Kui võtate mis iganes nõu ette, siis nagu alati enne igasuguse töö tegemist, tuleb alus alati hästi puhtaks teha. Eriti rasvast.

Kui motiivid on välja lõigatud, siis võiks teha "kuiva trenni" ja paigutada enam vähem motiivid oma kohale. Siis selgub ka kuidas töö kõige ilusam jääb. Kui hakata kohe lakiga kinnitama, siis võib juhtuda, et motiivid ei mahu ära ja siis tuleb hakata kombineerima, et töö visuaalselt ilus jääks.

Mina lõikasin alguses motiivid välja ja kinnitasin pintsli abil tavalise saunalakiga. See on vesialuseline, ei haise ja on ülitugeva veekaitsevõimega. Kui motiiv oli paigas, siis küüne abil eemaldasin motiivi servadest teravad ääred. Motiivi servad jäid karvased, kuid nii on mõistlikum teha kui pilt on kusagilt keset salvrätikut välja lõigatud ja sellel puudub valge äär.

Peale motiivide kuivamist tuleb saunalakiga tööpind paar korda veel üle lakkida. Veel juhin tähelepanu sellele, et lakkida võiks ettevaatlikult paar millimeetrit üle töö serva.


Mari Riina Rist on Rakveres elav vabakutseline kunstnik, kes proovib erinevaid tehnikaid ning katsetab materjalidega. Tema tegemistega saad tutvuda Leekpea blogis.