Kodune majonees

  • 2 toasooja munakollast

  • 150 ml extra light oliiviõli

  • 1 tl sinepit

  • 1 tl mett või vahtrasiirupit

  • 2 tl värsket sidrunimahla

  • 1/3 tl sidrunikoort

  • soola, pipart

Lisage munakollastele näpuotsatäis soola ja vispeldage umbes minut. Tilkhaaval võib hakata lisama oliiviõli, samal ajal jätkake vispeldamist. Kui segu hakkab silmanähtavalt paksenema, võib õli julgemini panna. Lisage sinep, sidrunimahl ja -koor, mesi, maitsestage soola ja pipraga.

Kui plaanin kasutada majoneesi kasukas või mõnes muus salatis, lisan 1–2 sl vett, et segu pisut vedelamaks muuta.

Majoneesi hoida külmkapis ja tarvitada ära 2–3 päeva jooksul.


Maakodu köögirubriigi senise toimetaja Dagris Punderi kõrval pakub Kärri Jürisson algaval aastal lugejatele laktoosi- ja gluteenivabu retsepte. Kärri tutvustab ennast nii.

Toiduvalmistamisega hakkasin tegelema juba päris pisikese tüdrukuna. Esimese pärmikringli valmistasin umbes 10aastaselt, kui ema mulle juhendi enne tööleminekut kassettmagnetofoni lindile salvestas. Katsetamine ja uute koosluste proovimine on mulle toiduvalmistamise juures kõige paeluvam osa. Igapäevatöö graafilise disainerina tähendab vähe liikumist ning palju võimalusi pista suhu supermarketi valmistoitu ja magusaid ahvatlusi nurgapealsest pagariärist. Aasta tagasi alustasin varahommikuste pargijooksude ja võimlemisega, loobusin teraviljatoodetest, enamikust piimatoodetest, kaunviljadest, kartulist, suhkrust, kommidest jms. Laktoosi- ja gluteenivaba toiduvalik on teinud mind söögitegemisel loomingulisemaks ja õpetanud hindama naturaalseid loomulikke maitseid, tean, mida söön ja valmistan selle valdavas osas algusest lõpuni ise. Oma katsetustest kirjutan toidublogisse 59kraadi.wordpress.com.

Kärri Jürisson.