Põhi

  • 140 g võid
  • 200 g suhkrut
  • 1 muna
  • 250 g nisujahu
  • Sidrunikreem
  • 3 muna
  • 175 g suhkrut
  • 2–3 sidruni mahl
  • 1 tl vanillipastat
  • 100 g võid
  • Munavalgekate
  • 4 munavalget
  • 200 g suhkrut

NB! Kuna munavalgeid ei küpsetata siinses retseptis väga põhjalikult läbi, siis tehke kindlaks, et munad on kvaliteetsed ja värsked.

Koogipõhjade jaoks vahustage toasoe või suhkruga. Lisage muna ja segage läbi. Lisage sõelutud jahu ja töödelge tainas ühtlaseks. Vajutage tainapall lamedaks, mässige toidukilesse ning pange vähemalt tunniks ajaks külmkappi.

Küpsetage tartaletivormides valmis korvikesed. Selleks jagage tainas kaheksaks osaks, võtke üks osa ja rullige see jahusel laual õhukeseks. Suruge tainas võitatud vormi põhja ja äärtele ning lõigake üle ääre jääv osa terava noaga ära. Toimige nii ka ülejäänud tainaga. (Kogu tainas ei pruugi ära kuluda.) Torgake kahvliga tainasse augud ning küpsetage 180kraadises ahjus 10–15 minutit, kuni korvikesed on omandanud kena kuldse värvuse.

Sidrunikreemi tarvis riivige veidi sidrunikoort (umbes 0,5 tl), pressige sidrunitest mahl välja. Lööge munad kuumakindlas kausis lahti, lisage sidrunimahl ja suhkur. Kuumutage segu pidevalt segades veevannil, kuni segu pakseneb – selleks kulub umbes 10 minutit. Seejärel eemaldage kuumuselt ning segage sisse toasooja või tükid, riivitud sidrunikoor ning 1 tl vanillipastat. Säilitamiseks valage kreem purki.

Koogikeste kokkupanemiseks valmistage kõigepealt munavalgevaht. Eraldage munavalged kollastest, alustage vahustamist ning lisage 3–4 jaos kogu suhkur. Vahustage, kuni saate tugeva läikiva vahu.

Pange iga korvikese sisse 1–2 supilusikatäit sidrunikreemi ning katke see siis munavalgevahuga, võib kasutada nii kondiitripritsi kui ka lihtsalt lusikat. Gaasipõleti abiga küpsetage veidike munavalgekatet – siinkohal olge ettevaatlik, et seda mitte ära kõrvetada.