Sous-vide [su:vi:d] – prantsuse keeles “vaakumis” – on keetmismeetod, kus toit pakendatakse õhukindlasse plastkotti ning vaakumi abil eraldatakse pakendist õhk. Seejärel asetatakse pakendatud õhuvaba toode kas vette või kontrollitava temperatuuriga aurukeskkonda ning keedetakse madalamatel temperatuuridel pikka aega. Sellega saavutatakse ühtlaselt küpsenud ülipehme toode.

Retsepte eelküpsetatud ribi valmistamiseks pakuvad Tuuli Mathiesen ja Ragne Värk.

Rannarootsi BBQ-vasikaribi brokoli-suitsujuustusalatiga

Neljale-viiele

  • Rannarootsi BBQ-vasikaribi
  • 250 g brokoliõisikuid
  • 250 g lillkapsaõisikuid
  • 150 g suitsujuustu
  • 25 g Kreeka pähkleid
  • 1 (300 g) õun

Kaste salatile

  • 4 sl majoneesi
  • 2 tl mahedat sinepit
  • 2 tl riisiäädikat
  • 1 tl laimimahla
  • soola, pipart

Pange BBQ-vasikaribi grillil hõõguvatele sütele 5–8 minutiks, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse või laske ahjus 220° juures 20–25 minutit küpseda, seda aeg-ajalt keerates, et see ikka mõlemalt poolt mõnusalt jumekas jääks.

Salati valmistamiseks pange brokoli- ja lillkapsaõisikud külma vette likku, et eemaldada neilt mustus. Seejärel nõrutage ning hakkige õisikud hästi väikesteks tükkideks.

Lisage riivitud suitsujuust ja hakitud pähklid. Lõigake õun koos koorega õhukesteks ribadeks ning lisage salatile. Segage kastme komponendid omavahel ning lisage salatile. Vajadusel maitsestage salat lõplikult soola ja pipraga ning serveerige koos BBQ-vasikaribiga.

Rannarootsi kuldne grillribi värvilise coleslaw’ salatiga

Kuuele

  • Rannarootsi Kuldne grillribi
  • pool väiksemat valget peakapsast
  • pool väiksemat punast peakapsast
  • 2 porgandit
  • 1 dl majoneesi
  • 2 sl valge veini äädikat
  • 2 sl pruuni suhkrut
  • soola ja pipart
  • päevalilleseemneid serveerimiseks
  • hakitud värsket peterselli
Kuldne grillribi värvilise coleslaw’ salatiga.
Grillige ribi hõõguvatel sütel 5–8 minutit, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse.

Ahjus tuleks ribil lasta 220° juures 20–25 minutit küpseda, seda aeg-ajalt keerates, et see ikka mõlemalt poolt mõnusalt jumekas jääks.

Salati valmistamiseks segage esmalt kokku kastmeained ehk majonees, äädikas, suhkur, sool ja pipar. Tõstke kapsa- ja porgandiribad suurde kaussi ning kallake peale kaste. Segage korralikult läbi ja laske maitsetel veidi aega jahedas seguneda.

Grillribiga serveerides lisage salatile päevalilleseemneid ja hakitud värsket peterselli.

Kuldne grillribi lömmis sinepikartulitega

Neljale

  • Rannarootsi Kuldne grillribi
  • 8 keskmise suurusega kartulit
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 sl teralist Dijoni sinepit
  • oliiviõli
  • värskeid ürte (nt peterselli, tilli vm)
  • soola ja pipart
Kuldne grillribi lömmis sinepikartulitega.
Grillige ribi hõõguvatel sütel 5–8 minutit, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse. Ahjus tuleks ribil lasta 220° juures 20–25 minutit küpseda, seda aeg-ajalt keerates, et see ikka mõlemalt poolt mõnusalt jumekas jääks.

Keetke kartuleid soolaga maitsestatud vees umbes 12 minutit ja kurnake. Vajutage kartulid näiteks pudeli- või klaasipõhjaga lapikuks. Asetage õliga määritud ahjuplaadile või grillresti vahele. Segage omavahel küüslauk, sinep, õli ja värsked hakitud ürdid. Pintseldage kartulite pealispinda saadud seguga. Küpsetage 200° ahjus või kuumal grillil, kuni kartulid on pealt kuldsed ja krõbedad. Ahjus küpsetamiseks kulub umbes 30 minutit. Serveerige kartulid koos grillribiga.

BBQ-vasikaribi koos grillitud värviliste köögiviljadega

Neljale

  • Rannarootsi BBQ-vasikaribi
  • paar punast sibulat
  • 1–2 paprikat
  • 1–2 suvikõrvitsat
  • peotäis rediseid
  • 4 tomatit
  • 3–5 küüslauguküünt
  • värskeid ürte, nt tüümiani, basiilikut, peterselli vm
  • oliiviõli
  • sidrunimahla
  • soola ja pipart

Pange BBQ-vasikaribi grillil hõõguvatele sütele 5–8 minutiks, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse. Tükeldage köögiviljad parajateks tükkideks.

BBQ-vasikaribi ja kartuli-sparglisalat karulaugupestoga.
Segage need oliiviõli, soola, peeneks hakitud küüslaugu ning hakitud värske tüümiani või muude ürtidega. Grillige kuumal grillil jaokaupa, kuni köögiviljad on veel kergelt krõmpsud. Piserdage sidrunimahlaga ning vajadusel maitsestage veel soola ja värskelt jahvatatud pipraga. Serveerige soojalt koos BBQ grillitud vasikaribiga.

BBQ-vasikaribi ja kartuli-sparglisalat karulaugupestoga

Neljale

  • BBQ-vasikaribi
  • 500 g värskeid kartulei
  • kümmekond vart sparglit
  • 200 g kirsstomateid

Karulaugupesto

  • punt karulauku vm rohelist ürti või söödavat umbrohtu
  • 50 g parmesani juustu
  • peotäis päevalilleseemneid
  • 1 dl oliiviõli
  • soola ja pipart
  • sidruni- või laimimahla
SBBQ-vasikaribi koos grillitud värviliste köögiviljadega.
Pange BBQ-vasikaribi grillil hõõguvatele sütele 5–8 minutiks, kuni liha on saavutanud kuldpruuni värvuse või laske ahjus 220° juures 20–25 minutit küpseda, seda aeg-ajalt keerates.

Salati valmistamiseks puhastage värske kartuli koor harjaga ja keetke siis kartulid soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kuumutage kastrulis vesi keemiseni ning keetke sparglit mõni minut. Kurnake ja jahutage kohe külma vee all ning tükeldage umbes 3–4cm tükkideks.

Valmistage pesto, purustades kõik komponendid purustajas ühtlaseks massiks. Vajadusel lisage oliiviõli, et pesto saaks paraja konsistentsiga. Maitsestage soola ja pipraga.

Kausis segage jahutatud ja tükeldatud värske kartul, spargel, poolitatud kirsstomatid ja karulaugupesto. Segage kõik ühtseks ja serveerige kohe, pakkudes seda lisandina grillitud vasikaribi kõrvale.