Nalivka või nastoika on aga napsud, mis on saadud samal moel – taimsetele saadustele alkoholi lisamisega. Sedaviisi koduse likööri valmistamine kirssidest, vaarikatest, maasikatest või teistest aromaatsetest marjadest koos viina ja suhkru lisamisega on meilgi vahelduva eduga populaarsed olnud.

Poest marjalikööre või nalivkasid ostes on enamasti tegu mitte eriti looduslike toodetega, kus marjamaitse saamiseks on lisatud lõhnaaineid.

Kuna talvisel ajal on ravimtaimede ja muude taimsete saadustega kitsas käes, aitab välja hiljaaegu välja tulnud Metsamoori eliksiir, mille andis toomisse alkoholitootja Koch. Viimaselt tuli idee, selle koostise ja tootearenduse mõtles välja Metsamoor ehk Irje Karjus.

“Metsamoori eliksiiris on kasutatud teatud kuivusastmel männikasve, kuusekasve ja noori kaselehti. See on oluline, sest taimedes olid tõmbeaja alguses alles eeterlikud õlid, mis muidu taimede kuivades hajuvad. Seepärast ongi eliksiir aromaatne ja meenutab oma lõhnabuketiga põhjamaa metsade sügavat müstikat,” selgitab Irje Karjus ning lisab, et sõrmkübaratäis eliksiiri aitab lõdvestuda, vabastab pingeid, soojendab keha ja hinge.

“Olen valmistanud samadest komponentidest puujõuteed, mis on väga tõhus pingemaandaja ja toob õhtul rahuliku une. Eliksiiri võib määrida ka kehale valutavatele kohtadele ja närvivalude korral. Männikasvud on ajast aega olnud suurepärane närvirohi. Eliksiiri võib võtta ka valutava kurgu parandamiseks ja külmetushaiguse puhul organismi soojendamiseks,” õpetab ta.

Metsamoor soovitab kodus teha tinktuuri ka teistest taimedest. Väga tõhusa tinktuuri saab naistepunast ja saialillest, mis on hea külmetushaiguste ja närvisüsteemi probleemide puhul ning seda võib samuti valutavatele kohtadele määrida.

Veel soovitab ta teha üheksavägise õitest tinktuuri, mida on hea sisse võtta immuunsüsteemi turgutamiseks. Üheksavägise tinktuuri valmistamiseks tuleks võtta vähemalt 1/3 mahust taimi ja ülejäänud osa täita 40protsendise alkoholiga.

TASUB TEADA
Päevakübara tinktuur ja nastoika
Tinktuur

Võtke suurem klaaspurk ja täitke see tihedalt punase päevakübara õitega, peale valage viin.

Sulgege nõu tihedalt kaanega ja asetage paariks nädalaks päikese kätte aknale. Loksutage purki aeg-ajalt.

Nüüd kurnake vedelik ümber tumedamasse pudelisse ning kasutage nagu apteegis müügil olevat tinktuuri: gripi ja külmetushaiguste korral võtke 1 sl tinktuuri sisse või segage see joomistemperatuurini jahtunud ravimtee hulka (soovitatav pärnaõie-, kummeli-, saialille-, kibuvitsamarja- või nurmenukuõietee).

Nohu puhul lahjendage tinktuuri keedetud jahutatud veega 1:1 ning tilgutage ninna. Kurgu ja suukoopa kuristamiseks lahjendage seda veega 1:5.

Nastoika

Valage purki tinktuuri tegemisest alles jäänud õitele uus kogus viina ning laske siis üks kuu seista. Kurnake vedelik ja pigistage õied kuivaks.

Kurnake vedelik mitu korda läbi. Visake õied ära ja kallake tõmmis nõusse tagasi.

Võtke paar väiksemat mandariini, peske need hoolikalt puhtaks. Torgake igasse 10 tera nelki ja lisage siis tõmmisele.

Nüüd valage purki neli klaasi suhkrut ning nii palju viina, et anum oleks peaaegu täis, sulgege tihedalt kaanega ja laske kuu aega jahedas pimedas ruumis seista. Kurnake valmis nalivka väiksematesse pudelitesse. Tarbige mõõdukalt nagu palsamit.