Aeglaselt edenev kevad pole tänavu soosinud rabarbrivarte kasvamist. Seetõttu tuleb koogi tegemiseks kasutada teisi vilju – sidrunit, apelsini, banaani – ja puuviljakompotte.

Kui soovite želatiini sisaldava täidisega aprikoosi- või ananassikooki, alustage tegemist päev varem ning pooltoode asetage külmikusse. Siis ei pea te töö käigus kaua tarretuva täidise järgi pikalt ootama, sest viimistluseks viljadele valatav želeekiht vajab samuti tarretumiseks aega.

Ka värskelt küpsetatud lõhnav keeks maitseb hästi nii kohvi kui tee kõrvale.

Kakaokeeks

- 250 g margariini või võid

- 1 ½ dl suhkrut

- 4 muna

- 3 tl vanillsuhkrut

- 2 ½ tl küpsetuspulbrit

- 4 dl nisujahu

- ½ dl kakaopulbrit

- 100 g šokolaadi

- 1 ½ dl piima

- vormi määrimiseks võid ja mannat

Hõõruge toasoe margariin suhkruga vahule, lisage ükshaaval ja hõõrumist jätkates munad. Segage jahu sisse vanill-
suhkur, kakao ja küpsetuspulber ning jaokaupa lisage vahustatud margariinile. Tükeldage šokolaaditahvel ja segage koos piimaga tainasse.

Määrige lahtivõetav auguga keeksivorm võiga, puistake üle mannaga ja kallake tainas sisse. Küpsetage 175° juures 50–60 minutit. Keeks on valmis, kui ta vormi servast lahti lööb ja küpsust proovides puutikk puhtaks jääb. Veidi jahtunud keeksile raputage tuhksuhkrut.

Banaanikeeks

- 2 ½ dl nisujahu

- 1 dl täistera-nisujahu

- 1 dl kiirkaerahelbeid

- 1 ½ dl suhkrut

- 2 tl küpsetuspulbrit

- ½ tl soodat

- 2 hästi valminud banaani

- 1 dl sulatatud võid või vedelat
margariini

- 2 sl piima või vett

- vormi määrimiseks võid ja mannat

Segage kausis jahud, kaerahelbed, küpsetuspulber ja sooda. Banaanid vajutage kahvliga puruks, lisage kuivainetele, samuti kallake juurde suhkur, piim ja jahtunud sulatatud või. Segage kõik hoolikalt läbi. Valage tainas võitud ja mannaga üle puistatud piklikusse keeksivormi. Küpsetage 175° juures umbes 30 minutit.

Sellele bananikeeksile mune ei lisata.

Apelsinikook

Kook

- 100 g margariini või võid

- 4 ½ dl nisujahu

- 2 tl küpsetuspulbrit

- 2 tl vanillsuhkrut

- 3 muna

- 4 dl suhkrut

- ½ apelsini riivitud koort

- 1 dl apelsinimahla

- võid ja mannat või kuivikujahu vormi määrimiseks

Kate

- 100 g võid

- 4 dl tuhksuhkrut

- 1 sl apelsinimahla

- ½ apelsini riivitud koort

Sulatage margariin, jätke jahtuma. Segage kuivained. Vahustage munad suhkruga. Lisage vahule vaheldumisi margariini ja jahu. Lõpuks segage hulka apelsinikoor ja -mahl.

Kallake tainas võitud lahtivõetavasse koogivormi (24 cm). Küpsetage 175° juures umbes 50 minutit. Proovige puutikuga, kas kook on seest korralikult küpsenud. Kui kook on vormi servast lahti löönud, võtke ahjust välja ja jätke 30 minutiks jahtuma. Alles seejärel eemaldage vorm ning asetage vaagnale.

Valmistage kate. Selleks hõõruge toasoe või vahule ja lisage sõeludes tuhksuhkur, seejärel apelsinikoor ja -mahl. Vajadusel lisage tuhksuhkrut või mahla. Kate määrige täiesti külmale koogile. Peale võite kaunistuseks panna melissilehekesi ja apelsinilõike.

Rosinakeeks

- 2 kl nisujahu

- 150 g võid

- 1 kl suhkrut

- 6 muna

- 80 g heledaid seemnetuid rosinaid

- ½ sidruni riivitud koor

- ¼ tl soola

- 1 tl küpsetuspulbrit

Hõõruge toasoe või suhkruga vahule, lisage ükshaaval munakollased ning riivitud sidrunikoor. Segage jahusse sool ja küpsetuspulber ning natukehaaval puistake vahustatud võisse, samuti pestud tahendatud rosinad. Ettevaatlikult lisage korralikult läbi segatud tainasse vahustatud munavalged. Küpsetage võitud ja manna või riivsaiaga üle puistatud piklikus vormis umbes 30 minutit.

