Vitamiinirohke soe veiselihasalat

  • 4 veiselihatükki, u 2,5 cm paksused
  • ½ õhukeselt viilutatud kurki
  • jämedalt hakitud värskeid koriandrilehti
  • 1 pakk spinati ja vesikressiga salatit
  • 1 peeneks viilutatud punane paprika

Marinaad

  • 90 ml tumedat sojakastet
  • 30 ml Risso rapsiõli
  • 1 tl koriandrimaitseainet
  • 1 tl värsket hakitud koriandrit
  • 1 tl pruuni suhkrut
  • 15 ml kuiva šerrit või saket

Segage kokku marinaadi komponendid, kallake see veiselihale ja laske lihal marinaadis seista umbes üks tund. Seejärel küpsetage liha eelkuumutatud grillil 3–4 minutit. Pange marinaad pannile ja kuumutage keemiseni. Keetke 3–4 minutit ja kasutage salatikastmena. Asetage salat taldriku keskele. Lõigake liha õhukesteks viiludeks ja asetage salati peale. Niristage peale marinaadikaste. Kaunistage kurgi ja punase paprikaga.

Karjuse pirukas

  • 900 g kooritud ja viilutatud kartuleid
  • 6 tl piima
  • 2 sl võid
  • 110 ml rapsiõli, lisaks 1 tl kastme jaoks
  • soola ja pipart
  • 115 g viilutatud sibulaid
  • 115 g viilutatud porgandeid
  • 1 hakitud küüslauguküüs
  • 450 g veisehakkliha
  • 600 ml veiselihapuljongit
  • 115 g viilutatud seeni
  • 2 tl peeneks hakitud peterselli
  • 1 tl jahu
  • 115 g riivitud Cheddari juustu

Kuumutage ahi 190 kraadini. Esmalt valmistage kartulipüree, keetes ja kurnates kartulid. Asetage piim ja või potti ning kuumutage, kuni või on sulanud. Lisage potti kartulid ja purustage, seejärel maitsestage soolaga.

Kuumutage õli suurel pannil, lisage sibul ja porgandid ning praadige umbes 5 minutit. Lisage segusse küüslauk ja küpsetage veel üks minut. Lisage veisehakkliha ja üks kolmandik veiselihapuljongist. Segage pidevalt, kuni liha on küpsenud. Lisage ülejäänud puljong, petersell ja seened, maitsestage soola ja pipraga. Katke pann kaanega ja küpsetage veel umbes 15 minutit.

Segage kokku jahu ja ülejäänud õli ning lisage tasapisi hakklihasegusse, kuni jahu on lahustunud ja kaste paksenenud. Asetage segu 20 cm läbimõõduga ahjuvormi. Katke hakklihasegu kartulipüreega ning puistake peale riivitud Cheddari juust. Küpsetage ahjus 30–35 minutit, kuni juust on sulanud ning pealispind kuldpruun ja krõbe. Serveerige kuumalt.

Šokolaadi-kohvikook

  • 150 g suhkrut
  • 150 g nisujahu
  • 2 sl kakaopulbrit
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 75 ml Risso rapsiõli
  • 75 ml piima
  • 15 ml kohviessentsi
  • 2 muna
  • 125 g riivitud šokolaadi
  • 285 ml vahustatud koort

Pange suhkur, jahu, kakao ja küpsetuspulber kaussi. Segage õli, piim ja kohviessents teises kausis, lisage munakollased ning segage hästi läbi. Valage segu kuiv- ainete hulka ja segage taas läbi. Vahustage munavalged kõvaks vahuks ja segage ülejäänud taina hulka. Kallake segu ümmargusse väiksemasse koogivormi ja küpsetage eelsoojendatud ahjus 200° juures 15–20 minutit. Laske jahtuda, lõigake pooleks, pange pool vahukoorest põhja vahele ja pool peale. Kaunistage šokolaadiga ning nautige!

Allikas: Risso