Siinsete elanike külalislahkus on laialt tuntud. Nende siirus külastajate vastuvõtul on sõnulkirjeldamatu. Naeratavate gambialaste küsimus “Kuidas läheb?” on siiras ja südantsoojendav.

Vaatamata sellele, et Gambia on Aafrika mandri väikseim riik, on siinne turism hästi arenenud. Peale tavapärase päikese, liiva ja mere on Gambias palju avastamisväärset ja ürgset.

Tänapäeval külastab seda väikeriiki ligikaudu 160 000 turisti aastas ja siinne majutus ning hotellivalik laieneb pidevalt. Kohalik valitsus on kehtestanud ka hoolikalt reguleeritud nõude suurepäraste majutustingimuste ja teenindustaseme tagamiseks.

Sihtkoha üks suurimaid eeliseid on selle ligipääsetavus Euroopast – eksootiline Gambia on Tallinnast kõigest üheksatunnise lennusõidu kaugusel.

Hoiavad kombeid ja keelt

Kohalik ca 1,5 miljoni suurune elanikkond koosneb kaheksast suuremast etnilisest grupist, millest igaüks on üritanud maksimaalselt säilitada oma kombed ja keele.

Nii mõnedki etniliste grupeeringute esindajad kuuluvad Lääne-Aafrika naaberriikide suuremate kommuunide hulka, mille tulemusena on siin tekkinud frankofoonide ja inglise keele kõnelejate segu.

Ka on regiooni suuresti mõjutanud ja kujundanud orjapidamine. Tänapäeval peegelduvad tolleaegsed mälestused Alex Haley romaanis “Juured”, mis pajatab loo Kunta Kintehist, orjast Juffurehi külast Gambia jõe äärest.

Siinne looduslik mitmekesisus on hämmastav: Gambia jões elavad nii krokodillid, delfiinid kui jõehobud. Ka on riik koduks rikkalikule linnuriigile ja ahvipärdikuid saab näha paljude hotellide aedades ning metsades.

Gambia aardeks on siinne jõgi, mille järgi on riik endale nime saanud. Usjalt käänlev riik järgib jõevoogu 450 km kaugusele sisemaale.

Gambia ei ületa laiuselt 40 km ja on kolmest küljest ümbritsetud tunduvalt suurema naaberriigi Senegali poolt.

Tegevust nii mõnulejale kui aktiivsele puhkajale

Paljud tulevad Gambiasse päikest otsima ja basseini äärde peesitama, kuid aktiivsema puhkaja jaoks on siin samuti rohkelt võimalusi. Paljud hotellid pakuvad sportlikku ajaviidet, näiteks lauatennist, võrkpalli, tennisemängu, kriketit, jalgrattarenti ja veespordivõimalusi. Lisaks saab siin golfi mängida.

Pidutsejatele on siin laias valikus baare, restorane ning kasiinosid. Kindlasti soovitame külastada kohalikke käsitööturge, kus pakutakse rohkelt imelist ja põnevat näputööd.

Reisikorraldajad pakuvada ekskursioone, mis kestavad kas mõne tunni või lausa päevi. Valik on lõputu: džiibisafarid tolmustel teedel, lõõgastavad jõereisid, kultuurireisid jpm. Kindlasti tasub külastada Marabou-meest, kohalikku ennustajat, kellel on palju kasulikke näpunäiteid tulevikuks ja seda kõike vaid väikese tasu eest.

Gambia on kogu maailma linnuvaatlejate tõeline paradiis. Praeguseks on siin arvatavalt 560 liiki linde, kes elutsevad kuuel looduskaitse alla kuuluval, 40 000 aakri suurusel territooriumil.

Suveniiri- ja sisseostusõpradele pakub Gambia tohutut valikut: käsitöölette ja turge leidub Gambia kõigis turismipiirkondades. Turult võib leida kingi, teksasid, ehteid, riideid ja palju muud.

Ärge unustage kaubelda, sest see käib siinse kultuuri juurde. Suhelge, visake nalja, ja tehing on rahuldustpakkuv kõigile osapooltele.

Kõige keerulisemaks võib osutuda koju kaasa toodavate suveniiride valimine, sest valik on meeletu ja hinnad taskukohased.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Gambiat peetakse sageli küll vaid rannapuhkekohaks külmal talveperioodil, kuid tõsi on see, et sel hämmastaval maal on palju enamat pakkuda: avastamist vääriv kultuur, inimesed ja loodus.

Gambia on väikeriik, millel on suur süda.