Hapupiimakook
köömnetega

- 250 ml hapupiima

- 2 kl mannat

- 100 g vedelat või sulatatud
margariini

- 1 kl suhkrut

- 2 muna

- 3 sl jahu

- ½ tl soola

- 1 tl soodat

- ½ sidrunit

- 1–2 tl jahvatatud köömneid

Segage manna hapupiimaga ja jätke umbes tunniks ajaks seisma, et manna paisuks. Munad vahustage suhkruga, lisage jahutatud margariin, riivitud sidrunikoor ja -mahl, jahvatatud köömned. Segage kõik paisunud mannaga, lõpuks lisage soodaga segatud jahu. Pange tainas võitud ja mannaga üle puistatud koogivormi. Küpsetage keskmise kuumusega ahjus umbes 40 minutit.

Sidrunikook liivatainal

- 1 pakk (400 g) külmutatud
liivatainast

- 400 g maitsestamata toorjuustu

- 1 sidruni riivitud koor

- 2 sl sidrunimahla

- 2 muna

- 4 sl suhkrut

- 1 tl vanillsuhkrut

Pehme ülessulanud tainas suruge ühtlase kihina võitud koogivormi põhjale. Tainasse torgake kahvliga augukesed. Toorjuustu hulka segage riivitud sidrunikoor, suhkur, munad, sidrunimahl ja vanillsuhkur. Hästi ühtlaseks segatud mass laotage lusikaga tainale, siluge tasaseks ning küpsetage 200° juures umbes 30 minutit. Enne küpsetamise lõppu jälgige hoolikalt, et koogi pealispind ei muutuks liiga pruuniks. Vajadusel katke see küpsetuspaberiga. Jahtunud kooki võite serveerida koogivormis.

Kohupiima-virsikukook

Põhi

- 125 g võid

- 1 dl suhkrut

- 1 muna

- 3 dl nisujahu

- 1 tl küpsetuspulbrit

- 1 tl vanillsuhkrut

Täidis

- 1 purk (820 g) virsikukompotti

- 250 g kohupiima

- 250 g hapukoort

- 1 dl suhkrut

- 2 muna

- 2 sl tärklist

Vahustage toasoe või suhkruga, lisage muna, vanillsuhkru ja küpsetuspulbriga segatud jahu ning segage kõik korralikult ühtlaseks tainaks. Suruge tainas küpsetuspaberiga vooderdatud suuremasse (26 cm) lahtivõetavasse koogivormi. Eelküpsetage põhja 200° juures umbes 10 minutit.

Põhja küpsemise ajal segage täidise jaoks kohupiim, hapukoor, munad ja tärklis. Nõrutage virsikupoolikud ja laduge tükeldamata ahjust võetud põhjale. Kui mõni virsikupool on teistest kõrgem, lõigake see madalamaks ning täitke tükkidega virsikute vahekohad. Peale kallake kohupiimakate. Küpsetage 175° juures 30–40 minutit. Valvake, et koogi pealispind ei pruunistuks.

Jahtunud kook libistage küpsetuspaberilt vaagnale.

Kuldne aprikoosikook

Põhi

- ½ pakki (200 g) digestiivküpsiseid

- 75 g võid

Täidis

- 20 g kiirestilahustuvat želatiini

- 200 g maitsestamata toorjuustu

- 250 g pakikohupiima

- 1 dl suhkrut

- 2 tl vanillsuhkrut

- 3 sl sidrunimahla

- 2 dl vahukoort

Kate

- 2 purki (à 425 g) aprikoosikompotti

- 2–2 ½ dl kompotivedelikku

- 10 g želatiini

Purustage rabedad küpsised, segage kausis sulatatud võiga ning katke lahtivõetava koogivormi (23 cm) põhi küpsistega. Segage toorjuust kohupiimaga, maitsestage suhkru, vanilli ja sidrunimahlaga. Lahustage želatiin ½ dl soojendatud kompotivedelikus (järgige õpetust pakil). Vahustage koor ja segage lahustatud, juba veidi tarretuma hakkava želatiiniga. Lisage see toorjuustu-kohupiimasegule. Segage ühtlaselt läbi ning tõstke lusikaga koogipõhjale vormi. Tasandage pealispind ja asetage mõneks tunniks külmikusse.

Aprikoosid nõrutage vedelikust, laduge tarretunud külmale täidisele. Soojendage kompotivedelik, lahustage selles korralikult segades želatiin (kui eelistate magusamat kooki, lisage maitse järgi suhkrut), jahutage ning kallake aprikooside peale. Pange külmikusse tarretuma. Valmis koogi vaagnale tõstmiseks vabastage kinnikleepunud koogivormiserv kuuma vette kastetud noaga.

Aprikooside asemel võite koogi täitekihi katta ka näiteks ananassiviilude ja maasikatega ning želatiiniseguga üle kallata.