Kõrveküla maanaiste seltsi “Ploom šokolaadisoustis”

  • 1 kg ploome
  • 2 kl suhkrut
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 1 tahvel (100 g) mõrušokolaadi

Puhastage ploomid kividest ja soovi korral ka nahast. Keetke suhkruga pehmeks ning lisage tükeldatud šokolaad ja vanillsuhkur. Keetke, kuni šokolaad on sulanud ning pange seejärel purkidesse.

Inge Musta “Õuna-pihlaka-mündi-brändimoos”

  • 2 kg kooritud ja tükeldatud õunu
  • 600 g külmutatud pihlakaid
  • 200 ml vett
  • 3–4 sl brändit
  • 1 peotäis tükeldatud mündilehti
  • 800 g suhkrut

Keetke pihlakad 100 ml veega pehmeks, ülejäänud veega keetke pehmeks õunad. Segage mõlemad kokku, lisage suhkur, laske keema ja koorige vaht. Keetke 5–10 minutit ning püreerige seejärel. Lõpuks lisage keedisele tükeldatud mündilehed ja brändi, keetke veel 5 minutit, laske natuke jahtuda ja pange ettevalmistatud purkidesse.

Silva Jõulu “Põndaku kirju-mirju”

  • 700 g kollast suvikõrvitsat
  • 500 g kollaseid tikreid
  • 500 g kollaseid alõtšasid
  • 400–500 g suhkrut (vastavalt tikrite magususele)
  • 1 melissi- ja mündioks
  • 1 kaneelikoor
  • 1–3 nelgitera

Tükeldage suvikõrvits (noorel pehmel viljal pole seemneid vaja välja võtta, sest need on tervislikud) ja puhastage tikrid. Keetke alõtšasid vähese veega, kuni marjadelt saab kivid läbi sõela ajades eemaldada. Purustage tikrid pudrunuiaga ja keetke 10 minutit tasasel tulel. Seejärel lisage suvikõrvitsa tükid ja maitseained, mis on asetatud marli sisse. Keetke segu 10 minutit, lisage püreeritud alõtšad ja suhkur ning keetke veel 15–20 minutit. Siis eemaldage maitseained ning asetage džemm kuumalt purkidesse.