Pilguse mõisa perenaine, kokk ja psühholoog Signe Sarah Arro kiitis hiljuti Oma Saarele, et Horse Power MSM Liniment aitas tal end terve suve kergejalgsena tunda. "Mu tööpäev Pilguse köögis kestis sageli hommikul kella seitsmest öösel poole kaheni välja. Jalad valutasid, lausa tulitasid. Kolleegid soovitasid määrida hobusesalviga ja uskuge mind, see tõepoolest aitas," rääkis naine.

On ka neid, kellele salv halvasti on mõjunud. "Määrisin kõik oma valutavad kohad sisse ja läksin tütrega rõõmsasti kinno. Mõne aja pärast tundsin end kummaliselt, no päris kehvasti. Ma kuumasin üle keha, tekkis õhupuudus ja väga sant oli olla. Peaaegu et minestasin... Panin kiiresti keele alla kaks nitroglütseriinitabletti ja see aitas. Kui koju jõudsin, pesin kiiresti määrde maha. Alles siis rahunes mu keha maha," kirjeldas oma üleelamisi Oma Saarele 77-aastane naisterahvas.

Perearstid hobusesalvi teemal eriti sõna võtta ei soovi, kuigi tunnistavad, et nende patsientide hulgas on mitmeid, kes hobusesalvi kasutavad ning enda väitel sellest ka abi saavad. On neid, kes salvi ei soovita ning ka neid, kes arvavad, et kui haige selle ravitoimesse usub ja kasutada soovib, siis lasku käia. „Inimene peab oma tervise eest ise vastutama ning ise ka otsustama, määrib ta end loomadele või inimestele mõeldud ainega," lausus perearst, kes oma nime ajalehes näha ei soovinud.

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi hobusesalvi teemat SL Õhtulehele kommenteerides seisukohal, et inimesed ei tohiks hobusesalvi kasutada: „Eksisteerib selline tegevus, mida nimetatakse eneseraviks käepäraste vahenditega. Nii mõnigi patsient on ravinud ennast kummiliimikompressiga, roospõletiku ravis on kasutatud sinist paberit salasõnadega, hambaauke on plombeeritud epoliimiga ja südame rütmihäiret ravitud kodus elektrilöögiga. Inimeste säärane leidlikkus on piiritu ja sellest võiks vägagi pikalt pajatada."

Pudelilt võib lugeda, et Horse Power MSM Liniment taastab efektiivselt hobuste lihased, kõõlused ja liigesed koormusejärgselt. Salvi koostisosadeks on märgitud vesi, etanool, mentool, metüülsulfonüülmetaan, kamper, eukalüptiõli, toiduvärv E131 jt. Seda, mida ja kui palju hobusesalv tegelikult sisaldab, ei tea aga keegi. Sest hobusesalv ei ole ravim - ei loomadele ega inimestele, ning selle toimet pole uuritud.

„Tegemist ei ole ravimiga, sellel ei ole tõestatud meditsiinilist efektiivsust haiguste raviks. Ei ole uuritud, kas see ikka sobib ja on inimestele kasutamiseks piisavalt ohutu," selgitas Ravimiameti peadirektor Kristin Raudsepp. "Seetõttu ei ole ka Ravimiametil õigust selle toote kohta lõplikku tõde öelda. Info, mis antakse kaasa nimetatud toote pakendil, on kõik, mille osas tootja infot omab või jagab.

Kui keegi tahab kasutada toodet mingil muul eesmärgil või hobuste asemel inimestel, siis loomulikult ei ole olemas seadust, mis seda keelaks, ja seda pole ka vaja, aga arvesse peab võtma, et kõik mis toote kasutamisega seoses tuleb või ei tule, on inimese enda vastutusel ning tootjale pretensioone esitada on keeruline, kui mitte võimatu."