Suvi on ukse ees, toorkookide aeg on käes
Toormaiustused on ka tervislikumad, sest suhkru ja nisujahu asemel on nende põhikoostisaineiks pähklid, mandlid, puuviljad, mesi jms, eksootilisi maitseaineid ning lisandeid saab ökopoodidest. Koogimeistril on vaja pähklite jm purustamiseks köögikombaini või võimsat mikserit, osa kooke peab natuke aega ka sügavkülmas tahenema.
Inspireerivad retseptid, mis on natuke keerukamad ja põnevamad kui lapsepõlves tehtud küpsisetortidel, on pärit Maria Lönnquisti eesti keelde tõlgitud raamatust “Taevalikud toorkoogid”. Autor on tõusev täht Soome magusamaailmas, Helsingi turukvartalis peab ta toortoidukohvikut Hymy.
Rabarberipirukas
Muretainapõhi
- 240 g mandlijahu
- 2 dl kookosjahu
- 1 dl mett
- 1 tl ehtsat vanillipulbrit
- näpuotsatäis soola
Rabarberitäidis
- 200 g tükeldatud rabarberit
- 12 datlit
Purustage mandlid jahuks (või kasutage valmis mandlijahu) ja segage muretainapõhja ained kausis ühtlaselt kokku. Vajutage tainas tihkelt pirukavormi põhja. Püreestage tükeldatud rabarber ja kivideta datlid ühtlaseks seguks ja pange see pirukavormi. Kaunistage pirukas kookosjahu ja värskete marjadega. Pirukat võib kohe serveerida, külmikus säilib see kolm päeva.
Šokolaadivahu- aprikoosikook
- 4 dl Kreeka pähkleid
- 2 dl vett või kasekäsnatõmmist
- 2 banaani
- 1½ dl toorkakaopulbrit
- 1 dl datleid
- 3 sl psülliumipulbrit*
- näpuotsatäis soola
Aprikoosimoos täiteks
- 4 aprikoosi
- 1 dl apelsinimahla
Šokolaadiglasuur
- 2 dl toorkakaopulbrit
- 1 dl mett
- 1 dl kookosõli
- 2 sl sooja vett või kasekäsnatõmmist
- 1 tl ehtsat vanillipulbrit
*Psülliumipulbrit jahvatatakse India teelehe seemnekestadest. Peaaegu maitsetu psüllium teeb toorkookide koostise parajalt tahedaks ja imab vedelikku, seepärast lisatakse psüllium alati viimasena.
Katke koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Jahvatage Kreeka pähklid jahuks. Mikserdage vesi, banaan, toorkakaopulber, datlid ja sool ühtlaseks massiks, lisage Kreeka pähkli jahu ja siis psülliumipulber, mis teeb taina tihkemaks. Jagage segu ühtlaselt koogivormi põhjale.
Pressige 1–2 apelsinist mahl ja püreestage selles aprikoosid, valage saadud moos koogipõhjale. Sulatage kookosõli vedelamaks, hoides õlipurki viivu soojas vees. Kookosõli sulab juba 23 kraadi juures. Siis mõõtke välja sobiv kogus kookosõli ja kloppige kõik šokolaadiglasuuri ained kausis ühtlaseks massiks.
Kaunistage kook šokolaadiga ja serveerige kohe. Kahekihilise koogi jaoks tehke kaks poolt ja tõstke need siis üksteise peale. Kook säilib külmikus viis päeva.
Sidrunikook
Põhi
- 3 dl kookoshelbeid
- 3 dl mandleid
- 2 dl datleid
- 2 sidruni koor
- 1 sl luukumipulbrit*
- näpuotsatäis soola
Sidrunitäidis
- 7 dl India pähkleid
- 2 dl sidrunimahla
- 1½ dl mett
- 1 sl kookosõli
- 1 tl ehtsat vanillipulbrit
- näpuotsatäis soola
*Luukum on kollane Lõuna-Ameerikas kasvava luukum-marmelaadipuu vili, kuivatatud pulbril on kerge karamellimaitse. See sobib maitsestama kõiki tordipõhju.
Katke 20cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, sellega on valmis kooki kerge vaagnale tõsta.
Riivige sidrunitelt kollane kooreosa, jahvatage kookoshelbed ja mandlid köögikombainis või võimsa mikseriga jahuks. Lisage ülejäänud tainaained ja segage kokku. Tainas on paras, kui saate selle palliks veeretada. Vajutage tainas ühtlaselt vormi põhja laiali.
Segage sidrunitäidise ained mikseriga ühtlaseks massiks. Mikserdage nii kaua, et segus poleks tunda pähklitükke. Pähklid on pehmemad ja lagunevad kergemini, kui neid eelnevalt öö otsa vees leotada. Valage täidis koogipõhjale ja siluge laiali. Jahutage sidrunikooki u 20 minutit sügavkülmikus või kuni täidis on tardunud ja koogi saab vormist välja tõsta. Külmikus säilib kook kuni viis päeva.
Mustikapirukas
Põhi
- 5 dl kookoshelbeid
- 1 dl datleid
- näpuotsatäis soola
Täidis
- 3 dl mustikaid
- 2 sl psülliumipulbrit
Glasuur
- 4 dl India pähkleid
- ½ dl mett
- 1 sidruni mahl
- 1 tl ehtsat vanillipulbrit
- näpuotsatäis soola
Jahvatage kookoshelbed jahuks, lisage purustatud datlid ja segage ühtlane tainas. Kui datlid on väga kuivad, leotage neid enne vees. Vajutage tainas tihkelt vastu pirukavormi põhja ja u 2 cm kõrguselt ka servadele. Püreestage mustikad, lisage psülliumipulber ja segage hoolega. Valage täidis pirukapõhjale. Vanilliglasuuri ained mikserdage ühtlaseks massiks, kus pole tunda pähklitükke. Vajadusel lisage tilk vett.
Valage glasuur pirukale ning kaunistage pirukas värskete mustikatega. Pirukat võib kohe pakkuda, külmikus seisab see viis päeva.