„Äärmiselt oluline on astma ära tunda ja probleemile lahendus leida juba varajases staadiumis,“ sõnas Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp, lisades, et küsimuste korral saab kõige kiiremini vastuseid kasutades apteekrite abi ja kompetentsi.

„Euroopas on järjest enam aru saadud, kuidas kõige otstarbekamalt apteekrite teadmisi rakendada,“ tõdes Sepp. „On ju apteekrid patsiendile kõige lihtsamini kättesaadavad tervishoiutöötajad,“ lisas ta. Apteeker saab õigel ajal nõu andes paljusid hilisemaid probleeme ennetada. „Samuti oskame teavitada tulevastest sammudest või tõsise olukorra puhul suunata patsient edasi spetsialisti juurde,“ selgitas Sepp.

Astma võib olla põhjustatud allergeenidest, nagu loomakarvad, kodu- ja õietolm, hallitusseened, aga ka infektsioonidest ning keskkonnateguritest, näiteks tubakasuits ja saastatud õhk. Kuid õnneks on võimalik astma õige raviga kontrolli alla saada ja selle tulemusel võivad astmaatikud elu täiel rinnal nautida. Just viimastel aastatel on olukord paranenud.

Teavituskampaania eestvedajaks on Euroopa Allergia ja Kliinilise Immunoloogia Liit koostöös Euroopa Liidu farmaatsialiiduga, kelle liikmeskonda kuulub ka Eesti Apteekide Ühendus.

Järgmisena võetakse kampaania raames Euroopas luubi alla allergiad, mis on põhjustatud toitumisest.