Banaanid grillil.
Kõige lihtsam on banaani grillida koos koorega. Küpsetage seni, kuni banaanikoor mustjaks tõmbub, siis on sisu valmis. Serveerida võib küpsetatud banaani näiteks jäätise ja vahukoorega või hoopiski hapuka moosiga.
Fooliumis küpsetatud banaan.
Banaane võib grillil küpsetada ka fooliumis. Asetage kooritud banaanid fooliumile, lisage mõni võitükike, valage üle sidrunimahlaga, raputage peale fariinsuhkru ja kaneeli segu ning keerake tihedalt fooliumisse. Küpsetage grillil umbes 10 minutit. Serveerige kuumalt meelepäraste lisanditega. Kooritud-poolitatud banaane võib küpsetada ka pannil. Sulatage või pannil ning praadige poolitatud banaane mõlemalt poolt. Peale raputage fariinsuhkru ja kaneeli segu ning magususe leevendamiseks piserdage pisut sidrunimahla.
Fooliumis küpsetatud banaane võib süüa soojalt.
Serveerida võib praetud banaane vahukoore, jäätise, kohupiimakreemi, röstitud kaerahelveste, hapuka moosi, värskete või sügavkülmutatud marjadega. Kel vanus lubab, siis miks mitte ka sortsu likööri või konjakiga.
Praetud banaanid vahukoore, röstitud kaerahelveste ja sügavkülmutatud mustikatega.
Banaan toataimena
  • Toataimena on banaan kahtlemata tore eksootiline tegelane ning tema kasvatamine pole eriline kunsttükk. Lopsaka taimena vajab banaan üksjagu ruumi.
  • Tubastesse tingimustesse võiks valida väheldase kasvuga banaanisordi ‘Dwarf Cavendish’. Nimetatud sorti on lillepoodides aeg-ajalt müügil.
  • Maapinnalähedase risoomi tõttu eelistab banaan pigem laia kui sügavat potti. Istutusmuld peaks olema toitaineterikas ja kohev ning vett hästi läbi laskev. Lopsakas taim armastab parasniisket mulda, seega tuleks kastmisega olla hoolas. Liiga märg muld, nagu ka mullapalli läbikuivamine, võivad banaanile saatuslikuks saada.
  • Kuigi banaan saab hakkama ka kuivema toaõhuga, meeldib neile kõrgem õhuniiskus. Kasvuperioodil võiks banaane väetada, selleks sobib õitsvatele toataimedele mõeldud kompleksväetis.
  • Toas valige banaanitaimele võimalikult valge kasvukoht. Vältige vaid eredat kõrvetavat päikest, kuna see võib lopsakaid lehti põletada. Hämaras toanurgas venivad lehed inetult välja ja jäävad nõrgaks. Temperatuur vahemikus +20...+25° on banaanile peaaegu et ideaalilähedane.
  • Talvel napi valgusega kastetakse taime tagasihoidlikumalt ning ei väetata. Suvel, mil soojust on piisavalt (öösel üle +10°), võib banaani ka õue suvitama viia. Õue viimiseks valige pilves ilm ning paigutage taim tuulte ja kõrvetava päikese eest kaitstud kohta.
  • Kui tingimused sobivad ja taime eest kenasti hoolt kanda, võib banaan ka õitseda ja vilju kanda.