Vaja läheb:
4 munakollast
4 dl vahukoort
purk kondenspiima
1 vanillikaun

Jäätist tehes segage kõigepealt vahustatud munakollased kondenspiimaga. Seejärel vahustage vahukoor ja lisage purustatud vanillikaun. Valage pidevalt vahustades juurde munakollaste-kondenspiima segu. Kui konsistents on parajalt ühtlane, tõstke saadud segu kaanega kausis sügavkülma. Iga tunni järel tasub jäätist piilumas ja vahustamas käia, kuni tekib korralikult kõvaks külmunud jäätisemass.

Enne serveerimist hoidke jäätist toatemperatuuril kuni 10 minutit ja pakkuge koos sooja õunakoogi, marjade, moosi või mõne muu meelepärase lisandiga.

Marjajäätis

Vaja läheb:
400 g musti sõstraid, vaarikaid (või neid marju, mis sügavkülmas veel alles on) või natuke kapis leiduvat kodust moosi.
100 g suhkrut
400 g vahukoort
100 ml vett (või õunamahla)
pool purki kondenspiima

Keetke marju suhkruga õunamahlas (või vees) 10–15 minutit, kuni keedus on siirupjas. Kui segu on jahtunud, püreestage see, vajadusel laske ka läbi sõela.

Poole vahustamise pealt niristage pidevalt vahustades vahukoorele juurde kondenspiim. Seejärel valage peene joana juurde varem valmistatud marjapüree. Segage mõned korrad läbi, et saada kaunilt kirju jäätisemass ning tõstke 6 tunniks sügavkülma.

Jäätisetort ehk küpsetatud Alaska

Jäätisetort ehk küpsetatud Alaska

Jäätisetordi valmistamine põhineb sellel, et õhk juhib kehvasti soojust. Vahustatud munavalges ja õhulises biskviidis on aga õhku rohkesti. Jäätisetordi veetlus peitub külma ja kuuma kontrastis ning koogi tekstuuride erinevuses.

Vaja läheb:
1 biskviitpõhi
1 l meelepärast koorejäätist
150 g külmutatud maasikaid

Katteks:
5 munavalget
1 1/4 dl suhkrut
2 tl tuhksuhkrut ülepuistamiseks

Vahustage munavalged suhkruga tugevaks vahuks. Tõstke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile 2 cm paksune biskviitpõhi ning ühtlaselt jaotage sellele külmutatud maasikad ja jäätis. Kui tegu pole lastele valmistatud tordiga, võib biskviitpõhjale piserdada ka siirupit, kuhu on segatud pisut likööri. Katke jäätis hoolikalt paksu beseekihiga. Vormige lusikaga munavalgevahust teravad tipud, et anda koogile ilus väljanägemine. Raputage üle tuhksuhkruga (võib ka ilma). Tõstke 250° ahju umbes 5 minutiks ja jälgige, et munavalge tipud jääksid pealt kergelt pruunikad. Serveerige kohe!