Kõige kõrgem on alkoholi kontsentratsioon ajus. Alkohol lahustub vees, ja kui veres on teda nii-öelda koguses 1, siis ajus koefitsiendiga 1,6. Ajus on kontsentratsioon alati kõrgem, seepärast öeldaksegi, et alkohol lööb pähe.

Kõik organsüsteemid on alkoholist mõjutatud. Kus on vesikeskkond, seal ta lahustub. Rasvas ta ei lahustu.

Mida alkohol ajus teeb?

Alkohol mõjutab ajukeemiat, peaaegu kõiki retseptorsüsteeme. Tekivad joobenähud. Teatud faasis alkohol aktiviseerib, inimene muutub aktiivseks, jutukaks, lõbusaks, isegi eufooriliseks.

Hiljem avaldub pidurdav toime, kui kontsentratsioon tõuseb. Alkohol hakkab pärssima inimese kesknärvisüsteemi. Inimene vajub nii-öelda ära. Kui tekib kesknärvisüsteemi üldine pidurdumine, võib see minna ohtlike seisunditeni, kus ka näiteks hingamiskeskuse töö võib pärsitud olla.

Mille poolest erineb alkohol tablettidest, mida ju sageli kasutatakse ravi eesmärgil ajukeemia mõjutamiseks?

Tabletid on väga selektiivsed, mõjuvad teatud kindlatesse retseptoritesse. Alkohol mõjub kõikjale ja seda ei kirjutata inimesele retseptiga välja, vaid igaüks võtab oma mõistuse järgi. Kontrollivõime on inimestel aga erinev, mõnel on piiritaju juba noorest peast paigast ära.

Kas alkohol mõjub alaealistele teisiti kui täisealistele?

Kuna alaealised ei ole harjunud selle mürgiga, siis on nende alkoholitaluvus väiksem. Nende organism ei lagunda alkoholi nii kiiresti, seega on mürgistuse oht lähemal.

Ka nooruki aju pidurdus- ja erutusmehhanismid ei ole alkoholiga toime tulemiseks valmis. Üldine ohtlik pidurdus ehk pärsitus võib seetõttu saabuda väga ruttu.

Mis on pohmell?

Kui palju juua, on kõigil paha olla. Pohmell on mürgistusjärgne asteeniline seisund. Inimene on nõrk, tal on janu. Kui alkohol lahtub, läheb see üle. Sellisel joomise järgsel päeval inimene tavaliselt ei taha alkoholi, tal hakkab sellest vastik.

Alkohoolikutel on pohmell aga teisiti - kui neil alkoholisisaldus veres langeb, tekib võõrutusseisund. Võivad esineda värinad, krambid, rahutus, unetus. Neid sümptomeid tahetakse kõrvaldada nimelt alkoholiga.

Kas alkoholism on ainult füüsiline või ka psüühiline sõltuvus?

Nii üht kui teist. On olemas inimesi, kellel füüsilist sõltuvust polegi, on ainult psüühiline. Nad vajavad alkoholi, et end ergutada, meeldivat enesetunnet saada, mitte selleks, et hommikul pead parandada. Mõnel sõltuvus püsibki psüühilisena, teisel läheb füüsiliseks üle.

Ette ei saa keegi öelda, kuidas läheb, see sõltub geneetilisest eelsoodumusest.

Kuidas mõjub alkohol naistele?

Meeste organismis on vett rohkem, seega tuleb alkoholilahus mehe organismis samasuguse kaaluga naisterahva omaga võrreldes lahjem. Naise organismis on rasva rohkem, aga selles alkohol ei lahustu.

Samuti peab meeles pidama, et naise organismi võime alkoholi lagundada on ka väiksem kui mehel.