kõrvale pakkuge röstitud saia.
Praetud koha sinepikastmes
- 700 g kohafileed
- 1 tl soola
- 0,5 tl sidrunipipart
- 2 sl võid
Kaste
- 1 sl õli
- 1 sibul
- 2 sl mahedamaitselist sinepit
- 2 dl rõõska koort
- 1 dl hakitud värsket basiilikut
- 0,5 tl soola
Küüslaugukartulid
- 8 suurt kartulit
- 2 sl õli
- 5 küüslauguküünt
- 1 tl soola
- 0,5 tl musta pipart
- 2 dl rõõska koort
- sibulapealseid
Kastme valmistamiseks kuumutage hakitud sibulat õlis, kuni see muutub klaasjaks. Lisage sinep ja koor, laske keema tõusta ning maitsestage soolaga. Puistake kalafileele soola ja pipart, praadige kuumas võis mõlemalt poolt 2–3 minutit. Hakkige basiilik ja lisage kastmele.
Küüslaugukartulite valmistamiseks koorige kartulid ja lõigake õhukesteks viiludeks. Kuumutage pannil õli ning pange sinna kartulitükid. Praadige neid aeg-ajalt segades 5–6 minutit. Lisage sool, pipar ja purustatud küüslauk, segage korralikult läbi ning praadige veel 5 minutit, kuni kartulid on pehmed.
Serveerimisel raputage peale hakitud sibulapealseid.
Koharullid konjakikastmes
- 600 g kohafileed
- soola
- musta pipart
- 0,5 sidrunit
Kaste
- 2 dl vahukoort
- 3 sl konjakit, brändit või kalvadost
- soola
- musta pipart
Maitsestage kohafileed sidrunimahla, soola ja pipraga ning lõigake pikisuunas pooleks. Keerake kalatükid laiemast otsast alustades rulli ning tõstke ahjuvormi.
Kastme jaoks segage omavahel koor, konjak, veidi soola ja pipart. Valage see rullidele ning küpsetage ahjus 200 kraadi juures 20 minutit.
Serveerige koos keedetud kartulitega.
Juustuga gratineeritud koha
- 600 g kohafileed
- oliiviõli
- meresoola
- purustatud pipart
- 200 g punaseid ja kollaseid kirss- tomateid
- värsket basiilikut
- 200 g mozzarella’t
- 20 g parmesani või muud kõva juustu
Tõstke kohafileed õliga määritud ahjuvormi, piserdage üle oliiviõliga ning maitsestage soola-pipraga. Asetage poolitatud tomatid, tükeldatud basiilik ja viilutatud mozzarella fileedele. Puistake üle parmesaniga ja piserdage peale veidi õli.
Küpsetage ahjus 200 kraadi juures 15–20 minutit, kuni roog saab kuldse värvuse.
Kohasupp
- u 400 g kohamedaljone
- lillkapsast
- mõni porgand
- 1 tl sidruniga kalamaitseainet
- 200 g rõõska koort
- köögiviljapuljongit
- tilli või tüümiani
Rooga võib valmistada ka vokkpannil, aga kui seda ei ole, pange pott köögiviljapuljongi ja lillkapsaga tulele. Kui soovite, et köögivili krõmpsuks hamba all, lisage lillkapsas keemise ajal. Praadige kohamedaljone õlis, lisage maitseaine ning segage läbi. Valage koha leeme hulka ja keetke. Vokkige pikkupidi pooleks lõigatud ning diagonaalselt hakitud porgandid kuumal pannil ilma õlita krõbedaks ning lisage need supile keemise lõpus. Valage rõõsk koor või hapukoor sekka ja segage.
Kaunistage maitserohelisega ning pakkuge kõrvale võiga röstsaia.
Koha šampinjonidega
- 600 g kohafileed
- värskelt jahvatatud valget pipart
- 1 sl sidrunimahla
- 300 g värskeid šampinjone
- 100 g võid
- 2 sl nisujahu
- 2 dl rõõska koort
- soola
- petersellilehti
- tilli või murulauku
Lõigake kohafileed portsjonitena tükkideks, piserdage sidrunimahlaga ja riputage peale valget pipart ning laske veidi aega toidukilega kaetult külmikus seista.
Seejärel praadige kalatükid kiiresti võis, puistake neile veidi soola ja asetage vaagnale. Hoidke serveerimiseni soojas.
Kuumutage tükeldatud šampinjone võis, lisage jahu, kuumutage veidi ning lisage koor. Kuumutage segu veel umbes 5 minutit ning maitsestage. Valage seenesegu kalatükkidele, peale puistake hakitud maitserohelist. Lisandiks sobib keedetud kartul, kartulipüree, kartuli-köögiviljapüree või mõni muu kartulilisand.