Isa Ain ehk nii vaimustatud ei olnudki, kui viiesajale käbile tuli augud sisse puurida ja traadist kannad kinnitada, aga ega ta vaielnud ka.

Täielik ime oli see, et tihti ilmusid need pühtset imed meie koju üleöö, lausa võluväel. Aeg ja haridus on tagantjärele selgeks teinud, et päris võlukepiviipega see kõik siiski ei tule, aga ausalt öeldes on teadmine sellest, et nad tahtsid ja viitsisid meid õega nõnda rõõmustada, vaat et suuremgi maagia.
Jõulukalender.

Nüüd, mil olen juba suur, proovin igal aastal oma perele samasuguseid imesid luua. Noh, küllap teavad kõik, kes detsembriga lähemalt tuttavad, et aega seal just ülearu pole ja tihti olen oma plaanidega omajagu käpuli, aga pühadeehtes koduta ei saa jõuluaeg minu jaoks alata.

Kastidest ja karpidest (neid on ajaga üha juurde siginenud) tulevad välja ehted, jõulusokid, küünlamajad, päkapikud ja jõulutuled ning metsaskäik toob kaasa kuuseoksi, käbisid või muud kraami, mida talus kõikjale üles seada. Igaks aastaks püüan valida ühe läbiva teema, aga ikka tuleb ette, et kohati vilistan plaanile ja teen täiesti teemaväiseid väljapanekuid ka. Jõuluajaks saab majapidamine jõulu täis ja nii meile meeldibki.

Mõnes kodus on nii, et kõige üleseadmiseks napib nii aega kui ka kohta. Siis aitavad jõulutunnet luua väikesed valitud detailid, mille näitamiseks pole üldse palju ruumi vaja. Piisab näiteks ühest meeleolukast seinale riputatavast vimkaga riiulist, mille võid heldelt täita pisikeste jõuluste detailidega- piparkoogid, jõulukuulid, inglid, kingipakikesed, maiustused...

Advendiaeg on teadagi päkapikuaeg ka ja meie majas igatahes kipuvad päksid vahel hajameelsed olema. Et vältida tühja sussi paanikat, olid nad sel aastal kavalad ning seadsid sisse jõulukalendri, mis koos vastavasisulise infokirja ja tarvitamisjuhendiga saabub sussidesse kohe 1. detsembril. Päkapikkudel on nõnda palju lihtsam - kalendritäite hankimist alustasid nad juba ammu ning meelespidamist on vähem.
Jõulukalender 2018.

Juuresoleval pildil näha olev riiul on just täpselt sedasorti meisterdamine, mille võid ette võtta üksi või koos lastega ja pruukida seda nii jõuludekoratsiooni kui advendikalendrina või isegi mõlemana korraga.

Riiul on tehtud vanast sahtlist, mille taolisi leiab nii taaskasutuskeskusest kui ka ilmselt igalt teiselt pööningult. Samahästi sobib mistahes muu puidust kast. Riiuli vahedetailid on lõigatud tugevast papist ja üle kleebitud vanade ajalehtedega. Tagasein on värvitud tahvlivärviga, nii on sahtlisse võimalik kirjutada asjakohaseid sõnumeid või luuletusi. Edevamal juhul võid tagaseina tapetseerida mõne mõnusamustrilise paberiga- jälle ilus!

Vaja läheb:

