RABARBRIAEG: Magustoite vanaemade aegadest
Rabarber on ravimtaim, sealhulgas varred, mida toiduks tarvitatakse. Eriti soovitatakse seda varajast köögivilja süüa nahahaiguste, aneemia ja tuberkuloosi korral.
Kahju on inimestest, kes rabarbrist lugu ei pea. Vahel mõni teeb paar korda kooki ja ongi kõik. Kõige enam nurisetakse selle üle, et oblikhape on tervisele kahjulik ning et toiduvalmistamisel kulub kole palju suhkrut. Nii ongi rabarbrist saamas ilutaim.
Suurem osa kahjulikust oblikhappest tekib aga suve teisel poolel ja rohkem lehtedes, mitte vartes ega koores. Tegelikult ei jõua keegi haput nii palju süüa, et see võiks kasu asemel kahju tuua. Ka vähendab oblikhappe halba mõju kare kaevuvesi keetmisel.
Rabarbri keetmisel võite alati lisada näpuotsaga soola, see mahendab temale omast maitset ja liigse suhkru lisamise vajadust. Üldiselt võib seda teha kõigi hapude viljade-marjade puhul. Sõjajärgsel ajal magustati toite kas siirupi või meega.
Magustoit toorest rabarbrist
400 g rabarbrivarsi
suhkrut maitse järgi (2–3 sl)
¾ l vett
1 sl mett
1 sl purustatud pähklituumi
Jämedad rabarbrivarred lõigake hästi õhukestes viiludeks, segage suhkruga ja jätke 3 tunniks seisma. Leiges keedetud vees lahustage mesi, valage see rabarbrilõikudele. Enne lauale andmist puistake magustoidukausikestesse jaotatud rabarbrile pähklipuru.
Rabarber praetud leivaga
4 kl rabarbritükikesi
magusainet (mett või keedist)
õige pisut soola
200 g riivitud musta leiba
2 sl võid
1 tl jahvatatud kaneeli
soovi korral ½ kl vahukoort
Rabarbritükikesed segage mee, keedise või suhkruga, jätke seisma, kuni eraldub mahla. Vajadusel lisage õige pisut vett, kuumutage, kuni segu tõuseb keema ja kõik tükid on lagunenud. Pange püree külma jahtuma. Riivige tahket leiba ning pruunistage see pannil või sees kogu aeg segades, et leib ühtlaselt pruunistuks ja kõrbema ei läheks. Jahutage leivapuru.
Lauale andke magustoit hästi külmana väikestes kaussides. Põhja pange rabarbrit, millele võite puistata kaneeli. Sellele tõstke kiht leiba ja siis jälle rabarbrit. Kõige lõpuks lisage vahukooremütsikesed.
Rabarbrikreem
500 g rabarbrit
½ kl vett
suhkrut, mett või siirupit
pisut soola
1–2 sl želatiini
1 kl vahukoort
Koorige ja tükeldage rabarbrivarred, valage vett peale ning keetke pehmeks. Kui vedelikku tundub liiga palju, kallake vähemaks. (Sellest võite teha jooki.) Lisage mesi, siirup või suhkur ja õige vähe soola, tehke rabarber püreeks. Jahtunult segage sisse vahustatud koor ja želatiin. Viimast ei pruugi lisada, kui kreemi segate vahukoorega just enne lauale andmist.