Välisministeeriumil on õigus, kui soovitatakse Kairosse reisimist vältida. Praegu ei ole see linn turistile. See on piirkond, kus kehtib öine liikumiskeeld ning kus võimalike rahutuste levimisel ei pruugi reisikindlustuse kate enam kehtida.

Tühjavõitu rannad ja seisvad laevad

Turism moodustab Egiptuse SKPst 12 protsenti. Teatud piirkondades on see suuresti ainuke, mis kohalikku piirkonda toidab ja tööd annab. Kui 2011. aasta meeleavaldustes osalesid ka turismipiirkondade elanikud, siis nüüd on seal (Hurghadas, Sharm el Sheikhis, Luxoris) rahulik. 

Särav päike ja hunnitult sinine meri on turistide päralt. Kuurortide konditsioneeritud õhuga mugavustsoonis ohtu pole, on hoopis garanteeritud päike. Just see, mida eestlased meie kõige pimedamatel nn kaamosekuudel enim igatsevad ja taga nutavad.

Kahjuks on lähiaastate ja -kuude sündmused jätnud oma jälje. Turiste on vähe. Hurghadas on suurte hotellide täituvus 30-40 protsendi juures, Luxoris olla turimiärist alles jäänud 1-2 protsenti. Niilusel seisis oktoobri lõpupäevadel üle 300 kruiisilaeva - juba mitu kuud tööta. Novembri esimesel päeval asusid esimesed laevad siiski taas oma tavapärasele marsruudile. 

Lootused-ootused turismi-äri paranemiseks on väga suured. On lohutu mõelda, mitmekümnete-sadade inimeste töötuks olemist tähendab üks seisev laev või üks ajutiselt suletud hotell.

Seni saavad kohaletulnud turistid nautida unikaalsust. Tavapärastes kohtades, kus muidu olid järjekorrad, valitseb praegu butiikteenindus. Näiteks Kuningate orus, mida tavapäraselt külastas 6000-7000 turisti päevas, oli meie reisiseltskond lõuna ajaks päeva teine külastajarühm.

Hurghadas on lähiajal suletud üle 80 hotelli. Oodatakse, millal hakkab turiste rohkem tulema. Töötavate hotellide rannad on imelised ja kurvalt tühjavõitu. 

Mõned hotellid on teistest paremas olukorras. Sunrise Select Royal Makadi Resort and Spa teeninduskvaliteedi juhi, Ukrainast pärit Ksenija sõnul on nende kompleksi täituvus pidevalt 80 protsendi juures. 

Suur hotell on kui omaette suvituslinn, kuhu mahub maksimaalselt 2000 külastajat, kes on tohutult lojaalsed ning kellele omalt poolt pakutakse väga häid soodustusi. 

Sunrise'il on püsikliente, kes veedavad oma puhkust seal 15.-16. korda, ning umbes pooled külastajatest jäävad vähemalt 21 päevaks. 

Päike, meri, hea teenindus ja sellistele kompleksidele omane nn maailm-maailmas-kontseptsioon on ju tegelikult valitsev kõikides analoogsetes kohtades. Nn ellujääjad on praeguses olukorras need, kellel on püsikliendid.

Turismipiirkondades on ohutu

Liiga vähe turiste - see on ainuke, mis on nn turismipiirkondade pildil valesti. Nii hommikud rannaliival kui ka õhtud hotelli meelelahutuslava ümber mahutaksid kõvasti rohkem
inimesi. 

Samas, puhkamisel koos väiksema hulga rahvaga on omad eelised. Ei ole vaja võidelda parimate kohtade üle rannas ega lauas ning võib juhtuda, et õhtust ööklubis kujuneb just teie seltskonna soovilugudega privaatpidu.

Rahutuste järelkajad turismipiirkondadesse ei jõua. Siin on endiselt kõik nii nagu mujal kuurortides. Ainuke revolutsioon, mis tabada võib, on päikesepistest või õnnetust toiduvalikust saadu sinu kõhus. Selle vastu annab aga kiiret abi kohalik apteek.

Väljasõidud merele ja kõrbesse

Kuigi hotellis on olemas nii luksuslik päike, reeglina suisa käeulatuses olev meri ning alati rõõmsameelsed noored meelelahutajad, kes laulavad-tantsivad, teiega võrk- ja veepalli mängivad ning hoogsalt aeroobikat ja joogat õpetavad, võiks teha veel vähemalt kahte asja: käia merel ja kõrbes.

Mõlemasse korraldatakse poole päeva või päevapikkuseid väljasõite. Avamerel snorgeldamine või kõrbes ATVga sõitmine tekitavad ohutut adrenaliini ning toovad proovijas esile lapseliku rõõmu. Ilusad on nad ka - nii kõrb kui ka meri.

Edasijõudnud puhkajad võivad ette võtta mõne pisut pikema jalutuskäigu, et kuurortlinnaga ise tutvuda. Väljaspool hotelli ja peatänavat on kohe nurga taga reaalne Egiptus. Omapärane ja meie silmale harjumatu, aga täiesti ehe ja värvikas. 

Mitmekesi on alati julgem, kuigi kuurortlinnas tegelikult ohtu pole - lihtsalt ümbrus on harjumatu. 

Egiptuses puhkamise plusspoolele võib kindlasti kanda alati päikese, soolase ja sooja mere, lihtsa ja mitte eriti pika kohalelennu ning praegu, väheste turistidega hooajal kindlasti ka hulga personaalsema teeninduse kui tavahooaegadel. 

Eestimaise pimeda ja jaheda sügise-talve võib nädalaks-kaheks vahetada särava päikesega suve vastu. Ilma igasugust hirmu tundmata. Vähemalt praegu.



Vastab Marina Moks

GoAdventure tegevjuht

Milline on tänavu eestlaste huvi Egiptuse kui sihtkoha vastu?

Eestlaste huvi Egiptuse vastu on sel aastal kuidagi kõikuv – on väljumisi, mis on välja müüdud, ning väljumisi, mis täituvad aeglaselt. On kliente, kes uurivad olukorra stabiilsuse kohta, ja kliente, kes reisivad koos perega küsimusi tõstatamata. Siit ka järeldus – viimase aastaga võrreldes on teatud perioodil täituvus endiselt kõrge ja teatud perioodil oodatust madalam.

Kas broneeritud reisidest on ka loobutud, viidates ebastabiilsele olukorrale riigis?

Reisidest loobunute arv on väga minimaalne. Eks selle põhjuseks ole seegi, et olukord Egiptuses on olnud stabiilne juba tükk aega ning pole vajadust soodsa hinnaga soojamaareisist ära öelda.