  • vana sahtlit või puidust kasti
  • ajalehti
  • tugevast lainepapist (kahe-või kolmekihilisest) kasti vahedetailideks
  • valget akrüülvärvi
  • musta tahvlivärvi
  • maalriteipi
  • klammerdajat
  • murtavate teradega käsitöönuga
  • metalljoonlauda
  • kääre
  • PVA-liimi
Puhasta sahtel ja eemalda kõik üleliigne. Minu sahtlil näiteks oli lisaks täiesti autentsele tindiplekile hulk tugeva liimiga sahtlisse kinnitatud tugevdusdetaile, mil riiuli seisukohalt olid otstarbetud. Kangutasin üleliigse lahti ja silusin, palju sain. Tint jäi muidugimõista alles.
Jõulukalender.
Mõõda sahtli siseosa kõrgus (K), laius (L) ja sügavus (S). Siit saad siseriiulite mõõdud. Oma sahtlile planeerisin 4x5 riiuliava, seega vajasin kolme pikka (K x S) ja nelja lühemat (L x S) detaili- riiuliavasid tekib nimelt ühe võrra rohkem kui on eraldavaid vaheseinu. Lisaks vajad majale katusekolmnurka ja seda raamivat papiriba. Kogupikkuse tehterida on siin: 2 x (kolmnurga külje pikkus + 5-10 cm katuseräästaks) x S.
Jõulukalender.
Lammuta oma lainepapist kast, märgi mõõdud kastipapile ja lõika käsitöönoa ja joonlaua abil välja. Nuga jooksku mõõda metalljoonlaua äärt, nii saad hästi täpsed lõiked.
Jõulukalender.
Märgi pikkadele detailidele võrdsete vahedega neli ja lühematele kolm poole detailini ulatuvat sälku. Lõika sälgud käsitöönoaga papi sisse, sälgu vahe suuruseks olgu papi paksus. Kui paned üht sorti detailid üksteise peale kuhja, peavad sälgud täpselt kohakuti olema. Proovi, kas riiuli sisu passib kokku-pikemate detailide poolde sälku lähevad lõhemate detailide sälgud sisse-, vajadusel lõika lõhed sügavamaks.
Jõulukalender.
Kleebi sisedetailid PVA liimi abil ajalehtedega üle. Parima tulemuse saad ajalehti rebides, mitte lõigates. Kata papi pind pintsli abil liimiga ja seejärel ajaleheribadega. Sälgukohad kleebi rahulikult samuti üle- need lõikad hiljem uuesti lahti. Liim olgu pigem vedelapoolne.ja koonerdada ei maksa. PVA kuivab läbipaistvaks, nii et ka plekkide pärast ei pea muretsema. Lase korralikult kuivada.
Jõulukalender.
Värvi detailide pind kergelt valge akrüülvärviga üle, nii jääb riiul heledam. Värvi võid veega pisut lahjendada ja pintsel käigu vaid lohakalt ja kergelt pinnast üle-siuh-säuh! Lase kuivada ning lõika sälgukohad noaga uuesti välja. Pane sisu kokku.
Jõulukalender.
Värvimistöödeks lahutasin sahtli tagapõhja raamist. Kui see pole võimalik, kata alad, kuhu värv ei tohiks sattuda, värvimise ajal maalriteibiga.
Jõulukalender.

Värvi tagapõhi ja "pööningu" tagasein tahvlivärviga mustaks.

Pane maja kokku. Kinnita vajadusel sahtlipõhi uuesti raami sisse. Mina kasutasin selleks kombinatsiooni puiduliimist ja klambripüstolist, tugevdasin kindluse mõttes maalriteibiga.

Jõulukalender.

Sea kohale kolmnurkne katus ja raamista lõigatud ja täpselt pooleks murtud katuseribaga. Kaarja sahtli korral on seda väga mugav kinnitada klambripüstoliga, klambrid saab lüüa täpselt kaare peale. Sea sisuosa raami sisse. Ongi valmis!

Nüüd jääb veel vaid kõige toredam osa - sisustamine.

Kui soovid riiulisse valgust, võid tagaseinale seada patareidel töötavad jõulutuled või kasutada teeküünlaid meenutavaid led-valgusteid. Advendikalendri puhul kirjuta avadesse kriidiga kalendrinumbrid. Sea riiulisse asjakohane jõulumant või pisikingid. Kui manti pole, võid riiuli täita hoopis jõuluste kriidijoonistuste või kasvõi mandariinidega.

Uhkeid riiuleid!
Jõulukalender.