Uue mantli soetamine pole praegu kerge, meeldivam oleks igatahes, kui saaks vana mantlit veel kuidagi kohendada. Kerge see pole. Kleitide “noorendamine” on palju lihtsam juba sellepärast, et kleidi võib alati teha kahest koguni isesugusest ja erivärvilisest riidest. Mantlit aga sedaviisi teha ei saa, sest millegipärast me ei kujutle kirjut erivärvilistest riietest koostatud mantlit. Paratamatult tuleb otsida ideid, kuidas kohendada ja pikendada mantlit nii, et ta siiski ei näeks “narr” välja ja meil enestel poleks tunne, et oleme mantlist “välja kasvanud”.

Võimalus on pikendada mantlit sama riidega, kui seda on võimalik juurde osta või kui seda on mantlist järele jäänud, eeldades, et mantli riie pole pleekinud või on seda ainult õige vähesel määral. Kui aga ei ole mantli riiet, tuleb vaadata, kas seda ei saaks kusagilt mantli küljest. On mantlil seljal lai lahtine volt või on tal vöö – kasutame neid. Seesmiste äärte küljest saame ehk veel lisa – neist tükkidest saame vast mantlile jätku alla. Et see jätk mõjuks kaunistusena, võime ta üleni masinal sobiva siidiga läbi teppida, tarvitades sama kaunistusviisi ka mujal, näiteks krael ja mansettidel, seljal jne.

Enamail juhtudel aga ei saa kusagilt nii palju riiet, et saaks mantlit jätkata. Siin ei aita siis muu nõu, kui tuleb osta riiet, mis vähemasti värvilt oleks enam-vähem sarnane mantli riidega. Musta riide juures on see kõige lihtsam läbi viia, sellepärast võib siis mantli mustaks värvida, kui kuskilt ei leia mantlile sobivat värvi riiet. Uus riie võib olla, eriti musta juures, veidi teise iseloomuga, kui mantli riie, näiteks võib koos tarvitada tuhmi ja läikivat riiet, karvast ja siledat, villast ja plüüsi jne.

On väga üksluine, kui jätkaksime uue riide mantlile alla, siis on ta ikka ainult jätkuks. Palju huvitavam on, kui uut riiet saaksime kasutada ka mujal, kuskil piha osas, varrukatel, krael jne. Piha juures aga tarvitaksime siis juba ainult uue riide aplitseerimist vanale pihale, sest palitut pikendada on võimatu niiviisi, et ülesse lisaksime uut riiet ja laseksime kogu palitu niiviisi ülevalt pikemaks: varruka augud jääksid siis talje või puusade kohale ja puusade kohalt on mantel siis tingimata kitsas. Sinna aga on võimatu jätkata laiuseks.

Allikas: Taluperenaine